Hirdetés
Hirdetés

A franciáknak és a németeknek elege van Európából - csinálnak egy újat

2017. november 10., 16:51

Emmanuel Macron francia és Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint sürgősen újra kell alakítani Európát. Szép burkoltan megfogalmazták a többsebességes Európa gondolatát.

Emmanuel Macron francia államfő Frank-Walter Steinmeier német államfőt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota előtt 2017. november 10-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Emmanuel Macron francia államfő Frank-Walter Steinmeier német államfőt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota előtt 2017. november 10-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

"Osztjuk mindketten azt az alapvető érzést, hogy ez az újraalapítás szükséges és sürgős, és hogy ebből a szempontból a következő év meghatározó lesz" - mondta pénteken a francia elnök miután az első világháborús harcokat lezáró fegyverszünet évfordulója alkalmából hivatalában fogadta a német elnököt. "Közös felelősségünk ezen munkálkodni, miután az új (német) koalíciós kormány megalakul. Ezt a munkát szeretném vezetni Angela Merkel kancellárral" - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier üdvözölte a francia elnöknek szeptember 26-én az európai reformtervekről a párizsi Sorbonne egyetemen elmondott szerinte "bátor" beszédét egy "olyan pillanatban, amikor sok a szkepticizmus" Európában.

Hirdetés

Összefognak az egykori világháborús ellenfelek

Az euróövezet továbbfejlesztéséről, a gazdasági integráció erősítéséről kezd ötletelni egy közös német-francia munkacsoport. Készül a többsebességes EU, amitől kelet-európai kormányok rettegnek - teljes joggal >>

Az elnöki hivatalból a két államfő együtt utazott el Elzászba, ahol a német-francia határvidéken fekvő Vogézek hegység Vieil Armand (Hartmannswillerkopf) magaslatán felavatták a Hartmannswillerkopf francia-német emlékmúzeumot. A német és francia csapatok az első világháborúban ezen a csatamezőn folytatták egymással az egyik legvéresebb ütközetet. A Vieil Armand magaslatnál a francia állam már 1932-ben emeltetett egy emlékművet. Az új emlékhely koncepcióját közösen dolgozták ki francia és német szakértők.

"Ez a közös látogatás és ez a gesztus nem a fájdalmas múltba való visszanézés a hazáink számára, hanem a közös megemlékezés jele (...) Mostantól közösen építjük a történelmünket, mert az a közös jövőnk alapja, mert még nagyon sok teendőnk van együtt" - mondta Emmanuel Macron.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak a múlt hét sztárjai, na meg a bitcoin

Összeomlottak a múlt hét sztárjai, na meg a bitcoin

A múltheti vételi őrület most egy igen kiadós visszaesésbe csapott át a pesti börze kisrészvényeiben: esik a SET, a Nordtelekom és a Futuraqua. A Pannergy viszont szárnyal, kapott hozzá egy kis elemzői segítséget. A nagypapírok és így a BUX alig mozdulnak, esik az olajár, erős a cseh korona.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)