Hirdetés
Hirdetés

A guru, aki 14 amerikai elnök alatt volt sikeres, nem kritizálja Trumpot

2017. augusztus 31., 15:00

Az utóbbi időben a gazdasági-politikai tanácsadók, köztük nagyvállalatok vezérei és befektetési guruk sorra otthagyták az amerikai elnököt, egyes esetekben élesen kritizálják is, viszont az egyik legrégebbi guru, Warren Buffett nem nyilvánít véleményt. Elmondja, miért nem, miközben azért nem áll távol tőle a politika.

Míg a legtöbb befolyásos vállalatvezetőnél akkor szakadt el a cérna, amikor a charlottsville-i erőszakos, náci jellegű tüntetésre az elnök először bizonytalanul reagált, addig Warren Buffett azt mondja, hogy ő nem nyilvánít véleményt, de nem azért, mert nem értene egyet a többiekkel, hanem mert eddig óvakodott attól, hogy ilyen szinten beleavatkozzon a politikába, illetve hogy összekeverje az üzletet a politikával.

Megszokta az elnököket

Buffett elmondta, hogy az Egyesült Államoknak eddig 45 elnöke volt, közülük 15 regnálása alatt ő már élt, és csak egy, Herbert Hoover alatt volt kisgyermek, Roosevelt idején már befektetésekkel foglalkozó fiatalember volt, ráadásul saját édesapja óvta attól, hogy részvényeket vegyen, mivel szerinte Roosevelt megválasztása a világvégét jelenti. Nem így lett, az akkor még nagyon ifjú Buffett látta jól, jól bevásárolt a második világháborút követő páratlan emelkedés előtt.

Hirdetés

Így 14 elnök idejét élte végig tudatosan, és megszokta, hogy egyik ilyen, másik olyan, de a világ mindig megy tovább, és ez most is így lesz. Eddig mindig óvakodott attól, hogy a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatban állást foglaljon, és ennek jelentősége nagy, amióta elismert befektetési guru lett, és figyelnek szavára. Azt mondja, ha az előző elnököket nem bírálta vagy dicsérte, akkor most már Trumpot sem fogja, és ha megéri még a most 87 éves üzletember a következő elnököt, akkor sem tervez majd ezen változtatni.

Leléptek

Trump mellett kezdetben sokan sorakoztak fel tanácsadóként, leginkább abból a meggondolásból, hogy az új elnök alapvetően nem politikus, hanem üzletember, így a hatalmas ország irányításának gazdasági vonalát is gyakorlatiasabban tudja kezelni, és ebben ők partnerek. Megjelentek viszont a problémák, ellentmondásos, sokak számára elfogadhatatlan döntések, mint például a párizsi klímaegyezmény felmondása, és fokozatosan elpártoltak az elnök mellől.

A kampányokban részt vesz

Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy Buffett ne venne részt a politikában, hisz az elnökválasztási küzdelmekben részt szokott venni, tavaly például Hillary Clintonnak dolgozott és pénzt gyűjtött a kampányához. Azonban számtalan elnökválasztást ért már meg, és azt mondja, hogy kedvenc jelöltje az esetek felében nyert, és ez így van rendben, és ha már lezajlott a választás, távol tartja magát az aktuális elnök véleményezésétől.

Észak-Korea

A CNBC-nek adott interjújában Buffett más aktualitásokról is beszélt, például a koreai helyzetről. Az mondja, hogy ő azon kevés emberek egyike, aki megélte az atombomba első éles bevetését, később a kubai válságot, ahol Kennedy és Hruscsov elég felelős volt ahhoz, hogy elkerüljék több millió ember halálát. Most azonban egy szegény ország vezetője költi országa minden pénzét arra, hogy Amerikát elérhesse egy atombombával, és egy ilyen ember kiszámíthatatlan. Ha csak egész kis esélye van annak, hogy mondjuk, egy öngyilkos nukleáris támadással akarja beírni magát a történelemkönyvbe, már nagy baj van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?