5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Haknizni küldték a City képviselőjét, aki a magyaroknak is elmondta: kár próbálkozni, senki sem képes arra, mint amire London.

Magyarország és a visegrádi négyek többi országa jelenleg olyan megoldást támogat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről (Brexit) folytatandó tárgyalásokon, amely mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel jár, és amelynek eredményeképpen London meg tudja őrizni globális vezető szerepét pénzügyi központként - jelentette ki Budapesten Jeremy Browne, a londoni City Európai Unióval kapcsolatot tartó képviselője, aki a térségben tett látogatást.

Egy húron pendülnek

Az MTI-nek adott interjúban Jeremy Browne úgy ítélte meg, hogy a visegrádi csoport mind a négy országa rokonszenvezik azzal a hozzáállással, hogy az unión belül kisebb központosításra, a döntési jogkörök nagyobb mértékű megosztására van szükség, olyan közösségre, amelyben független nemzetállamok működnek együtt, és elkerülve azt, hogy a tagországokat olyan lépésekre kényszerítsék, amelyek értékítéletükkel ellentétesek, és egy szorosabb, föderatívabb konstrukció felé haladjanak.

Browne a tagországokban arról egyeztet, hogy milyen megoldást lehetne találni a Brexitről később kezdődő tárgyalásokon a kölcsönös előnyökön alapuló, újfajta viszony kialakítására London és az EU-ban maradó 27 tagország között. Tárgyalásainak központi eleme annak biztosítása, hogy a City a brit kilépést követően is megőrizze vezető szerepét, amelyet Európa globális pénzügyi központjaként tölt be.

Erre csak a britek képesek?

Hangoztatta: az európai gazdaság haszonélvezője - és a Brexit után is az maradna - annak, hogy a kontinensnek a City révén a világ legnagyobbjaival versenyezni tudó pénzügyi központja van. Hozzátette, hogy a többi EU-tagországban lévő pénzügyi központok nem képesek versenybe szállni olyan versenytársakkal, mint New York vagy a legnagyobb ázsiai gazdasági centrumok.

Szerinte a Brexit egyik kockázata, hogy Európában a pénzügyi szolgáltatások kínálata szétdarabolódhat a kisebb központok között. Ez ártana az uniós gazdaságnak, mert nehezebbé tenné a vállalatok számára, hogy versenyképes kamatokkal vegyenek fel hiteleket, kedvező árfolyamokon tudjanak pénzt váltani, hogy a különböző pénzalapokban lévő vagyont versenyképes hozammal fektessék be, és kötvényeket is kellően jövedelmező kamatokkal tudjanak kibocsátani. Megismételte: minden félnek az az érdeke, hogy Londonban erős pénzügyi központ működjön.

Csak ne büntessenek

A City képviselője arra is kitért: Európában többen úgy látják, hogy Nagy-Britanniának meg kell fizetnie annak az árát, hogy a kilépés mellett döntött. Ez szerinte súlyos hiba lenne. Nem szabad hagyni, hogy az unióban a politika akadályozza a közös gazdasági érdekeket, hiszen Nagy-Britannia a világ egyik legnagyobb gazdaságaként feltétlenül fontos kereskedelmi partner marad az unió számára - fogalmazott.

Megkezdődött a harc

Browne szerint rokonszenveznek a londoni pénzügyi központtal a visegrádiak, a valóság azonban az, hogy megindult a harc az új vezetésért. Néhány példa:

Leszögezte: olyan tárgyalási kimenetelben reménykedik, amely nem arról szól, hogy a 27 országosra szűkülő EU nyertesen kerüljön ki a Brexitből, a briteket viszont megbüntessék, demonstrálják velük szemben, hogy veszítettek a kilépéssel. A tagországok lakosságának is az kedvez, ha a tárgyalások mindkét fél számára kölcsönösen előnyös, win-win helyzetet eredményeznek.

Kiléptünk, de...

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyságnak az EU elhagyása ellenére nagyon komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy minél szorosabb szövetségben maradjon az EU-val, nemcsak pénzügyi szempontból, hanem más területeken is, például biztonságpolitikai vagy kulturális szempontból.

A City nyitottan áll az unión belüli munkaerőmozgáshoz is - tette hozzá, elismerve ugyanakkor, hogy Nagy-Britannián belül, országos szinten, vannak aggodalmak a migráció okozta kulturális változásokkal, a munkaerő-beáramlás jelentette nyomással és "talán legnagyobb mértékben" a bevándorlás méretével kapcsolatban. Miközben a legtöbb uniós ország a lakosság stagnálásával küzd, Nagy-Britanniában magas a bevándorlás gerjesztette népességnövekedés - emlékeztetett.

Kérdésre válaszolva Browne úgy vélekedett: az euróövezeten kívüli országok számára fennáll a kockázat, hogy elszigeteltebbnek kell érezniük magukat, ha a közös pénzt sajátként használók közé szintén nem tartozó Nagy-Britannia elhagyja az EU-t.

Így ugyanis már az uniós gazdaság mintegy 90 százalékát az euróövezeti országok adják majd, ez pedig komoly egyenlőtlenség. Véleménye szerint bizonyosan lesznek olyan országok is, amelyek vezetői elérkezettnek látják majd az időt annak sürgetésére, hogy teljesen egységes valutaunióvá fejlesszék a 27-eket, és lehetőség szerint minden tagország csatlakozzon az euróövezethez.

Ez abból a szempontból is kockázatot jelenthet Magyarország számára, hogy föderálisabb, még inkább integrált, további szabályok közé szorított térség irányába terelné az EU-t, ami - meglátása szerint - a mai magyar politikával nehezen összeegyeztethetőnek tűnik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG