4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapest egy átláthatatlan nukleáris paktumba szállt be Iránnal, pont azon a napon, amikor Moszkva és Washington konfrontációs pályára állt a térségben. Nem tudni, hogy újabb Nyugat-ellenes tisztogatás várható-e a Külügyben, mint az a paksi nukleáris paktumot követően történt. A Parlament nemzetbiztonsági bizottsága ma vitatja meg az iráni paktumot.
Orbán Viktor miniszterelnök és Esak Dzsahangiri iráni első alelnök sajtótájékoztatója még 2015-ben. (Kép forrása: MTI Fotó, Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Ezen írás megjelenésének óráiban a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága az LMP kérésére megtárgyalja az Orbán-kormány atom-megállapodását Iránnal. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanis április 8-án váratlanul egy iráni-magyar nukleáris együttműködési megállapodást kötött az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével Teheránban. Éppen azon a napon tehát, amikor az orosz védelmi minisztérium a Szíria elleni amerikai rakétatámadás miatt felfüggesztette a Pentagonnal fenntartott "forró drót" működtetését, amelyet eredetileg a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölése és a légi bevetések biztonsága céljából létesítettek.

Egy újabb geopolitikai játszma

Elképesztő időzítéssel a hazai nagypolitika tehát pont akkor szállt be a siíta teokratikus Irán nukleáris üzletébe, amikor Moszkva és Washington a konfrontáció szélére sodródott a Közel-Keleten. Mint ismeretes, iráni különleges erők is tartózkodnak Szírában, sőt eredetileg azok főnöke, Szolejmani tábornok győzte meg Putyint 2015 nyarán a szíriai beavatkozásról. Washington és Teherán most már Szíriában is konfrontációs pályára került, miután évek óta Jemenben proxi háború dúl a két hatalom között.

Akárcsak a 2014 januári Paks II. bővítési paktumnál, a hazai közvélemény újra puccsszerűen lett tájékoztatva erről a komoly geopolitikai súlyú fejleményről, ráadásul Teheránból. Az ügy előkészítése és részletei átláthatatlanok, a magyar részvétel nem tisztázott, de még a program valódi célja is a ködbe vész. Márpedig itt komoly geopolitikai játszmák zajlanak a háttérben, ahogyan ez a paksi bővítés esetében is történt. Simicska Lajos, aki három évtizeden keresztül volt a Fidesz pénztárnoka, éppen múlt héten szivárogtatta ki, hogy az orosz atomenergetikai állami konszern, a Roszatom finanszírozta volna 2014-ben a hazai média bedarálását, amely egyben rámutat arra, hogy a miniszterelnök milyen mélyen keveredett bele a keleti atomlobbik hálójába.

Káncz Csaba

Újabb padlógáz a Keleti Nyitásban

Az iráni megállapodás rámutat arra, hogy mára a parlamenti nyilvánosság is teljes mértékben ki van kapcsolva statégiai jelentőségű megállapodásokból. A paksi paktum megkötésének után pár hónappal ráadásul Navracsics és Szijjártó miniszterek a hazai külügyminisztérium állományában Nyugat-ellenes tisztogatásokat hajtottak végre. Több száz diplomatát rúgtak ki és 60 nagykövetet hívtak vissza, miközben több esetben kulcspozícióba helyezték a szovjet diplomáciai akadémián végzetteket. Ide tartozik többek között Balogh Csaba Sándor keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár, Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár és Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos is.

Amellett, hogy 2014 szeptember 26-án Magyarország leállította az Ukrajnába irányuló gázszállítást pár nappal Orbán Viktor Alekszej Miller Gazprom-vezérrel való találkozása után, delegációt küldött Latorcai János, KDNP-s parlamenti alelnök vezetésével Iránba. Teheránban Latorcai kijelentette, hogy “Budapest elkötelezte magát a keleti országokkal való kapcsolatainak erősítésére, különös tekintettel Iránra.” Az iszlám forradalom évfordulójára egyetlenegy EU-s tagországból érkezett köszöntő üdvözlet Teheránba 2014 elején, mégpedig Magyarországról. Orbán politikai vetése tehát mára beérett, pont akkorra, amikor a Közel-Kelet a nagyhatalmi konfrontáció pályájára állt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG