6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nehezen emészti a nyugat-európai közvélemény a populistának, szélsőjobboldalinak vagy radikálisnak nevezett pártok előretörését. A jelenséget sokan veszélyesnek tartják, Orbánt, Le Pent, Kaczynskit és Trumpot együtt említik. A fehér ember attól fél, hogy elveszíti vezető szerepét? Létrejön a kerítésekkel és falakkal működő jóléti fasizmus?
Forrás: Wikimedia Commons / J. Smith

Le Pen, Kaczynski, Orbán – egyre több országban törnek elő populisták, ami a liberalizmus válságára utal – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung gazdasági véleményrovata. Orbán Viktor és Alexisz Ciprasz szilárdan ülnek a nyeregben, Törökország Recep Tayyip Erdogant írta fel magának. Oroszországot Vlagyimir Putyin irányítja, az USA-ban pedig Donald Trump gyűjti maga köré a társadalom állítólagos veszteseit.

A szerző szerint ezek a politikusok, bármennyire is különbözőek, meggyeznek egy-két dologban: A „szocialista-nemzeti billentyűzeten” játszanak, egyesek inkább a fekete színű nemzeti, mások inkább a fehér színű szocialista billentyűket nyomva le. (Ez alighanem célzás arra, hogy ezen politikusoknak az eszméi között akadnak nemzetiszocialista – azaz náci – gondolatok is.)

Populisták és iszlamisták támadják a demokráciát

Ráadásul ezek a politikusok demokratikus választásokon legitimálják magukat, amitől feljogosítva érzik magukat elképzeléseik kompromisszumok nélküli keresztül vitelére. A szerző szerint azonban a demokrácia felszámolja önmagát, ha a többség diktatúrájává válik. Olyan kérdéseket boncolgat, hogy a többség diktatúrája ellen az egyént meg kell védeni.

Mi az a populizmus?

Több definíció létezik, a magyar nyelvű Wikipedia szerint „antielitista politikai ideológia, legfőbb nézete szerint a népet egy, kizárólag a saját érdekeit szem előtt tartó (szűk) hatalmi elit elnyomásban tartja, megfosztja a hatalomba való beleszólástól, ennélfogva a populisták elsőszámú célja a gazdasági, politikai és egyéb (köz)intézmények „visszahódítása” az „elittől” a „népnek”.

A német nyelvű Wiki-szöveg szerint a populistákat gyakran éri az a vád, hogy a tömegek kegyeit csak saját céljaik elérése érdekében és manipulatív módon keresik, üres vagy betarthatatlan ígéretet tesznek a hatalom megtartása érdekében. A populista politikusok viszont azt állítják, másokkal ellentétben ők valóban a tömegekhez közel állnak, ellenfeleiket a nép problémáival szembeni érzéketlenséggel, az elit különérdekeinek képviseletével, antidemokratizmussal vádolják.

A támadás ráadásul két oldalról érkezik, a liberális jogállamot meg kell védeni nemcsak a populistákról, hanem az iszlám fundamentalistáktól is.

Újra divat lett az állami beavatkozás

Ami a gazdaságot illeti, a válság után divat lett a liberális kapitalizmust kritizálni, több állami beavatkozást szorgalmazni, a jövedelmek újraelosztását követelni vagy a globalizáció elleni védekezésre biztatni.

A szerző szerint a liberális jogállamban a szociálpolitika célja, hogy azokon segítsen, akik saját erőből nem tudnak maguknak segíteni. Ma viszont a piacgazdaság szociális elemét annak az ürügyéül használják, hogy a többség az egy kisebbség által megtermelt értékek egy részét magának kisajátíthassa.

Fischer beszólt Orbánnak

A budakesziről származó Joschka Fischer zöld párti politikus, a korábbi baloldali Schröder-kormány egykori külügyminisztere és kancellár-helyettes is igencsak odamondogat a „populizmusnak”. Szerinte a populisták abból a félelemből élnek, hogy a Nyugat a globalizáció során veszíteni fog. Létrejön a „jóléti fasizmus”, amely egyszerű eszközökkel operál, mint a falak vagy a kerítések.

Az Atlanti Óceán mindkét partján a politika aggasztó jobbra tolódása zajlik, Donald Trump és Marie Le Pen nevéhez még hozzátehetjük Orbán Viktorét, aki nyíltan fellép az illiberális demokrácia mellett, amely alatt „a demokrácia egy népiesen megalapozott és autoriter-populista torzképét kell értenünk”, de Lengyelországot és a PiS-t is.

Nem a szírekkel kezdődött

A politikus rámutat, hogy már jóval a szír menekültek tömeges megjelenése előtt is sok helyen előbukkantak a nacionalista és idegenellenes vezetők és pártok, mint Wilders Hollandiában, a Vlaams Blok és a Vlaams Belang Belgiumban, Strache és az FPÖ Ausztriában, Blocher és az SVP Svájcban, de Svédországban, Finnországban és Dániában is.

Joschka Fischer is a közös vonásokat keresi ezekben a politikai erőkben, szerinte mind a „rendszer”, a „politikai osztály” és Európa ellen harcolnak. Nemcsak idegenellenesek, főleg iszlám-ellenesek, extrém nacionalisták, hanem az is igaz rájuk, hogy a nemzetet nem a polgárok olyan közösségeként képzelik el, amely közös alkotmányra és jogrendre nyúlik vissza.

Hanem származási és vallási alapra, ami Európában a harmincas évek óta nem volt divat. Ez a szerző szerint előbb-utóbb törvényszerűen rasszizmusba, vallásháborúba és egyfajta népi nacionalizmusba („Völkische Bewegung”) torkollik.

Félelemből nacionalisták

Nagy különbség Fischer szerint, hogy míg a harmincas években az első világháború traumája, sok millió halottja, a tömegek militarizálása, és a kemény világgazdasági válság okozta borzasztó nyomor alapozta meg az akkori fasizmust, addig most ilyesmiről nincs szó. Sem az USA-ban, sem Európában. Így most épphogy „jóléti fasizmusról” beszélhetünk. Mi lehet ennek az oka?

A szerző szerint az első helyen az a mélységes, ösztönös félelemérzet van, amely szerint a fehér ember több száz éve tartó korszaka a világban végéhez közeledik.

Vége a fehér uralomnak

Hiszen évszázadokig fehér ember uralta a glóbusz nagy részét és a nyugati társadalmakat, aminek lassan vége, nem csak külpolitikailag, hanem a nyugati társadalmak belsejében is. A bevándorlás összeköti a bel- és külpolitikát, azért olyan ijesztő a „félelemnacionalisták” számára.

A félelmeket tetézi a bevándorlás, a munkaerőpiac globalizálódása, a nők egyenjogúsodása, a szexuális kisebbségek emancipációja. Mindez nagyon sok félelmet kelt, ami miatt sokan erős emberekre és erős falakra vágynak.

Václav Klaus megőrült?

A menekültválság az EU intézmények összeesküvése Václav Klaus egykori, EU-kritikus cseh elnök szerint. Szerinte más kontinensekről érkező emberek hordái fogják kultúránkat, civilizációnkat, életformánkat szétrombolni. A bevándorlás Brüsszelnek arra jó, hogy szétrombolja a nemzetállamokat, hogy ezzel megteremtse a jövő új európai emberét. „Ezt akarták a múltban diktátorok, mint Hitler és Sztálin is elérni” – mondta az elnök az N24.de tudósítása szerint.

Milos Zeman hivatalban levő cseh elnök újévi beszédében „szervezett invázióként” beszélt a menekültek mozgásáról. Később a Muzulmán Testvériséget vádolta meg a menekültek szervezésével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG