3p
Egyre olcsóbban ússza meg az állam az eladósodást – kevesebb külföldi turista érkezett az országba, reméljük nem kell emiatt aggódni – rászáll az ország egyik régiójára az adóhatóság – és megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, vajon merjünk-e a Balatonban fürdeni

Összesen 78,5 milliárd forint értékben adott el ma állampapírt az Államadósság Kezelő Központ: 3, 5 és 10 éves futamidőre is megemelték a tervezett mennyiséget. Az aukciókon minden esetben csökkent a hozam a két héttel ezelőttihez képest: 5 és 10 évre most 15 bázisponttal olcsóbban adósodott el az állam, ez mindenképp jó hír. A 3 éves futamidejű kincstárjegy aukciós hozama most először csökkent 3 százalék alá.

A  Központi Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint májusban a belföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez jó hír, Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a belföldi forgalom emelkedéséből is látszik, hogy nőtt a háztartások vásárlóereje és jövőre vonatkozó optimizmusa. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig a belföldi turizmus növekedése mögött a SZÉP-kártya növekvő népszerűsége áll. A külföldi vendégek viszont elmaradtak, 4,1 százalékos csökkenést jelentett a KSH egy év alatt - a szállodaszövetség főtitkára bízik abban, hogy a külföldi vendégéjszakák májusi csökkenése csak átmeneti megtorpanás.

A nyári idegenforgalmi szezonban összehangolt ellenőrzéssorozatba kezd a Nemzeti Adó és Vámhivatal Észak-Magyarországon. Ellenőrzés várható az üdülőhelyeken, a fürdők és vízpartok környékén, a jelentősebb fesztiválokon és vásárokon, a sport és hobbi tevékenységekhez kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató szektorban, a mozgóárusoknál, a zöldség- és gyümölcskereskedőknél, a különféle kölcsönzőknél, valamint a szépségszalonokban. Ráadásul még arra is figyelmeztet a NAV: hétvégén és az esti órákban is lehet számítani arra, hogy betoppannak a revizorok.

Az ÁNTSZ szerint kiváló a Balaton vízminősége, a balatonfüredi úszóverseny utáni megbetegedéseket pedig egy lokális szennyeződés okozta: lezárultak a vizsgálatok, amelyek igazolták a humán calici vírus jelenlétét, de azt is megállapították, hogy a szennyeződés szűk területet érintett. Hogy hogyan került a vízbe a vírus, azt még vizsgálják. A nem kijelölt fürdőhelyeken fürdőzést azért a Balaton térségében sem javasolja az ÁNTSZ, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.

A tőzsdéken nagyon belelovallták magukat az eladásba a befektetők, igencsak esnek a részvényárfolyamok, a tőzsdeindexek: a korábbi csúcsdöntések után most inkább a kasszához vonulnak a brókerek, és kiveszik a profitot

Végül engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam friss elemzésünket: számos kérdést vet fel az új integrációs törvény szabályaival kapcsolatban az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet csődje - például a betétesek lassabban jutnak pénzükhöz, mint egy "sima" bankcsőd esetén. Az sem tiszta, hogy miért épp csak az OBA fizeti a károkat, ugyanakkor megnyugtató, hogy a jelenlegi ismeretek szerint még egy ilyen eset nem következhet be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG