Hirdetés
Hirdetés

A német pénzügyminiszter az EU-ban marasztalná a briteket

2017. június 13., 15:16

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy örömmel fogadja, pontosabban tartja meg tagjai sorában Nagy-Britanniát, ha mégis meggondolják magukat, és nem akarnak kilépni. Egyúttal egy kis időt adna a kisebbségi brit kormánynak, hogy átgondolja a helyzetet. Nem akárki mondja ezt: Schaeuble már a német egyesítés tárgyalásain is részt vett.

A német pénzügyminiszter a Bloomberg TV-nek adott interjújában beszélt erről, miután tárgyalt Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel, és arra a meggyőződére jutott, hogy érdemes lenne egy kis időt adni a briteknek és kormányuknak, hogy alaposabban felmérhessék, mit is szeretnének kezdeni EU-ügyben. A brit kormány egyelőre azt mondja, kitart a kilépés mellett, de ha mégis meggondolnák magukat, nyitott ajtókra fognak találni.

Szelídebb megoldás

Schaeuble sem tartja ugyan valószínűnek, hogy ez bekövetkezik, de a francia választások eredménye és a brit Munkáspárt előretörése azt jelzi, hogy nőtt az Európai Unió népszerűsége tavaly óta, így még bármi megtörténhet. A Hammonddal való beszélgetésből az derült ki, hogy a brit kormány elemezte a helyzetet, és úgy gondolják, a brit ifjúság azért szavazott nagy arányban Corbynra, mert nem akarja az EU-kilépést, vagy ha igen, akkor a lehető legbársonyosabb változatban.

Hirdetés

Az nem tűnik valószínűnek, hogy Theresa May vezetése alatt szóba kerülhetne a visszakozás, hisz ez annyira ellentétes lenne eddigi fellépésével, hogy ezt nem vállalhatná. Azt viszont a jelek szerint belátta, hogy sokkal szelídebb megoldást kell keresnie, mint amit eddig hirdetett. Az megint kérdéses, hogy hajlandó-e olyan kompromisszumokra, mint mondjuk a norvég vagy a svájci megoldás, de ha nem, akkor megoldás lehet, hogy az ő vezénylete alatt megegyeznek az anyagiakról, az ír határról, egymás polgárainak jogairól, és a továbbiakat már egy másik kormány intézi, akár egy újabb, mondjuk őszi parlamenti választások után.

Régi motoros

Schaeuble egyébként komoly européer, tavaly lelkesen kampányolt a brit népszavazás előtt a bennmaradás mellett, mégpedig a helyszínen, George Osborne akkori brit pénzügyminiszterrel együtt. Jóval régebben, 27-28 éve pedig a német egyesüléssel kapcsolatos tárgyalásokat vezette Kohl nyugatnémet kancellár megbízásából, így jócskán van tapasztalata a hasonló ügyekben.

Más is a hátraarcra spekulál

A brit kilépés esetleges elmaradását már mások is lehetőségként említették, mint például Soros György. A CNBC szerint most az Ecognosis Advisory nevű gazdasági és pénzügyi elemző és tanácsadó cég vezetője, Andrew Freris van azon a véleményen, hogy a Brexit halott, Theresa May kormánya hat hónapon belül megbukik, ezért ő máris a londoni tőzsde és a font emelkedését várja. Szerinte az Európai Unió presztízse nagyot fog növekedni, mert a brit kilépés zűrzavara elijeszti a többi tagországot attól, hogy a kilépésen gondolkozzanak.

Az elemző azt mondja, a Brexit azért fog elhalni, mert olyan kormánykoalíció akarja véghezvinni, amelyik alkalmatlan erre. Teljesen extrémnek nevezi, hogy az évszázad döntése 10 északír képviselőn múljon. Ezt annyira felelőtlennek és abszurdnak találja, hogy szerinte az így hozott döntést senki nem fogja elfogadni, ezért azt meg sem tudják valósítani, a megegyezés nélküli kipottyanás helyett pedig sokkal inkább a kilépéstől való eltekintést választanák egy új kormány alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Naponta szembe jön valamilyen kamuhirdetés, ami örök életet és gazdagságot ígér, otthoni, rugalmas munkavégzéssel. Ezek jellemzően túl szépek, hogy igazak legyenek, és a legtöbbről valóban kiderül, hogy csak a szerencsétlen álláskeresőket húzza le.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?