4p
A jelenleg kormányon lévő brit Konzervatív Párt egy manifesztumot adott ki, melyben vázolja, mik a tervei, ha ismét megszavazzák a június 8-i előrehozott parlamenti választásokon a jelenlegi vezetést. A miniszterelnök jelezte szavazóinak: akár a megegyezés nélküli EU-kilépésre is fel fogják őt most hatalmazni.

Jól meggondolhatják a brit polgárok, mit tegyenek a közelgő választásokon. A Konzervatív Párt magasan, 20 százalékponttal vezet a Munkáspárt előtt, ezt kihasználva a miniszterelnök jelezte választóinak, hogy most aztán mindenre felhatalmazzák, a kasszától való távozás után nem lesz reklamáció. Feltehetően ő is számol azzal, hogy így a választói egy részét elveszti, de úgy gondolja, marad elég a győzelemhez, utána viszont nem óhajt több beleszólást, hogyan tárgyal az EU-val, miben egyezik meg és egyáltalán megegyezik-e.

Korlátlan felhatalmazás

Ismét elhangzott az a véleménye, hogy jobb, ha semmilyen megegyezés nem lesz, mintha egy kedvezőtlen megegyezés születik. A tervek között szerepel az egységes európai piac és a vámunió elhagyása annak érdekében, hogy korlátozhassák az országban munkát vállalni szándékozó EU polgárok számát. Közölte, hogy mindenki, aki pártjára szavaz, erősíti az ő tárgyalási pozícióját. Megerősítette, hogy egyszerre akar tárgyalni a kiválási feltételekről és a jövőbeni megállapodásokról, míg a 27 tagállam erre nem hajlandó: először a feltételek, utána a kilépés utáni kapcsolatok.

Sokak dilemmája

Eddig olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy ha újraválasztják, Theresa May lazítani fog az EU-val való tárgyalásokkal kapcsolatos merev álláspontján, de úgy tűnik, ezek után erre nem lehet számítani. Persze előfordulhat, hogy ez főleg választási retorika, amivel a korábbi UKIP szavazókat és a kiválást támogató munkáspárti szavazókat próbálja magához vonzani. Ugyanakkor vélhetően rengetegen megrettennek abból a 48 százalékból, akik az EU-ban maradás mellett szavaztak.

Ők eleve nem akartak kilépni, de a kapcsolatok teljes megszakítását végkép nem akarták, sokuk úgy gondolhatta, nem is erről szólt a kérdés. Így közülük most dönteniük kell azoknak, akik eddig konzervatív párti szavazók voltak, hogy átpártolnak-e a Munkáspárthoz vagy a Liberális Demokratákhoz egy sokkal kevésbé brutális kiválás reményében. A skótok esetében a kérdés fel sem merül: ők úgyis a Skót Nemzeti Pártra szavaznak, és ezt a manifesztumot olvasva egyre inkább a függetlenség felé fordulhatnak, miután az Európával való teljes szakításról hallani sem akarnak.

Az angol EU-pártiak

A döntő az lesz, hogy Angliában mit tesz az a 46,8 százalék, aki nemmel szavazott az Európai Unióból való kiválásra. Ha ők mind elfordulnának most a Konzervatív Párttól, az meg sem tudná nyerni a választásokat, vagy csak minimális többséget érhetne el. A kérdés az, hogy hányan bíztak eddig abban, hogy a kormányfő végül konstruktív lesz és mégiscsak megegyezésre törekszik. Nekik most itt a kijózanodás, és maradt 3 hetük gondolkozni. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt sokuknak ijesztő lehet, de EU-ügyben a kisebbik rossz. A Liberális Demokraták pedig egyenesen újra népszavaztatnának a kilépésről, így sok Európa-párti választót vonzhatnak.

Kvázi új népszavazás, minden információ birtokában

Ha mindezek ellenére sokuk mégis a konzervatívoknál marad és azok magasan megnyerik a választásokat, valóban úgy lehet tekinteni, mint ha az EU tagság kérdését újra megszavaztatták volna, mégpedig úgy, hogy tájékoztatták a polgárokat arról, hogy ez teljes szakítást is jelenthet, annak minden lehetséges gazdasági és egyéb következményével, és a nép, legalábbis az angolok, ezúttal nagy többséggel döntöttek volna a kilépés mellett. A skótok viszont ettől annyira megriadhatnak, hogy a saját következő függetlenségi népszavazásukon összejöhet az önálló Skóciát létrehozó többség, főleg, ha az EU valami vonzót ajánl nekik, mondjuk azonnali tagságot és méretes támogatásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG