Hirdetés
Hirdetés

A görög választás árnyékában kezdődik a G20-konferencia

2012. június 17., 11:23

Miközben a világ feszülten figyeli a vasárnapi görög választás fejleményeit, hétfőn már kezdődik Mexikóban a G20 konferencia, ami természetesen elsősorban az európai válsággal foglalkozik. Terítéken lesz ezen kívül a fenntartható fejlődés és elképzelhető az is, hogy vitáznak a résztvevők az IMF-tartalékok feltöltéséről. Rendkívül fontos szerepet kaphatnak a segélyszervezetek, az éhínség visszaszorítása, de nem marad ki a témák közül a szíriai és az iráni konfliktus sem. A fórumnak tízezer résztvevője lesz, ebből háromezer az újságíró.

Az Egyesült Államok a globális növekedés elősegítését szeretné a kétnapos G20-tanácskozás fő témájának Mexikóban - közölte az Obama-kormányzat illetékese. Az amerikai elnök tanácsadója szerint a világgazdaság növekedése és a krízis megállítása most a legfontosabb kérdés, ezen belül is az európai válság megoldására kell koncentrálni elsősorban. Barack Obama hétfőn utazik a mexikói Los Cabosba, ahol kedden találkozik a világ 20 legbefolyásosabb országának a vezetőivel, köztük olyan feltörekvő országokéival, mint Brazília, Dél-Korea és India. A találkozó fókuszában az európai válság lehetséges megoldásai lesznek. Az amerikai álláspont szerint a növekedés elősegítését kell a középpontba állítani és kevésbé a megszorításokat. Várhatóan részletesen tárgyalnak a szír és iráni konfliktusokról is. A találkozót különösen izgalmassá teheti a vasárnapi görög választás kimenetele, aminek eredményét nem biztos, hogy a következő napokban egyértelműen lehet tudni. A MarketWatch által megszólaltatott elemző szerint ha még napokig nincs eredmény, illetve ismét patthelyzet alakul ki a választás nyomán, az éppen olyan rossz hatással lesz a piacokra, mintha az eurót ellenző pártok kerülnének kormányra.

Az áprilisban az IMF és a Világbank közös konferenciáján a gazdasági válság megfékezéséhez szükséges alapba felajánlott 430 milliárd dollárnál többet szeretne látni a G20-csoport hamarosan kezdődő mexikói tanácskozásán a házigazda ország elnöke. Felipe Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében, de nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. A mexikói politikus szerint a válság megfékezésére "tűzfalat" kell kiépíteni. Ehhez azonban a Nemzetközi Valutaalapnak több pénzre van szüksége a tagországoktól, mint az áprilisban jelzett 430 milliárd dollár (341 milliárd euró). Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében. Mindazonáltal nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. "Azt várom, hogy nagyon fontos megállapodás születik az IMF-ről. Ez sok szempontból is jelentős lesz, elsősorban azért, mert lehetséges, hogy ez lesz a tőkésítésről szóló legjelentősebb egyezség. Másodsorban pedig azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy mindez az Egyesült Államok nélkül zajlik. Ebben az ügyben az amerikai vezető szerep nem volt szükséges" - jelentette ki.

A Los Cabos-i tanácskozásra tízezer résztvevőt várnak, ebből háromezer újságíró. Az európai adósságválság leküzdése mellett a G20-csoportnak a szegénység és az éhezés elleni küzdelemről sem szabad megfeledkeznie a hétfőn a mexikói Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozóján - szólított fel a világ legnagyobb segélyszervezetei közül néhány. Az Oxfam, az Actionaid, a World Vision vagy épp a One sürgette, hogy a világ legfejlettebb ipari országait és a vezető fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 határozottan szálljon szembe az élelmezési válsággal és az élelmiszerrel folytatott spekulációval, alakítson ki innovatív finanszírozást az éghajlat védelmére és az éhínség visszaszorítására és invesztáljon többet a kistermelőkön alapuló mezőgazdaságba. A G20-csúcs házigazdája, Felipe Calderón mexikói elnök helyi idő szerint szombaton fogadta a segélyszervezetek képviselőit Los Cabosban, ahol hétfőtől az állam- és kormányfők tanácskoznak két napon át. A politikus hangsúlyozta, fontos számára, hogy a csúcstalálkozó ne csak az európai pénzügyi válságról szóljon, hanem az élelmezés biztonságáról és a fair pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről is.

Ez volt az első alkalom, hogy a G20-csoport éppen aktuális tanácskozásának otthont adó ország vezetője bevonta az előkészítő tárgyalásokba a segély- és fejlesztési szervezeteket. Mexikó már korábban leszögezte: az élelmezés biztonsága a tanácskozás egyik súlypontját képezi, ugyanis a világ legszegényebbjeinek több mint fele a G20-csoporthoz tartozó országokban él. A tömörülésnek az ipari országok - Németország, az Egyesült Államok vagy épp Japán - mellett tagja India, Kína és Brazília is. "Az euróövezeti válság mindenre árnyékot vet" - mondta az Oxfam egyik képviselője Los Cabosban. "Az európai országoknak mindig újabb mentőcsomagot nyújtanak, de lesz vajon a világ legszegényebb országainak is?" - vetette fel a World Vision. "Alapvető a megfelelő élelmezéshez való jog, de ezt évtizedek óta lábbal tiporják" - mondta a szervezet egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a Földön egymilliárd ember marad éhen minden nap.

A segélyszervezetek szerint az európai adósságválság a fejlődő országokra nézve is súlyos következményekkel jár. A szegény országok az emelkedő élelmiszerköltségek és a csökkenő támogatások nélkül is szenvednek. Az élelmiszerárak kontrollálatlan ingadozása több milliárd emberre jelent komoly veszélyt. A G20-csoportnak azonban nem sikerült az áremelkedés legfontosabb okaira - a biobenzin iránti keresletre, a pénzügyi spekulációkra és az éghajlatváltozásra - választ adni - vélekednek a fejlesztési szervezetek, amelyek heves bírálatokat fogalmaztak meg amiatt is, hogy a G20 válasza késlekedik olyan akut válságokra, mint a nyugat-afrikai éhínség, amely jelenleg 18 millió embert fenyeget. A Száhel-övezetben 850 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Túl sokat nyertek az oroszok: Amerika odacsapna Szíriában

Túl sokat nyertek az oroszok: Amerika odacsapna Szíriában

A szíriai tűzszünet összeomlása után Aszad elnök erői orosz támogatással Aleppó teljes megszerzésére törekedne, amit most már Amerika nem hagyhat szó nélkül, hisz ez az eddigi hozzávetőleges status quo felborulását jelentené. A tervek szerint más területeken támogatnák meg az ellenzéki erőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 26
  IFO üzleti hangulatindex - szeptember
  szeptember 27
  KSH: Foglalkoztatottság - június–augusztus
  KSH: Munkanélküliség - június–augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 25 mrdFt
  Ipari válallatok profittömege - augusztus
  S&P/Case-Shiller házárindex - július
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - szeptember
  Nike - 2017 Q1
  szeptember 28
  szeptember 29
  KSH: Kalászos gabonák - 2016. év
  Munkanélküliségi ráta - szeptember
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - szeptember
  Fogyasztói bizalom (végleges) - szeptember
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2016 Q2
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek - szeptember
  szeptember 30
  KSH: Ipari termelői árak - augusztus
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) -- július
  MNB: A hitelintézetek összevont mérlegének alakulása - augusztus
  MNB: A háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábak - augusztus
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  GDP (év/év, végleges) - 2016 Q2
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Munkanélküliségi ráta - augusztus
  Caixin feldolgozóipari BMI - szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - augusztus
  Maginfláció (év/év) - augusztus
  Munkanélküliségi ráta - augusztus
  Ipari termelés (év/év) - augusztus
  Chicagói beszerzési menedzser index - szeptember
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön részt vesz az október 2-i népszavazáson?