Hirdetés
Hirdetés

L. Lucia baltával támadt vőlegényére Párizsban

2016. október 25., 20:10

A Bastille-ban történt a tragédia, az ok nagy vihart kelt: Luciát kényszerházasságba hajszolta testvére, Enrico, aki sokkos állapotba került az eset után. Donizetti híres bel canto operája egy korai feministáról, a megdöbbentően dögös Pretty Yendével a címszerepben kerül színpadra - nagyon ajánljuk.

Bel canto

Gaetano Donizetti Lammermoori Lucia című operáját 1835. szeptember 26-án mutatták be Nápolyban. Van, ahol 1839-et jelölik meg a bemutatás dátumaként - Donizetti ugyanis egy francia verziót is írt négy évvel az ősbemutató után, azonban azt a verziót nem szokták játszani, mert meg sem közelíti az eredetit.

Hirdetés

Donizetti a bel canto-korszak egyik legtermékenyebb komponistája. A bel canto azt jelenti, hogy a komponista az énekhangot gyakorlatilag hangszerként használja, nem konkrét drámai érzelmeket fogalmaz meg az énekes hangjával. A bel canto-éra alatt fantasztikus áriák születtek. A kotta gyakran engedi az énekes művészeket improvizálni; később aztán az énekhangot rögzítették, majd a zeneszerzők egyre inkább átalakították a bel cantót, hozzáadták a drámai érzelmeket, ahogyan azt Verdi is tette. Idővel egyre inkább konkrét színházi tartalommal bíró szöveggé vált az operaének.

Lucia, a tragikus sorsú feminista

A Lammermoori Lucia története egy sírós-romantikus hollywoodi filmdráma forgatókönyve is lehetne. Az opera librettóját Walter Scott A lammermoori nász című regénye alapján Salvadore Cammarano írta.

A történet szerint Enrico, az Ashton-ház feje úgy dönt, húgát, Luciát nőül adja Arturo Bucklawhoz, a skót király bizalmasához. Csakhogy, Lucia Edgardo Ravenswoodba szerelmes, akinek apját épp Enrico ölte meg.

Edgardo és Lucia nagyon szeretik egymást, titokban jegyességet kötnek. Azonban Enrico hajthatatlan, elhiteti húgával, hogy Edgardo átveri őt, majd megfenyegeti hogy azonnal megöleti szerelmét, ha nem megy hozzá Bucklawhoz. Lucia kiborul, az esküvőn szinte már nem is önmaga. Mikor Edgardo megérkezik az esküvőre, óriási balhé kerekedik, végül Edgardónak menekülnie kell.

A nászéjszakán Lucia megöli a férfit, akihez kényszerből hozzáment. Teljesen megőrül, egyszer azt hiszi, hogy minden rendben lesz Edgardóval, máskor viszont tudja, hogy innen már nincs menekvés - majd öngyilkos lesz. Mikor Edgardo megtudja, hogy mi történt, tőrt ránt és megöli magát.

Íme a Bastille előadásából az őrület eleje Pretty Yende előadásában:

Egy dél-afrikai faluból a Scala színpadára egy tévéreklámon át vezet az út

Pretty Yende dél-afrikai származású énekes, aki nem csupán gyönyörű, hanem napjaink egyik legsikeresebb szopránja. Csak a legnagyobb, legjobb színpadokon játszik főszerepeket, holott csak 31 éves. A 2016-17-es évadban a Bayerische Staatsoperben, a Metben és a Bastille-ban játszik összesen 22 előadást amivel nagyjából 270 000 eurót keres.

Yende egy apró dél-afrikai faluban született egy nagyon szegény családban. 16 éves volt, amikor látott egy tévéreklámot, aminek a Virág-duett volt a zenéje. Ez volt az első találkozása az operával és rögvest szerelem is lett belőle. A dél-afrikai művészeti iskolából ösztöndíjat kapott a Scala iskolájába, ahol diplomát is szerzett.  2009 és 2011 között az összes komoly operaénekes-versenyt megnyerte, majd 2012-ben debütált a Scalában a Bohém élet Musettájaként. Karrierje megállíthatatlanul halad előre, nemrég jelent meg Journey című első albuma.

A Bastille Luciáját a budapesti közönség által is ismert Andrei Serban rendezte, ami azért is érdekes, mert a bel canto műfajánál fogva nem annyira passzol a progresszív rendezésekhez. Serban azonban nem elég, hogy progresszív, de még csak nem is zenés színházi rendező. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy egy zseniről beszélünk, valamint a Bastille-ról, a francia nemzeti operáról. Serban tiszteletben tartja a bel canto követelményeit, ugyanakkor éppen annyira nyúl bele az alapszituációba, hogy az izgalmassá váljon. Aki teheti feltétlen nézze meg.

Előadások: november 4., 8., 16.

Jegyárak: 70-140 euró

Az előadás honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyári szünet, gyerekkel? Készülj az anyagi csődre!

Nyári szünet, gyerekkel? Készülj az anyagi csődre!

A nyár a gyerekeknek remek kikapcsolódás, a szülőknek azonban valóságos rémálommá válhat, hiszen tíz hétig nem csak a munkával kell zsonglőrködni, de a gyerekek szórakoztatását is meg kell oldani. Ott, ahol nincsenek nagyszülők vagy rokonok, ahová le lehet passzolni a gyereket, a táborok jelentenek kiutat, ezek azonban méregdrágák: egy családnak legalább 20-40 ezer forintjába kerülhet gyerekenként.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • június 19
  Export és import

  június 20
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Euróövezet folyó fizetési mérleg
  Folyó fizetési mérleg
  június 21
  KSH: Keresetek (január-április)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről
  Jelzáloghitel igénylések
  Használtlakás értékesítések
  június 22
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Bloomberg gazdasági várakozások és fogyasztói elégedettség
  Fogyasztói bizalom
  június 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, április)
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Feldolgozóipari BMI

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?