5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Miután sok tévhit és álhír kering róluk, és nemrég az amerikai elnök is hülyeséget talált mondani, a svédek megelégelték, és maga a kormány tett közzé egy csokornyi tényt az országról. Muszlim terrortámadásnak náluk például még egyetlen áldozata sem volt, csak egy merénylő. A nemi erőszakok száma pedig emelkedett ugyan, de nem azért és nem úgy.
Forrás: EPA/HENRIK MONTGOMERY / TT SWEDEN OUT

Tények a migrációról és a bűnözésről Svédországban” címmel jelent meg egy írás angolul a svéd kormány weboldalán, az ottani Külügyminisztériumtól, amely számos tévhitet tételesen cáfol. Nem is kommentálnánk, vágjunk bele a fordításba, idézőjelben maguk a tévhitek:

1. „Nemrég volt Svédországban az első iszlamista terrorcselekmény”

Az egyetlen ismert ilyesféle terrortámadás-kísérlet 2010-ben volt, amely során kizárólag a támadó sérült meg.

2. „Nagymértékben megnőtt a fegyveres erőszak Svédországban”

Annak ellenére, hogy a bevándorlók száma jelentősen nőtt az utóbbi évtizedekben, mind az erőszakos cselekmények, mind a gyilkosságok száma csökkenő tendenciát mutat az utóbbi 20-25 évben. A 2015-ben elkövetett 112 élet elleni cselekmény ugyanakkor növekedést jelent, és az erőszakos cselekedeteken belül nőtt a lőfegyverhasználat aránya is. 2014-ben húsz százalékkal több lövöldözés történt, mint 2006-ban.

3. „Nagymértékben megnőtt a nemi erőszak eseteinek száma Svédországban”

Az írás elismeri, hogy a nemi erőszak regisztrált eseteinek száma megnőtt, de rögtön hozzáteszi, hogy a nemi erőszak definíciója is megváltozott közben. Ezért az adatok összehasonlítása a korábbi évekkel szemben, és a más országokkal való összehasonlítás is félrevezető.

Az írás példája szerint, ha egy nő Svédországban bejelenti, hogy a férje minden nap megerőszakolta, akkor az évi 365 esetnek számít, míg más országokban egyetlenegy esetnek, vagy egyenesen nullának. Ráadásul azokban az országokban, ahol nyíltan lehet beszélni a problémától, és a hatóságok az áldozat mellett állnak, sokkal több esetre derül fény, mint ahol például az áldozatot hibáztatják. („A svéd nők megerőszakolása című átverés” címmel egyébként ezt a Privátbankár már mintegy másfél évvel ezelőtt megírta.)

4. „A bűnözés növekedése mögött a menekültek állnak, de a hatóságok ezt eltussolják”

A bűnüldözési szervek adatai szerint a lakosság 13 százaléka vált támadás áldozatává 2015-ben, ami magasabb, mint az előző években, de nagyjából ugyanazon a szinten van, mint 2005-ben. A bűncselekmények gyanúsítottjainak nagy többsége Svédországban, svéd szülőktől született, és a külföldi háttérrel rendelkezők nagy többsége nem vált bűncselekmény gyanúsítottjává. A külföldieknek ugyanakkor 2,5-szer nagyobb esélyük van rá, hogy bűncselekmény gyanúsítottjai legyenek.

A bűnelkövetés sokkal inkább társadalmi helyzet függvénye, például hogy milyen környezetben, milyen anyagi körülmények között nőtt fel valaki Svédországon belül – derül ki a minisztérium írásából. (Hasonló eredményre jutottak korábban a német kriminalisztikai szakemberek is, amiről itt>>>, majd pedig itt>>> írtunk.)

Hozzáteszik, hogy a svéd állami szervek semmit nem nyernének azzal, ha statisztikákat tussolnának el.

5. „Svédországban számos 'no go-zóna' van, ahol bűnbandák vették át a hatalmat és ahová a hatóságok sem mernek bemenni”

Nem - kezdik sommásan a választ. Egy 2016 februári jelentésben a svéd rendőrség azonosított ugyan 53 olyan zónát, amelyek problémásak, ahol magas a bűnözés, a szociális feszültség, ezeket azonban tévesen nevezik „no-go-zónának”. Tény, hogy a rendőrségnek voltak nehézségei, hogy kötelességét ezeken a helyeken ellássa, de szó sincs róla, hogy ne menne oda, vagy a svéd törvények ne lennének érvényesek.

6. „A bevándorlás magas szintje miatt a svéd rendszer az összeomlás szélén áll”

Nem - kezdik megint. A svéd gazdaság erős, a bevándorlás magas költségei ellenére a költségvetésben többlet volt 2015-ben, és az előrejelzések szerint 2020-ig a többlet még növekedni is fog. A fiatal kori munkanélküliség 13 éves mélyponton van, a hosszú távú (egy évnél hosszabb ideje tartó) munkanélküliség pedig az EU-ban a legalacsonyabb. A svédek hozzáteszik, hogy számos más mutató szerint, különböző fejlettségi toplistákon is előkelő helyezéseket ért el hazájuk.

7. „A muszlimok nemsokára többségbe kerülnek Svédországban”

Van néhány százezer ember Svédországban, aki muszlim többségű országban született, ám ez semmit nem mond arról, hogy vallásosak-e vagy sem. A muszlim hívők közösségének körülbelül 140 ezer tagja van, ez a lakosság mintegy 1,5 százaléka. Svédország mintegy tízmillió lakosából 6,2 millió a keresztény Svéd Egyház tagja, de vannak római katolikusok és más keresztények is.

Előítéletek és negatív attitűdök a muszlimokkal szemben a svéd társadalom számos részében megtalálhatók” - fejezik be az írást. Egy 2015-ös ombudsmani jelentést idéznek, amely a muszlimokkal szembeni iszlamofóbiáról, fenyegetésekről, erőszakról, iskolai kirekesztésről, médiatámadásokról, a munkahelykeresésnél való hátrányba hozásról számolt be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG