2p
Májusban a folyó fizetési mérleg többlete 317 millió euró volt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn visszatért a fizetési mérleg havi adatainak közlésére. A jegybank azt is publikálta, hogy az áprilisi többlet 518,8 millió eurót tett ki. Forintban számítva a folyó fizetési mérleg áprilisban 159,4 milliárd, májusban 96,5 milliárd forint többlettel zárt.

Miért havonta?

Az MNB szerint a havi fizetésimérleg-statisztikai adatközlés célja, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legrövidebb időn belül (a tájékoztatási naptárban megjelölt időpontokban) adjon tájékoztatást a felhasználók számára a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról.

A jegybanki közleményben felhívják a figyelmet a havi adatokban rejlő korlátokra is. Az MNB közlése szerint a negyedéveshez képest a havi adatok több becslést tartalmaznak, illetve kisebb létszámú a havi adatszolgáltatói kör, ami alapján a jegybank a statisztikát összeállítja.


A havi statisztikákban becslésen alapulnak egyebek mellett az áruforgalom egyes összetevőinek és a szolgáltatások egészének adatai. Ezekre a tételekre a negyedéves KSH adatgyűjtésekből állnak rendelkezésre tényadatok a negyedéves fizetési mérleg összeállításához.

A pénzügyi mérleg tételei közül a közvetlentőke-befektetéseknél jellemző leginkább, hogy a csak negyedévente adatot szolgáltató vállalatoktól származó információk miatt jelentős lehet az eltérés a negyedévet alkotó 3 havi adat és a később publikálandó negyedéves adat között.

A folyó fizetési mérleg statisztika szerint áprilisban az áruk és szolgáltatások egyenlege 865,3 millió euró, májusban 658,4 millió euró többlettel zárt. A pénzügyi mérleg szerint a nettó követelések ez év áprilisában 607,7 millió eurót tettek ki, míg összegük májusban 510,8 millió euróra rúgott.

A közvetlentőke-befektetések egyenlege áprilisban 480,5 millió euró többlettel, májusban 617,4 millió euró többlettel zárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG