6p
Lázár János elmondta, milyen akciótervet tesz le a kormány Brüsszelben az asztalra a menekültválság kezelésére. Beszélt a 2017-es költségvetésről is, aminek a neve már biztosan rekordhosszúságú lesz. Bejelentette: iparipark-fejlesztési program indul, és azt is, hogy Gyurcsány Ferenc miatt kell felújítani a várat, ahova kényszerből költözik be a miniszterelnök.

Cikkünket frissítjük.

A 47. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a legutóbbi kormányülésen az egyik legfontosabb téma a dublini bevándorlási rendszer felülvizsgálata volt. A kormány nem ért egyet az uniós javaslattal, helyette Schengen 2 néven akciócsomagot állított össze és tesz le a Bizottság asztalára:

  • a külső határok biztosítása: tagállami jog és kötelezettség, ha valaki nem teljesíti, a közös európai határvédelmi szerv avatkozhat be
  • az EU határregisztrációs rendszerének megújítása, a biometrikus azonosítási rendszer megerősítése szükséges
  • a dublini rendszer korrekciója: teljes körben érvényesítsék Görögországban is, aki visszaél az uniós menekültügyi rendszerrel, az szigorúbb szankciókkal szembesüljön
  • az EU-n kívül, egy zárt hotspotban kell lefolytatni a menekültügyi kérelmek elbírálását
  • a származási tranzitországokkal megállapodásokat kell kötni a visszafogadásról, a harmadik országokkal együtt kell működnie az EU-nak
  • támogatást kell nyújtani a célországoknak
  • létre kell hozni egy közös európai listát a biztonságos országokról
  • nemzeti hatáskörben kell tartani azt, hogy a demográfiai kihívásokat, munkaerőpiaci problémákat hogyan oldják meg – nem szabályozható központilag, kivel kell együtt élniük az ország lakosainak.

Már 5 neve van a költségvetésnek

A 2017-es költségvetési javaslatot és az ezt megalapozó adócsomagot megtárgyalták, az adótörvényeket várhatóan a jövő héten nyújtják be a parlamentnek. A biztonság és a stabilitásnak is nevezhető a költségvetés Lázár szerint – ha ehhez hozzávesszük a Varga Mihály által adott neveket, akkor a jövő évi költségvetés az adócsökkentés, az otthonteremtés, a gyarapodás, a biztonság és a stabilitás költségvetése.

Megélhetési rezsicsökkentésnek nevezte az „alapvető élelmiszerek” – jelen esetben: tej, tojás és baromfihús - áfájának 25-ről 5 százalékra csökkentését. Ezt a miniszter szerint érdemes hozzászámítani a nyugdíjemeléshez is. Lázár János arra is kitért: a Fidesz által ígért 1 millió új munkahelyből 500 ezer már megvan.

Úgy lesz nullás a költségvetés jövőre, hogy a működés nem lesz deficites – mondta Lázár.

Hosszú évek után (2008 óta) először van saját – nem EU-s - forrás fejlesztésekre: 1600 milliárd szerepel ezen a címen a büdzsében. Jelentős útépítési programot ígért ebből a pénzből Lázár János, 200 milliárd forint mehet ilyen célra. 152 milliárd forintból modernizálják a megyei jogú városokat, és kiemelt beruházásokra (Testnevelési Egyetem, Állatkert stb) is jut. Beszélt az egészségügyi, pedagógusi, állami tisztviselői béremelésről is.

2017 júniusáig meg akarják hirdetni az összes uniós pályázatot, 2018-2019-ben ki is fizetnék a támogatásokat (most tehát a korábbi 2019-es, majd 2018-as időpont után egy vegyes időpontot dobott be Lázár János).

Ipari parkok: nagyívű beruházási program indul

Közép-Európa legjelentősebb iparipark-beruházást indítja el a kormány – jelentette be Lázár. 150 milliárd forintot szánnak 2 év alatt a területek beszerzésére. Ez növeli a versenyképességet, munkahelyeket teremt. 13 megyei jogú várossal megállapodtak, 12 várossal tárgyalnak ipari parkok létesítéséről. 6 városban saját ipari parkja a kormánynak, ezeket reorganizálják, a meglévő bő 120 ipari park megújításában együttműködik a kormány.

Senki többet, harmadszor: eladják a földet, ami megmaradt

Utolsó köre jön a Földet a gazdáknak programban: az eddig el nem adott földek, gyümölcsösök kerülnek kalapács alá. 180 ezer hektáryi földet adott el eddig a kormány, 240 milliárd folyik be ebből az államkasszába. Amit most sem sikerül eladni, az tartósan állami tulajdonban marad.

Áttekintették a tejipar helyzetét is: az áfacsökkentés mellett kiemelt állami támogatást adnak a tejtermelőknek, a GINOP keretében is adnak forrásokat. A nagy cégek előtt is megnyitják a fejlesztés lehetőségét. Beviszik amagyar tejet a közétkeztetés rendszerébe, ennek módját még vizsgálják – ahogy az import korlátozását is. Ez utóbbit fokozott (egészségügyi, élelmiszerbiztonsági) ellenőrzésekkel is megfejelik.

Tudod, ki miatt kell ennyit költeni a Vár felújítására? Hát Gyurcsány miatt

A Gyurcsány-kormány tervét hajtják végre a Budai Várban, amikor felújítják az épületeket - mondta Lázár János. A Vár a világ egyik leglátogatottabb turisztikai központja, már csak ezért is fel kell újítani. Gyurcsánynak ekkoriban még volt esze, azóta viszont elment - vélekedett Lázár János.

2011-ben az Országgyűlés határozott úgy, hogy el kell hagyni a kormánynak a Parlament épületét, egyébként esze ágában sincs a miniszterelnöknek költözni - tette hozzá. (Egyébként ekkor is Orbán Viktor volt a miniszterelnök és a Fidesz volt kormányon.)

Lázár szerint a miniszterelnök nem tartozik azok közé, akik urizálnak, nem költözik el Cinege utcai otthonából, nem magának építtet erkélyt a Karmelita Kolostorra.

Kiket fizetett le az Alstom?

A főváros korábbi városvezetése és a szocialista kormány nemzetközi bűnügybe keveredett és abba keverte az országot is, ezért tisztázni kell a részleteket - mondta Lázár az Alstom-üggyel kapcsolatban, a kormány ezért a következő napokban nyilvánosságra hoz minden kapcsolódó információt.

Az Alstom korrupció által jutott megrendelésekhez, s ebben mind a volt MSZP-kormánynak, mind Demszky Gábor volt főpolgármesternek kell, hogy legyen mondanivalója.

Korábban a Magyar Idők számolt be arról: egy, a Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök érdekeltségébe tartozó cégnek utalt többszázezer eurót korábban az Alstom. A volt miniszterelnök szerint ez egy törvényes tanácsadói szerződés eredménye volt.

MNB-botrány: a bíróságok hagyták jóvá az alapítványok céljait

A jegybank monetáris politikája 2010 után hozzájárult az ország megmentéséhez, a Matolcsy által vezetett jegybank kamatpolitikája sokat segített, de segítettek a devizahiteleseknek is, a növekedési hitelprogrammal pedig hozzájárultak a gazdasági növekedés beindulásához. Minden, ami ezen túl van, az nem a kormány dolga - mondta Lázár.

Egy dolgot ajánlott figyelembe: a jegybank alapítványait a bíróság jegyezte be, azok céljai a független magyar bíróságok szerint törvényesek. Azt, hogy a jegybank a közpénzt egy rokoni, ismeretségi alapokon nyugvó hálózaton keresztül osztja szét, érdemben nem kommentálta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG