Hirdetés
Hirdetés

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 17., 06:06

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Úgy tűnik, hogy negyedszer is Angela Merkel lesz a kancellár, de az AfD szerint nem fogja kitölteni mandátumát. Ezt az AfD alapító tagja, Frank-Christian Hansel nyilatkozta a CNBC-nek. Szerinte a migrációs válsággal kapcsolatos problémák olyan nagyok lesznek, hogy a kormány nem tudja kitölteni majd négy éves mandátumát.

Gyenge érv

Érthető, hogy a szélsőjobboldali párt ilyeneket nyilatkozik, hisz neki is itt a kampányidőszak, és terítéken akarja tartani a számára leginkább szavazókat hozó fő témát, a menekültkérdést, egyúttal megpróbálja gyengíteni Merkelt, vagy legalábbis csökkenteni a felé megnyilvánuló bizalmat. Az érv ugyanakkor gyenge, miután ha a 2015-ös menekültválságot nem sikerült volna többé-kevésbé rendeznie a kancellárnak, most nem állna 37 százalékon pártja népszerűsége, és így nem lenne valószínű nyertese a választásnak.

Hirdetés

Összezárnak

Persze egyedül nem tud kormányt alakítani 37 százalékkal pártja, így feltehetően fennmarad a 25 százalékon álló szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíció. Rajtuk kívül egyébként a szabaddemokraták 9, a zöldek 7, a Bal nevű párt ugyancsak 9, az AfD 10 százalékon áll.

A nagykoalíció felbomlására volt már példa a háború utáni német történelemben, és arra is, hogy egy kancellár ne töltse ki a mandátumát, de az valószínűtlen, hogy ezt pont az AfD érné el. Ellenkezőleg: valószínűleg összezárnak ellene a demokratikus erők, és ha más nem, ez egyben tartja a kormányt.

Érzékenység

Németország a hitleri örökség miatt rendkívül kényesen ügyel arra, hogy semmi antidemokratikus vagy szélsőjobboldali jelenség ne nyerhessen teret. Az AfD persze nem a hitleri értelemben vett náci párt, miután nem hirdet felsőbbrendűséget és a többi klasszikus náci elvet, inkább azt mondanánk, hogy nacionalista és euroszkeptikus, pont olyan, mint a Franciaországban, Hollandiában, vagy Ausztriában is létező hasonló pártok. A különbség csak annyi, hogy Németországban sokkal érzékenyebb a kérdés, így már az a tény is sokakat aggaszt, hogy bekerülnek a parlamentbe.

Merkel bravúrja

Merkel egyébként így is egy bravúrt csinált azzal, hogy a 2015-ös drámai népszerűségvesztés után talpra tudott állni, sőt, hogy újra nyertes pozícióba tudott kerülni. Ebben döntő jelentősége volt, hogy felismerte a tavalyelőtti hibás politikát a menekültek korlátlan beengedésével kapcsolatban, azt korrigálta, leszorította az újonnan érkezők számát, és még Törökországgal is megállapodott arról, hogy ők nem engedik tovább Európába a menekülteket.

Amikor idén az év első részében Martin Schulz lett a szociáldemokraták kancellárjelöltje, hirtelen megnőtt a népszerűségük, és felmerült, hogy akár meg is előzhetik Merkel pártszövetségét. Ebben az esetben Schulz lett volna (lenne) a kancellár, jóllehet akkor is komoly esélye lett volna a nagykoalíciónak. Merkel azonban vissza tudta szerezni az előnyét ebben az esetben is, így a hátralévő 40 napban komoly változásnak kéne történni ahhoz, hogy ne ő legyen ismét a kancellár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?