Hirdetés
Hirdetés

A görög választás árnyékában kezdődik a G20-konferencia

2012. június 17., 11:23

Miközben a világ feszülten figyeli a vasárnapi görög választás fejleményeit, hétfőn már kezdődik Mexikóban a G20 konferencia, ami természetesen elsősorban az európai válsággal foglalkozik. Terítéken lesz ezen kívül a fenntartható fejlődés és elképzelhető az is, hogy vitáznak a résztvevők az IMF-tartalékok feltöltéséről. Rendkívül fontos szerepet kaphatnak a segélyszervezetek, az éhínség visszaszorítása, de nem marad ki a témák közül a szíriai és az iráni konfliktus sem. A fórumnak tízezer résztvevője lesz, ebből háromezer az újságíró.

Az Egyesült Államok a globális növekedés elősegítését szeretné a kétnapos G20-tanácskozás fő témájának Mexikóban - közölte az Obama-kormányzat illetékese. Az amerikai elnök tanácsadója szerint a világgazdaság növekedése és a krízis megállítása most a legfontosabb kérdés, ezen belül is az európai válság megoldására kell koncentrálni elsősorban. Barack Obama hétfőn utazik a mexikói Los Cabosba, ahol kedden találkozik a világ 20 legbefolyásosabb országának a vezetőivel, köztük olyan feltörekvő országokéival, mint Brazília, Dél-Korea és India. A találkozó fókuszában az európai válság lehetséges megoldásai lesznek. Az amerikai álláspont szerint a növekedés elősegítését kell a középpontba állítani és kevésbé a megszorításokat. Várhatóan részletesen tárgyalnak a szír és iráni konfliktusokról is. A találkozót különösen izgalmassá teheti a vasárnapi görög választás kimenetele, aminek eredményét nem biztos, hogy a következő napokban egyértelműen lehet tudni. A MarketWatch által megszólaltatott elemző szerint ha még napokig nincs eredmény, illetve ismét patthelyzet alakul ki a választás nyomán, az éppen olyan rossz hatással lesz a piacokra, mintha az eurót ellenző pártok kerülnének kormányra.

Az áprilisban az IMF és a Világbank közös konferenciáján a gazdasági válság megfékezéséhez szükséges alapba felajánlott 430 milliárd dollárnál többet szeretne látni a G20-csoport hamarosan kezdődő mexikói tanácskozásán a házigazda ország elnöke. Felipe Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében, de nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. A mexikói politikus szerint a válság megfékezésére "tűzfalat" kell kiépíteni. Ehhez azonban a Nemzetközi Valutaalapnak több pénzre van szüksége a tagországoktól, mint az áprilisban jelzett 430 milliárd dollár (341 milliárd euró). Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében. Mindazonáltal nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. "Azt várom, hogy nagyon fontos megállapodás születik az IMF-ről. Ez sok szempontból is jelentős lesz, elsősorban azért, mert lehetséges, hogy ez lesz a tőkésítésről szóló legjelentősebb egyezség. Másodsorban pedig azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy mindez az Egyesült Államok nélkül zajlik. Ebben az ügyben az amerikai vezető szerep nem volt szükséges" - jelentette ki.

A Los Cabos-i tanácskozásra tízezer résztvevőt várnak, ebből háromezer újságíró. Az európai adósságválság leküzdése mellett a G20-csoportnak a szegénység és az éhezés elleni küzdelemről sem szabad megfeledkeznie a hétfőn a mexikói Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozóján - szólított fel a világ legnagyobb segélyszervezetei közül néhány. Az Oxfam, az Actionaid, a World Vision vagy épp a One sürgette, hogy a világ legfejlettebb ipari országait és a vezető fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 határozottan szálljon szembe az élelmezési válsággal és az élelmiszerrel folytatott spekulációval, alakítson ki innovatív finanszírozást az éghajlat védelmére és az éhínség visszaszorítására és invesztáljon többet a kistermelőkön alapuló mezőgazdaságba. A G20-csúcs házigazdája, Felipe Calderón mexikói elnök helyi idő szerint szombaton fogadta a segélyszervezetek képviselőit Los Cabosban, ahol hétfőtől az állam- és kormányfők tanácskoznak két napon át. A politikus hangsúlyozta, fontos számára, hogy a csúcstalálkozó ne csak az európai pénzügyi válságról szóljon, hanem az élelmezés biztonságáról és a fair pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről is.

Ez volt az első alkalom, hogy a G20-csoport éppen aktuális tanácskozásának otthont adó ország vezetője bevonta az előkészítő tárgyalásokba a segély- és fejlesztési szervezeteket. Mexikó már korábban leszögezte: az élelmezés biztonsága a tanácskozás egyik súlypontját képezi, ugyanis a világ legszegényebbjeinek több mint fele a G20-csoporthoz tartozó országokban él. A tömörülésnek az ipari országok - Németország, az Egyesült Államok vagy épp Japán - mellett tagja India, Kína és Brazília is. "Az euróövezeti válság mindenre árnyékot vet" - mondta az Oxfam egyik képviselője Los Cabosban. "Az európai országoknak mindig újabb mentőcsomagot nyújtanak, de lesz vajon a világ legszegényebb országainak is?" - vetette fel a World Vision. "Alapvető a megfelelő élelmezéshez való jog, de ezt évtizedek óta lábbal tiporják" - mondta a szervezet egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a Földön egymilliárd ember marad éhen minden nap.

A segélyszervezetek szerint az európai adósságválság a fejlődő országokra nézve is súlyos következményekkel jár. A szegény országok az emelkedő élelmiszerköltségek és a csökkenő támogatások nélkül is szenvednek. Az élelmiszerárak kontrollálatlan ingadozása több milliárd emberre jelent komoly veszélyt. A G20-csoportnak azonban nem sikerült az áremelkedés legfontosabb okaira - a biobenzin iránti keresletre, a pénzügyi spekulációkra és az éghajlatváltozásra - választ adni - vélekednek a fejlesztési szervezetek, amelyek heves bírálatokat fogalmaztak meg amiatt is, hogy a G20 válasza késlekedik olyan akut válságokra, mint a nyugat-afrikai éhínség, amely jelenleg 18 millió embert fenyeget. A Száhel-övezetben 850 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eljött az offshore halála - mi jön utána, ha nem rendes adófizetés?

Eljött az offshore halála - mi jön utána, ha nem rendes adófizetés?

Bár offshore-céget alapítani és működtetni nem illegális, a szakemberek szerint 10-ből 9 ilyen vállalat valamit tényleg el akar rejteni. A világ azonban változik, mostanra óriási nemzetközi nyomás van az adóparadicsomokon, offshore-ozni egyáltalán nem trendi, sőt, kifejezetten rossz fényt vet egy cégre az offshore kapcsolat. Most akkor mindenki elkezd rendesen adót fizetni, vagy jön az onshore világa?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Hirdetés
 • BUX26539.16-1.23%
  DAX9823.5-2.96%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • május 2
  Richter - 2016 Q1
  Feldolgozóipari BMI (végleges) - április
  Feldolgozóipari BMI (végleges) - április
  Feldolgozóipari BMI - április
  AIG - 2016 Q1
  május 3
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - február
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Magyar Telekom - 2016 Q1
  Lufthansa - 2016 Q1
  BMW - 2016 Q1
  Commerzbank - 2016 Q1
  BNP Paribas - 2016 Q1
  Pfizer- 2016 Q1
  Fidelity - 2016 Q1
  május 4
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - március
  Szolgáltatóipari BMI (végleges) - április
  Szolgáltatóipari BMI (végleges) - április
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - március
  Siemens - 2016 Q2
  Air France KLM - 2016 Q1
  Shell - 2016 Q1
  Tesla - 2016 Q1
  május 5
  KSH: Lakásépítések, építési engedélyek - I. negyedév
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét, április)
  Alibaba - 2016 Q4
  GoPro - 2016 Q1
  Merck - 2016 Q1
  május 6
  KSH: Ipar (első becslés) - március;
  Külkereskedelmi termékforgalom (első becslés) - március
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - április/március
  MOL - 2016 Q1
  Arcelormittal - 2016 Q1
  Munkanélküliségi ráta - április
  Tisztított munkanélküliségi ráta - április
  Átlagos órabérek - április

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Újra kinyithatnak a nagyobb üzletek is vasárnap - ön vásárol a hét utolsó napján?