Hirdetés
Hirdetés

A helyzet fokozódik: Trump alelnöke is kénytelen volt ügyvédet fogadni

2017. június 16., 09:08

Hetek óta ment a casting, most elárulták, melyik nagymenő ügyvéd igyekszik kihúzni Mike Pence-t a slamasztikából.

Donald Trump bemutatja alelnökjelöltjét, Mike Pence-t. Fotó: EPA/Jason Szenes
Donald Trump bemutatja alelnökjelöltjét, Mike Pence-t a kampány során. Ekkor még nem tudták, milyen ügybe keverednek pár hónapon belül. Fotó: EPA/Jason Szenes

Donald Trump alelnöke, Mike Pence ügyvédet fogadott: egy olyan szakembert, akinek specialitása épp politikusok képviselete olyan nyomozásokban, amelyek jellemzően nagy publicitást kapnak, reflektorfényben zajlanak. A téma természetesen a Trump stábja és Oroszország közötti kapcsolatok felderítésére irányuló vizsgálat. Az amerikai titkosszolgálatok jelentései alapján az már most is biztos, hogy az oroszok beavatkoztak az elnökválasztási kampányba tavaly, hogy megpróbálják elősegíteni Trump győzelmét - most a személyek érintettségét is próbálják tisztázni.

A Reuters tudósítása szterint Pence Richard Cullent kérte fel, feladata az lesz, hogy segítsen megfelelő válaszokat adni a speciális nyomozócsapat vezetője, Robert Mueller kérdéseire. Cullen képviseli egyébként többek között a korrupciós botrányba keveredett korábbi FIFA-elnököt, Sepp Blattert is. Az alelnök irodája azt közölte: Pence heteken óta kereste a megfelelő tanácsadót, számos jelöltet meghallgatott, és ezen a héten döntött Cullen mellett.

Hirdetés

Cullen egyébként Trump ellenfelét, Jeb Busht támogatta a republikánus elnökjelöltségért vívott küzdelemben, egy profi ügyvédnek azonban az ilyesmi biztos nem okoz lelkiismereti gondot.

Nem úgy volt, hogy Hillary megy börtönbe...?

Trumpnak természetesen szintén van már ügyvédje az ügyben, akire szüksége is lesz: épp a napokban terjesztették ki a nyomozást arra, hogy akadályozta-e az igazságszolgáltatást az elnök. Az elnök egyébként azon háborgott a Twitteren, hogy nem neki kéne nyomozás alatt állnia, hanem korábbi demokrata ellenfelének, Hillary Clintonnak.

És valóban van az ügynek egy ilyen pikantériája is: Trump kampányának visszatérő, fontos eleme volt az, hogy győzelme esetén börtönbe küldi Clintont - ehhez képest most Trump az, aki ellen súlyos vádak fogalmazódnak meg és magas szintű vizsgálat is folyik. Az elnök szerint mindenesetre az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése történik az ügyében.

Trump maga tesz keresztbe a stábjának

Az alelnök ügyvédjének mindenesetre nem lesz könnyű dolga a nyomozók kérdéseinek megválaszolásakor, amikor az FBI vezetőjének kirúgásáról lesz szó: James Comey váratlan eltávolítását a Trump-stáb - Pence alelnökkel együtt - igyekezett szakmai és bizalomvesztési okokkal magyarázni, azonban maga az elnök tett nekik keresztbe akkor, amikor arról beszélt: valójában épp az orosz ügyek miatti vizsgálat járt a fejében Comey leváltásakor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Míg a világ tőzsdei csendesen lefelé tartanak, nálunk újra nekiestek a tisztelt befektetők a hátsó sornak: Appeninnt és Enefit zsákolnak, pedig a múlt héten lett már belőle nemulass. Az angol font kitartóan gyengélkedik, az arany ugyanakkor jól tartja magát, bár 1300 dollárról elsőre kissé visszaesett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?