3p
Először az orosz üggyel, most pedig a Manchesterben történtek miatt fő az amerikai vezetés feje. Az elkövető kilétét ugyanis hamarabb nyilvánosságra hozta az amerikai titkosszolgálat, mint hogy a brit hatóságok vagy a vezetés erre engedélyt adott volna. Theresa May komoly szankciókat fontolgat: ha Amerika képtelen tartani a száját, búcsút inthetnek az információs együttműködésnek?
Theresa May brit miniszterelnök ismerteti a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programját Halifaxban 2017. május 18-án. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Nigel Roddis)

Ahogy arról már korábban írtunk, a manchesteri terrorista nevét furcsamód nem a brit rendőrségtől tudta meg a nagyközönség, hanem az amerikai titkosszolgálati tisztviselőktől. Rájuk hivatkozott ugyanis a sajtó, amikor még a hivatalos kommüniké előtt megírták az elkövető nevét, és bár London jelezte, hogy már ők is tudják, hivatalos nyilatkozat még nem volt akkor, hogy biztosítsák a nyomozás zökkenőmentességét. Donald Trump előtte a Szergej Lavrovnak tett kijelentéseivel okozott komoly felháborodást , most pedig, úgy tűnik, újabb balhéval sikerült tetőzni az ügyet.

A Bloomberg cikke szerint Theresa May ugyanis irtózatosan megharagudott Amerikára emiatt a kiszivárogtatás miatt, meglátása szerint a most történtek gyakorlatilag szemen köpik a NATO-t és a titkosszolgálatok munkáját. Emiatt rövidre zárja a G7-csúcson való részvételét, és fontolgatja, hogy ezentúl a brit titkosszolgálat nem működik majd együtt az Egyesült Államokkal. Mint fogalmazott: nagyra becsülik a titkosszolgálatok, a hatóság és a bíróság munkáját, aki azonban ezt valamilyen kiszivárogtatással megsérti, az az egész rendszert ássa alá.

Göngyölítik fel az ügyet

Épp szerdán derült ki, hogy a manchesteri robbantó nem dolgozott egyedül, a már Nagy-Britanniában született fiatal férfinak a bátyját és az apját is elfogták Tripoliban, Líbiában, azzal a gyanúval, hogy szintén radikálisok, írja a Reuters. Emellett most már egyre valószínűbb, hogy komoly hálózat dolgozott a Salman Abedi mögött. Az Egyesült Királyságban az elmúlt két napban összesen hét embert tartóztattak le.

Fotó: EPA/Andy Rain

Megállt az élet Nagy-Britanniában

Manchester polgármestere, Andy Burnham elmondása szerint a kiszivárogtatás az ország mellett a város számára is „aggasztó hír”. Az információk idő előtti kiadása nem csak a nyomozást hátráltatja, hanem adott esetben a közbiztonságot is veszélyezteti. Miután a terrorkészültséget a legmagasabb fokozatra emelték, jelenleg gépfegyveres katonák masíroznak nem csak Manchesterben, de a szigetország több nagyvárosában is, hogy biztosítsák a közrendet. A városokban kordonokat helyeztek el a nagyobb rendezvények körül, ami különösen fontos, lévén több nagy sportesemény is lesz Londonban és Wembleyben.

A pártok három napra félbeszakították a kampányolást, hogy közösen lépjenek fel az emberek érdekében ebben a nehéz helyzetben, mindössze két héttel a június 8-i előre hozott választások előtt, a tervek szerint azonban ma már újraindulhat a kampányidőszak. „A kampányolás és a szabad választás a demokratikus működés egyik alapköve”, fogalmazott Jeremy Corbyn, a munkáspárt elnöke, amit szerinte egy ilyen támadás sem áshat alá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG