4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az embercsempészek és a lázadó milíciák új, igen jövedelmező üzletet találtak maguknak: az Iszlám Állam (IÁ) harcosait. A polgárháború által sújtott Szíriában egész feketepiaca alakult ki a dezertált vagy elfogott terroristáknak. Az élve elfogott személyekért legalább 50 ezer dollárt szoktak fizetni, de van, amelyikért ennek többszörösét is.
Forrás:MTI/AP/Internet

Az Iszlám Állam (IÁ vagy IS) harcosai sokáig kerestek pénzt az emberkereskedelemmel, mára viszont ők maguk váltak ennek jövedelmező bevételi forrásaivá – állítja a Financial Times. Az üzletben embercsempészek és szíriai felkelő csoportok vesznek részt.

Mindenki kereskedik az IÁ” harcosaival” - idézik a Levantei Front nevű észak-szíriai felkelő csoport egyik tagját, akik egyszerre harcolnak a kormány és az IÁ ellen. Állítása szerint ő maga is szállította az IÁ tagjait sajátjukról olyan területekre, amelyek felkelők kezében voltak.

A legjobb IÁ-s a kihallgatható IÁ-s

Két módon lehet így pénzt keresni, dezertőrök és foglyok által. A dezertőrök, akik az Iszlám Államból menekülnek, jó pénzt fizetnek azért, hogy máshová juttassák őket. Ezért általában pár ezertől tízezer dollárig terjedő összeget szurkolnak le. A Szíriából Törökországba való eljutás további tízezer dollárba kerül.

Az IÁ hatalma teljében nemzetközi szervezetek munkatársait, újságírókat rabolt, hogy váltságdíjat kapjon értük, vagy propaganda-videók készítése érdekében meggyilkolja őket. Ma azonban, amióta a szervezet érezhetően teret veszített, a legnagyobb bevételt az elfogott, nyugati vagy más országokból érkezett IÁ-tagok jelentik, ha kormányaik érdeklődnek aziránt, hogy kihallgassák vagy bíróság elé állítsák őket.

A minimum 50 ezer dollár

Az Öböl-menti államok ezért akár több millió dollárt is fizethetnek, más államok kevesebbet, de egy elfogott IÁ-harcos mindenképpen legalább 50 ezer dollárt ér – írják. De van olyan is, hogy a lázadó csoportok maguk hallgatják ki az elfogott harcosokat. Ezzel értékes információkhoz szeretnének jutni, amivel bizonyíthatják a külföldi titkosszolgálatok számára, hogy ők értékesek. Így továbbra is élvezhetik a külföldi kormányok támogatását a szíriai kormány vagy az IÁ elleni harcban.

Az IÁ dezertőreinek azonban csak egy része akar teljesen felhagyni a vallásháborúval, sokuk csak más területeken akar csatlakozni más, az Al-Kaidával kapcsolatban álló iszlamista csoportokhoz Idlib tartományban – állítja a Financial Times.

Mindenhol jobb, mint ott

A német N-TV.de riportere nemrég a helyszín közelében járt, és IÁ-harcosokat igyekezett meginterjúvolni Rakka közelében. Állítólag rengeteg harcosnak van elege a kilátástalan harcból és az életveszélyből, és szeretne dezertálni, akár azon az áron is, hogy éveket tölt börtönben. „Mindenhol jobb, mint itt” - mondta az egyik.

A riporter részt vett egy akcióban, amely során egy francia állampolgárságú IÁ-harcost adtak át a török rendőrségnek. Az illető bűnbánó állítása szerint borzasztóan megbánta, hogy csatlakozott a terroristákhoz, későn vette észre, hogy nem vallásról, hanem hatalomról és elnyomásról szólt a történet. Egyetlen vágya volt, visszajutni Franciaországba.

A csempészeket lelövik, ugye?

A riporter beszélt embercsempészekkel is, mint kiderült, nemcsak a dezertőrök, de az őket segítők is gyakran válnak az IÁ bosszújának áldozatává. Főleg francia, belga és török harcosok döntenek úgy, hogy elegük van a háborúból és haza szeretnének jutni. Őket általában a török rendőrségnek vagy más országok titkosszolgálatainak adják át a csempészek az interjú szerint. Ez a csoport állítólag ingyen végzi ezt a munkát, csak azért, hogy az IÁ-t gyengítse.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG