Hirdetés
Hirdetés

A kurdok is szorítottak egyet az Iszlám Állam körüli csapdán

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 14., 06:07

Az orosz stratégák által kigondolt, a szír kormányerők és az orosz légierő által felállított csapda bezárult az Iszlám Állam csapatainak egy része körül, és az Eufrátesz folyó túloldalán hirtelen megjelentek az amerikai támogatású kurd erők, így arra sem lehet már meglógni. Zseniális átkaroló hadművelet bontakozott ki.

Mesteri terv

Két hete gyanús lett, hogy a gyengélkedő Iszlám Állam erőinek területeket sikerül visszafoglalni az Eufrátesz mentén. Mesteri orosz csapdát gyanítottunk, az is lett a dologból: míg a dzsihádisták elvonták erőiket, az orosz vezetésű szír csapatok a legrövidebb úton elérték a három éve körülzárt várost, Deir ez-Zort, felszakították az ostromgyűrűt, és azóta már a város két oldalán ki is jutottak az Eufrátesz partjára.

A bekerítés, szürkével jelölve az Iszlám Állam területe. Forrás: liveuamap.com
A bekerítés, szürkével jelölve az Iszlám Állam területe. Forrás: liveuamap.com

Mindeközben az SDF, a kurdokból és szunnita arabokból álló, amerikai támogatású haderő északról indított hadműveletet, és a várossal szemben megközelítette az Eufráteszt, ezzel kettévágva az Iszlám Állam területeit, az eredeti csapdát teljes bekerítéssé alakítva. Az esemény kissé arra emlékeztet, amikor a második világháború végéhez közeledve a szovjet és a nyugati erők először találkoztak az Elba folyónál, kettévágva a náci birodalom maradékát.

Hirdetés

Meglepetés

A kurd erők támadása meglepőnek tűnik, miután ebben a régióban rég nem folytattak hadműveleteket, már csak Rakka városának ostromával foglalkoztak, ami egyébként továbbra is zajlik, a város bő felét már ellenőrzésük alatt tartják. Felmerül a kérdés, hogy miért nem korábban indították ezt a hadműveletet, erre több lehetséges válasz adódik. Egyrészt nyomás nehezedett rájuk az amerikai szövetséges részéről, hogy minden erejüket Rakka felszabadítására használják fel, másrészt úgy vélhették, hogy ezen a területen túl nagy az Iszlám Állam ereje, nem érdemes nekimenni, amíg más erők a közelbe nem érnek.

Most eljött ez a pillanat, így két irányból lehetett támadni és bekeríteni, és jó esélye van annak, hogy a műveletet a két oldal, nevezetesen az orosz és az amerikai hadvezetés összehangolta, hisz különösebb tiltakozás vagy elégedetlenkedés nem hallatszott egyik oldalról sem. A továbbiakban viszont már nem kizárt, hogy Aszad erői az Eufráteszen túl is megpróbálnak minél több területet elérni még a kurdok előtt, erre utal az is, hogy az oroszok pontonhidat kezdtek összeszerelni az Eufráteszen, így megkezdődhet az átkelés és a hídfő kialakítása.

A mozaik

A szíriai orosz erők főparancsnoka, Alexander Lapin a RIA hírügynökségnek elmondta, hogy az ország 85 százaléka már meg van tisztítva az ellenségtől. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam még 27 ezer négyzetkilométert ellenőriz, melynek nagy része sivatag, lakott terület már csak az Eufrátesz és annak egy mellékfolyója mentén található. Maga Aszad számítások szerint egykori országa 48 százalékát ellenőrzi (rózsaszínnel a térképen), a többi részt az Iszlám Államon kívül a kurd-arab szövetség (sárgával), az ellenzéki lázadók (világoszöld) és a közvetlenül a törökök által támogatott erők (sötétzöld).

A Szíriát uraló különböző erők területei. Forrás: liveuamap.com
A Szíriát uraló különböző erők területei. Forrás: liveuamap.com

Az orosz védelmi miniszter közben Damaszkuszba utazott és Aszad elnökkel tárgyalt a további teendőkről. Az Iszlám Állam maradékának felszámolása még azért komoly feladat, és arra is fokozattan kell ügyelni, hogy ne legyenek az amerikai támogatású erőkkel véletlen összeütközések a harcok folyamán.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Az angolszász országokban világszerte egyre keményebb fellépést követelnek a kínai befolyásszerzés visszaszorítására. Célkeresztbe kerültek a kínai vendéghallgatók is, mert többüket rákényszerít Peking az információk továbbadására. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása is egyre forróbb téma.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?