1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyszer volt, hol nem volt, Matolcsy György gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tartott a jövő évi büdzséről. A kiadási és bevételi oldalt a kormány második olvasatban 170 milliárddal emelte, 280 milliárdot várnak a tranzakciós illetékből - de még nem tudni pontosan, hogyan - és lesz kötelező nyugdíjbavonulás a közszférában.

Plusz 170 milliárd: fellélegezhetnek a szaktárcák

A kormány tegnap második olvasatban is megtárgyalta a jövő évi költségvetés sarokszámait: ezek szerint a kiadási és bevételi oldalt is 170 milliárddal emelik jövőre az eredeti tervekhez képest - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai kormányszóvivői tájékoztatóján.

A kormány jövőre 15 500 milliárdos kiadással és 660 milliárdos államháztartási hiánnyal számol, vagyis a deficit a GDP 2,2%-a lesz 2013-ban a tervek szerint. A költségvetési törvényt holnap benyújtják a Parlamentnek és megküldik a Költségvetési Tanácsnak is. A kormány tervei szerint július 13-án a sarokszámokat elfogadhatja az Országgyűlés, a végső változatról pedig szeptember 23-án tarthatnak végszavazást. Matolcsy György szerint a kiszámíthatóság és a stabilitás miatt fontos, hogy már nyárra elfogadhatják a jövő évi sarokszámokat.

A sarokszámok részletesen
Matolcsy György ma bejelentette milyen sarokszámokat fogadott el a kormány a jövő évi költségvetéshez. Az idei év még nem lesz tündérmese, is jövőre is bőven lesz előttünk kihívás, de a kormány alapvetően optimista. A nemzetgazdasági miniszter szerint 1%-os GDP-csökkenés még nem jelent recessziót. Részletek >>>



"Gazdaságtörténeti bravúr"

A miniszter szerint a kormány a tegnapi ülése után arra számít, hogy lezárul az a 3 éves folyamat, melynek során sikerül végrehajtani Magyarország pénzügyi konszolidációját - Matolcsy szerint az eurózóna válsága közepette ez gazdaságtörténeti bravúr lesz, ha sikerül elérni.

A kormány számításai szerint 2004 után két lépésben, de sikerülhet, hogy megszűnjön a Magyarország ellen folytatott túlzott-deficit-eljárás. Az első lépés a június 22-ei Ecofin-ülés lesz, ahol valószínűleg feloldják a kohéziós alapok felfüggesztésének lehetőségét, így Magyarország a GDP 0,5%-ának megfelelő fejlesztési forráshoz juthat jövőre. A második lépés pedig jövő tavasz lehet, amikor az EU megszünteti az eljárást, amennyiben sikerül elérni a kitűzött 2,2%-os deficitet. Az Európai Bizottság előrejelzésében 2,7%-os GDP arányos hiányt prognosztizál, de a lényeg, hogy a szint a 3%-os referenciaérték alatt marad.

200 milliárd tartalék, növekedési kockázatokkal is számol a kormány

A kiadási oldalt emeli, hogy jövőre 120 milliárd forintot kapnak a minisztériumok és a különböző állami szervek (országgyűlés, bíróságok, stb, összesen 60 területre jut így többletforrás) - ennek leginkább a szaktárcák örülhetnek, akiknek idén nagyon is meg kellett húznia a nadrágszíjat a 40 milliárdos elvonás miatt. A maradék 50 milliárd az országvédelmi alapba megy, így az a duplájára duzzad jövőre. Matolcsy György szerint idén stagnáló gazdasággal, jövőre pedig növekedési fordulattal számol a kormány, de a külső környezet miatt továbbra is vannak növekedési kockázatok, ezért szükség van tartalékokra. Ezen felül az általános tartalék jövőre 100 milliárd lesz a költségvetésben, ami a kormány szerint elegendő lesz.

Honnan lesz plusz 170 milliárd?

A nagy kérdés persze, hogy miből teremti elő ezt a 170 milliárdot a kormányzat? A Széll Kálmán Terv 2.0-ban vázolt 3-400 milliárdos tranzakciós bevételről a kormány már a költségvetési tervezet első verziójában lemondott, eddig 120-130 milliárdos bevétellel számoltak. Ezt most megemelték 280 milliárdra, vagyis ebből az adóból az első verzióhoz képest 150 milliárddal több bevételt remélnek.

Tranzakciós illeték: az alap és az egy ezrelék marad, minden más nem tiszta

Matolcsy György ugyanakkor nem tudott arra kérdésre pontos választ adni, hogy ez pontosa, hogyan is fog összejönni. Az biztos, hogy marad az adó alapja és mértéke (egy ezrelék átutalásonként), az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy lesz-e felső plafonja az adónak (a Széll Kálmán Terv 2.0-ban még szerepelt egy 30 ezres plafon), és hogy mi lesz a kivezetni tervezett bankadóval (kivezetik teljesen, vagy az EU-s elvárásokhoz igazítva felezik annak mértékét). Ezen a ponton tehát még nagy a homály, de a tárcavezető szerint a Bankszövetséggel intenzív tárgyalásban vannak. A bankadó tervezettnél korábbi kivezetésére, úgy tűnik, a kormány is hajlandóságot mutat. A 150 milliárdos plusz ugyanakkor hatalmas tehernek tűnik az első változatban jelzett 120 milliárdos bevételhez képest.

Kötelező nyugdíjbavonulás a közszférában

A 170 milliárdos többletből 150 milliárd tehát "megvan", a maradék 20 milliárdot a kormány a "közszféra hatékonyságjavításából" reméli előteremteni. Itt a kormánynak az önkormányzati területre nincs ráhatása, de a feladatmegosztás miatt a közszféra szerkezete átalakul, így többen fognak a központi kormányzat alatt dolgozni, Matolcsy szerint 250 ezren kerülnek vissza, így nagyjából 300-320 ezer fő dolgozik majd a központi igazgatásban, ahol a kormány 62 éves kor felett kötelező nyugdíjbavonulást rendel el. Ez 10-11 ezer főt érint jövőre, ennyivel csökkenhet a közszféra létszáma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG