Hirdetés
Hirdetés

A görög választás árnyékában kezdődik a G20-konferencia

2012. június 17., 11:23

Miközben a világ feszülten figyeli a vasárnapi görög választás fejleményeit, hétfőn már kezdődik Mexikóban a G20 konferencia, ami természetesen elsősorban az európai válsággal foglalkozik. Terítéken lesz ezen kívül a fenntartható fejlődés és elképzelhető az is, hogy vitáznak a résztvevők az IMF-tartalékok feltöltéséről. Rendkívül fontos szerepet kaphatnak a segélyszervezetek, az éhínség visszaszorítása, de nem marad ki a témák közül a szíriai és az iráni konfliktus sem. A fórumnak tízezer résztvevője lesz, ebből háromezer az újságíró.

Az Egyesült Államok a globális növekedés elősegítését szeretné a kétnapos G20-tanácskozás fő témájának Mexikóban - közölte az Obama-kormányzat illetékese. Az amerikai elnök tanácsadója szerint a világgazdaság növekedése és a krízis megállítása most a legfontosabb kérdés, ezen belül is az európai válság megoldására kell koncentrálni elsősorban. Barack Obama hétfőn utazik a mexikói Los Cabosba, ahol kedden találkozik a világ 20 legbefolyásosabb országának a vezetőivel, köztük olyan feltörekvő országokéival, mint Brazília, Dél-Korea és India. A találkozó fókuszában az európai válság lehetséges megoldásai lesznek. Az amerikai álláspont szerint a növekedés elősegítését kell a középpontba állítani és kevésbé a megszorításokat. Várhatóan részletesen tárgyalnak a szír és iráni konfliktusokról is. A találkozót különösen izgalmassá teheti a vasárnapi görög választás kimenetele, aminek eredményét nem biztos, hogy a következő napokban egyértelműen lehet tudni. A MarketWatch által megszólaltatott elemző szerint ha még napokig nincs eredmény, illetve ismét patthelyzet alakul ki a választás nyomán, az éppen olyan rossz hatással lesz a piacokra, mintha az eurót ellenző pártok kerülnének kormányra.

Az áprilisban az IMF és a Világbank közös konferenciáján a gazdasági válság megfékezéséhez szükséges alapba felajánlott 430 milliárd dollárnál többet szeretne látni a G20-csoport hamarosan kezdődő mexikói tanácskozásán a házigazda ország elnöke. Felipe Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében, de nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. A mexikói politikus szerint a válság megfékezésére "tűzfalat" kell kiépíteni. Ehhez azonban a Nemzetközi Valutaalapnak több pénzre van szüksége a tagországoktól, mint az áprilisban jelzett 430 milliárd dollár (341 milliárd euró). Calderón szerint az IMF-tartalékok feltöltése kulcsfontosságú a hétfőn Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozó sikerében. Mindazonáltal nem számít arra, hogy az Egyesült Államok részt venne egy ilyen jellegű feltőkésítésben. "Azt várom, hogy nagyon fontos megállapodás születik az IMF-ről. Ez sok szempontból is jelentős lesz, elsősorban azért, mert lehetséges, hogy ez lesz a tőkésítésről szóló legjelentősebb egyezség. Másodsorban pedig azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy mindez az Egyesült Államok nélkül zajlik. Ebben az ügyben az amerikai vezető szerep nem volt szükséges" - jelentette ki.

A Los Cabos-i tanácskozásra tízezer résztvevőt várnak, ebből háromezer újságíró. Az európai adósságválság leküzdése mellett a G20-csoportnak a szegénység és az éhezés elleni küzdelemről sem szabad megfeledkeznie a hétfőn a mexikói Los Cabosban kezdődő csúcstalálkozóján - szólított fel a világ legnagyobb segélyszervezetei közül néhány. Az Oxfam, az Actionaid, a World Vision vagy épp a One sürgette, hogy a világ legfejlettebb ipari országait és a vezető fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 határozottan szálljon szembe az élelmezési válsággal és az élelmiszerrel folytatott spekulációval, alakítson ki innovatív finanszírozást az éghajlat védelmére és az éhínség visszaszorítására és invesztáljon többet a kistermelőkön alapuló mezőgazdaságba. A G20-csúcs házigazdája, Felipe Calderón mexikói elnök helyi idő szerint szombaton fogadta a segélyszervezetek képviselőit Los Cabosban, ahol hétfőtől az állam- és kormányfők tanácskoznak két napon át. A politikus hangsúlyozta, fontos számára, hogy a csúcstalálkozó ne csak az európai pénzügyi válságról szóljon, hanem az élelmezés biztonságáról és a fair pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről is.

Ez volt az első alkalom, hogy a G20-csoport éppen aktuális tanácskozásának otthont adó ország vezetője bevonta az előkészítő tárgyalásokba a segély- és fejlesztési szervezeteket. Mexikó már korábban leszögezte: az élelmezés biztonsága a tanácskozás egyik súlypontját képezi, ugyanis a világ legszegényebbjeinek több mint fele a G20-csoporthoz tartozó országokban él. A tömörülésnek az ipari országok - Németország, az Egyesült Államok vagy épp Japán - mellett tagja India, Kína és Brazília is. "Az euróövezeti válság mindenre árnyékot vet" - mondta az Oxfam egyik képviselője Los Cabosban. "Az európai országoknak mindig újabb mentőcsomagot nyújtanak, de lesz vajon a világ legszegényebb országainak is?" - vetette fel a World Vision. "Alapvető a megfelelő élelmezéshez való jog, de ezt évtizedek óta lábbal tiporják" - mondta a szervezet egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a Földön egymilliárd ember marad éhen minden nap.

A segélyszervezetek szerint az európai adósságválság a fejlődő országokra nézve is súlyos következményekkel jár. A szegény országok az emelkedő élelmiszerköltségek és a csökkenő támogatások nélkül is szenvednek. Az élelmiszerárak kontrollálatlan ingadozása több milliárd emberre jelent komoly veszélyt. A G20-csoportnak azonban nem sikerült az áremelkedés legfontosabb okaira - a biobenzin iránti keresletre, a pénzügyi spekulációkra és az éghajlatváltozásra - választ adni - vélekednek a fejlesztési szervezetek, amelyek heves bírálatokat fogalmaztak meg amiatt is, hogy a G20 válasza késlekedik olyan akut válságokra, mint a nyugat-afrikai éhínség, amely jelenleg 18 millió embert fenyeget. A Száhel-övezetben 850 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Naponta ötvenszer nézik, zuhanyoznak és vásárolnak vele, mi az?

Naponta ötvenszer nézik, zuhanyoznak és vásárolnak vele, mi az?

Az Isten is arra teremtette a mobiltelefont, hogy vásároljanak, fizessenek vele, hiszen az emberek állandóan maguk mellett tartják, nézegetik – mondták el a Privátbankár konferenciáján. A puszta fizetés mellé azonban számos más kényelmi szolgáltatást érdemes adni, a mozijegy-vételhez például moziműsort, vagy parkolójegy-vásárlást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 24
  Export (év/év) - szeptember
  Import (év/év) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - október
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - október
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - október
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - október
  T-Mobile USA - 2016 Q3
  október 25
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés) - augusztus
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 20 mrdFt
  IFO üzleti hangulatindex - október
  Apple - 2016 Q4
  október 26
  Bayer - 2016 Q3
  Tesla - 2016 Q3
  Coca-Cola Co - 2016 Q3
  Boeing - 2016 Q3
  Airbus - 2016 Q3
  Heineken - 2016 Q3
  október 27
  KSH: Foglalkoztatottság - július–szeptember
  KSH: Munkanélküliség - július–szeptember
  Ipari vállalatok profittömege - szeptember
  Deutsche Bank - 2016 Q3
  GDP (év/év, előzetes) - 2016 Q3
  Nokia - 2016 Q3
  Ford Motors - 2016 Q3
  LinkedIn - 2016 Q3
  Twitter - 2016 Q3
  Coca-Cola Enterprises - 2016 Q3
  Amazon.com - 2016 Q3
  október 28
  KSH: Ipari termelői árak - szeptember
  KSH:Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - augusztus
  MNB: A hitelintézetek összevont mérlegének alakulása - szeptember
  MNB: A háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábak - szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Maginfláció (év/év) - szeptember
  Munkanélküliségi ráta - szeptember
  BNP Paribas - 2016 Q3
  GDP (év/év, igazított) - 2016 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - október
  Linde - 2016 Q3
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, előzetes) - 2016 Q3
  Exxon Mobil - 2016 Q3
  Mastercard - 2016 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint miért függesztették fel a Népszabadság kiadását?