5p
Az év végén erős, jövőre - a forintosítás után - gyengülő forinttal számol a GKI. Chikán Attila szerint veszélyes az autóipari monokultúra, s komoly kockázat a gazdaság szereplőinek hazai-külföldi felosztása is. Hiába lesz hitel, a gazdaságpolitikai rángatása miatt a cégek nem akarnak majd beruházni.

Nem várunk jelentős forintgyengülést, hiszen a külső finanszírozási képessége pozitív, ezért nincs szükség a forint leértékelődése. Bár a forintgyengülés növelhetné a gazdasági növekedést, ám ekkor romlana az import-helyzet. Sokkal fontosabb lenne ebből a szempontból az euró gyengülés más devizákkal, így pl. a dollárral szemben, mert ez növelné a magyar versenyképességet – vélekedett Suppan Gergely, Takarékbank vezető elemzője a Napi.hu makrokonferenciáján.

A forintot támogathatja a kedvező olajár – a 80 dollár alatti szint 1,5-2 milliárd euróval javíthatja a külkermérleget.

Ráadásul Suppan szerint belső tényezők alapján az államháztartás ismét kedvező meglepetést okozhat. Az idén 2,3 százalékos lehet a hiány és a jövőre a tervezett 2,4 helyett 2,0 százalékos hiány is elérhető. A költségvetés kamatkiadásai már most 120 milliárddal kisebbek, mint egy éve, év végére a különbség 150 milliárd lehet Suppan szerint.

Mivel az idei költségvetés 70-80 milliárdos kamatkiadás-csökkenést tervezett csak, a fennmaradó tétel számottevően javíthatja a költségvetési helyzetet. A trendek folytatódása egyértelműen a felminősítés felé mutat, amely még olcsóbbá teheti a finanszírozást - persze nemzetközi változások is beleszólhatnak a gazdasági helyzet alakulásába – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

Év végén erős, jövőre gyenge forint?

A kormányzat rövid távon év végére erős forintra törekszik – ennek a devizaadósság miatt szükség van. Ha viszont végbemegy a forintosítás, onnantól az átváltáskori árfolyamnál gyengébb forint árfolyam lesz a kormány érdeke – már csak azért is, hogy indokolni tudja majd az emberek felé a mostani átváltási szinteket – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A szakember szerint ő nem ért egyet az állítással, ám a kormány e tekintetben eltökélt azon vélemény mellett, mely szerint a deviza leértékelés nem segíti az exportot. Emiatt Vértes arra számít, hogy az év második felére komoly mértékben gyengítheti a forintot a kormány – egész az év végéig, amikor újra fontos kérdés lesz a december 31-i fordulónap.

Ilyen megítélés mellett ki fog beruházni?

A magyar gazdaságpolitika megítélése rendkívül rossz, a kormányzati adóváltozások elképesztő helyzetbe hoznak bizonyos szektorokat, s ez az üzleti környezet további romlását fogja magával vonni. Márpedig a negatív üzleti környezet nem segíti az üzleti beruházásokat s Vértes szerint ezen az nhp sem tud segíteni, érdemi növekedést hozni. A megoldás csak arra jó, hogy a prognosztizált beruházás-visszaesést meg tudta állítani – mondta. A kutató szerint a GKI-nél beruházások jelentős lassulásával számolnak a mostani 10 százalék körüli növekedési szintről, sőt Vértes szerint maga a kormány is 2016-ra már mínusszal számol.

A beruházások megugrása csak kismértékben köthető a versenyszféra beruházásaihoz – az állami beruházások felfutása most az uniós források kiszórásának volt köszönhető, ezek azonban az EU-támogatások ciklusossága miatt a következő időben nem tudják segíteni az állami beruházásokat.

A magánberuházások kezdenek ráépülni az állami beruházásokra, a II félévben már érdemi növekedés volt a versenyszférában, bár ez valóban csak átmenetinek tűnik – vélekedett Suppan Gergely. A szakember szerint ugyanakkor számos új, nagy kapacitás áll majd munkába a jövő évben, ezért 2015-re a feldolgozóipar felfutása miatt nem számolnak komoly beruházás-visszaeséssel. Ami teljesen mélyen van, az az ingatlanpiac az elemző szerint.

Káros a hazai-külföldi szembenállás

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója úgy vélte, a hitelkínálat valóban javul, az azonban nem látható, hogy a keresleti oldal miért erősödne. Nincs meg a bizalom a saját beruházások növelésére – a költségvetési és adórendszer változások teljesen véletlenszerűek, amelyek miatt a cégek egyszerűen még alacsony kamat mellett sem mernek beruházni, mert nem látják biztosítva, hogy el is tudják adni a termékeiket. Az aggregált mutatók persze kedvező helyzetet mutathatnak, ám ettől még a cégek másképp érzik magukat – mondta a professzor. Nem indulhatunk el egy, az autóiparra épülő monokultura felé, mert az rendkívül komoly kockázatokkal jár – figyelmeztetett a professzor.

Chikán szerint téves azt gondolni, hogy a törésvonal a hazai és a külföldi tulajdonú vállalatok között húzódik, ezért ha ilyen alapon akarunk egyes iparágat szabályozni (pl. a kiskereskedelem terén) rendkívüli problémákkal állunk szemben.

A politikának nem számítanak a gazdasági törvények

A gazdaság szakkérdés, de túl szemérmesek vagyunk, ha nem beszélünk a politikáról, márpedig a mostani intézkedések jelentős része tisztán politikai indíttatású – mondta Chikán Attila. A mostani különadókra a költségvetésnek semmilyen szüksége nem volt – értett egyet a professzorral Suppan Gergely is. Vértes András szerint akár alkotmányossági problémát is felvethet a cégekre célzottan kiírt extra adóterhek.

Az államnak nem szabad beleszólnia abba, hogy melyik cég mikor tart nyitva és azt sem illő megmondani, hogy melyik 5 bank legyen nagybank a jövőben. A piaci viszonyok mesterséges korlátozása helyett neki kellene állni rendszerszintű reformoknak az állami szférában – persze ebbe a kormányok bele szoktak bukni – mondta a GKI Gazdaságkutató elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG