Hirdetés
Hirdetés

A guru, aki 14 amerikai elnök alatt volt sikeres, nem kritizálja Trumpot

2017. augusztus 31., 15:00

Az utóbbi időben a gazdasági-politikai tanácsadók, köztük nagyvállalatok vezérei és befektetési guruk sorra otthagyták az amerikai elnököt, egyes esetekben élesen kritizálják is, viszont az egyik legrégebbi guru, Warren Buffett nem nyilvánít véleményt. Elmondja, miért nem, miközben azért nem áll távol tőle a politika.

Míg a legtöbb befolyásos vállalatvezetőnél akkor szakadt el a cérna, amikor a charlottsville-i erőszakos, náci jellegű tüntetésre az elnök először bizonytalanul reagált, addig Warren Buffett azt mondja, hogy ő nem nyilvánít véleményt, de nem azért, mert nem értene egyet a többiekkel, hanem mert eddig óvakodott attól, hogy ilyen szinten beleavatkozzon a politikába, illetve hogy összekeverje az üzletet a politikával.

Megszokta az elnököket

Buffett elmondta, hogy az Egyesült Államoknak eddig 45 elnöke volt, közülük 15 regnálása alatt ő már élt, és csak egy, Herbert Hoover alatt volt kisgyermek, Roosevelt idején már befektetésekkel foglalkozó fiatalember volt, ráadásul saját édesapja óvta attól, hogy részvényeket vegyen, mivel szerinte Roosevelt megválasztása a világvégét jelenti. Nem így lett, az akkor még nagyon ifjú Buffett látta jól, jól bevásárolt a második világháborút követő páratlan emelkedés előtt.

Hirdetés

Így 14 elnök idejét élte végig tudatosan, és megszokta, hogy egyik ilyen, másik olyan, de a világ mindig megy tovább, és ez most is így lesz. Eddig mindig óvakodott attól, hogy a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatban állást foglaljon, és ennek jelentősége nagy, amióta elismert befektetési guru lett, és figyelnek szavára. Azt mondja, ha az előző elnököket nem bírálta vagy dicsérte, akkor most már Trumpot sem fogja, és ha megéri még a most 87 éves üzletember a következő elnököt, akkor sem tervez majd ezen változtatni.

Leléptek

Trump mellett kezdetben sokan sorakoztak fel tanácsadóként, leginkább abból a meggondolásból, hogy az új elnök alapvetően nem politikus, hanem üzletember, így a hatalmas ország irányításának gazdasági vonalát is gyakorlatiasabban tudja kezelni, és ebben ők partnerek. Megjelentek viszont a problémák, ellentmondásos, sokak számára elfogadhatatlan döntések, mint például a párizsi klímaegyezmény felmondása, és fokozatosan elpártoltak az elnök mellől.

A kampányokban részt vesz

Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy Buffett ne venne részt a politikában, hisz az elnökválasztási küzdelmekben részt szokott venni, tavaly például Hillary Clintonnak dolgozott és pénzt gyűjtött a kampányához. Azonban számtalan elnökválasztást ért már meg, és azt mondja, hogy kedvenc jelöltje az esetek felében nyert, és ez így van rendben, és ha már lezajlott a választás, távol tartja magát az aktuális elnök véleményezésétől.

Észak-Korea

A CNBC-nek adott interjújában Buffett más aktualitásokról is beszélt, például a koreai helyzetről. Az mondja, hogy ő azon kevés emberek egyike, aki megélte az atombomba első éles bevetését, később a kubai válságot, ahol Kennedy és Hruscsov elég felelős volt ahhoz, hogy elkerüljék több millió ember halálát. Most azonban egy szegény ország vezetője költi országa minden pénzét arra, hogy Amerikát elérhesse egy atombombával, és egy ilyen ember kiszámíthatatlan. Ha csak egész kis esélye van annak, hogy mondjuk, egy öngyilkos nukleáris támadással akarja beírni magát a történelemkönyvbe, már nagy baj van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?