Hirdetés
Hirdetés

A német pénzügyminiszter az EU-ban marasztalná a briteket

2017. június 13., 15:16

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy örömmel fogadja, pontosabban tartja meg tagjai sorában Nagy-Britanniát, ha mégis meggondolják magukat, és nem akarnak kilépni. Egyúttal egy kis időt adna a kisebbségi brit kormánynak, hogy átgondolja a helyzetet. Nem akárki mondja ezt: Schaeuble már a német egyesítés tárgyalásain is részt vett.

A német pénzügyminiszter a Bloomberg TV-nek adott interjújában beszélt erről, miután tárgyalt Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel, és arra a meggyőződére jutott, hogy érdemes lenne egy kis időt adni a briteknek és kormányuknak, hogy alaposabban felmérhessék, mit is szeretnének kezdeni EU-ügyben. A brit kormány egyelőre azt mondja, kitart a kilépés mellett, de ha mégis meggondolnák magukat, nyitott ajtókra fognak találni.

Szelídebb megoldás

Schaeuble sem tartja ugyan valószínűnek, hogy ez bekövetkezik, de a francia választások eredménye és a brit Munkáspárt előretörése azt jelzi, hogy nőtt az Európai Unió népszerűsége tavaly óta, így még bármi megtörténhet. A Hammonddal való beszélgetésből az derült ki, hogy a brit kormány elemezte a helyzetet, és úgy gondolják, a brit ifjúság azért szavazott nagy arányban Corbynra, mert nem akarja az EU-kilépést, vagy ha igen, akkor a lehető legbársonyosabb változatban.

Hirdetés

Az nem tűnik valószínűnek, hogy Theresa May vezetése alatt szóba kerülhetne a visszakozás, hisz ez annyira ellentétes lenne eddigi fellépésével, hogy ezt nem vállalhatná. Azt viszont a jelek szerint belátta, hogy sokkal szelídebb megoldást kell keresnie, mint amit eddig hirdetett. Az megint kérdéses, hogy hajlandó-e olyan kompromisszumokra, mint mondjuk a norvég vagy a svájci megoldás, de ha nem, akkor megoldás lehet, hogy az ő vezénylete alatt megegyeznek az anyagiakról, az ír határról, egymás polgárainak jogairól, és a továbbiakat már egy másik kormány intézi, akár egy újabb, mondjuk őszi parlamenti választások után.

Régi motoros

Schaeuble egyébként komoly européer, tavaly lelkesen kampányolt a brit népszavazás előtt a bennmaradás mellett, mégpedig a helyszínen, George Osborne akkori brit pénzügyminiszterrel együtt. Jóval régebben, 27-28 éve pedig a német egyesüléssel kapcsolatos tárgyalásokat vezette Kohl nyugatnémet kancellár megbízásából, így jócskán van tapasztalata a hasonló ügyekben.

Más is a hátraarcra spekulál

A brit kilépés esetleges elmaradását már mások is lehetőségként említették, mint például Soros György. A CNBC szerint most az Ecognosis Advisory nevű gazdasági és pénzügyi elemző és tanácsadó cég vezetője, Andrew Freris van azon a véleményen, hogy a Brexit halott, Theresa May kormánya hat hónapon belül megbukik, ezért ő máris a londoni tőzsde és a font emelkedését várja. Szerinte az Európai Unió presztízse nagyot fog növekedni, mert a brit kilépés zűrzavara elijeszti a többi tagországot attól, hogy a kilépésen gondolkozzanak.

Az elemző azt mondja, a Brexit azért fog elhalni, mert olyan kormánykoalíció akarja véghezvinni, amelyik alkalmatlan erre. Teljesen extrémnek nevezi, hogy az évszázad döntése 10 északír képviselőn múljon. Ezt annyira felelőtlennek és abszurdnak találja, hogy szerinte az így hozott döntést senki nem fogja elfogadni, ezért azt meg sem tudják valósítani, a megegyezés nélküli kipottyanás helyett pedig sokkal inkább a kilépéstől való eltekintést választanák egy új kormány alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?