1p
Napok óta egyre nagyobb feszültségben tartja a piaci szereplőket az az egyre valószínűbb tény, hogy Spanyolországnak nem csak a bankjait kell menteni, hanem az egész államot. Erről viszont korábban azt mondták az elemzők, hogy nem lesz rá pénz. A befektetőket napok óta semmi más nem érdekli csak ez. Közben a piaci közösség újabb EKB-kamatvágást vár.

Egyre több az aggodalom Spanyolországgal kapcsolatban. A legnagyobb baj, hogy miközben elindult a bankok mentése, az állam (tartományok) is mentőcsomagra szorulnak. A JP Morgan elemzői szerint Spanyolország várhatóan több százmilliárd eurós pénzügyi segítségért folyamodik a Nemzetközi Valutaalaphoz, miután piaci finanszírozásának költségei immár fenntarthatatlan szintekhez közelítenek.

A tízéves spanyol szuverén kötvényhozam tegnapi, 7,52 százalékos londoni zárószintje 175 bázisponttal magasabb a május 7-ei előző csúcsszintnél, amely a kormányalakítási lehetőségek szempontjából eredménytelen első görög parlamenti választások után alakult ki, és meghaladja a Spanyolországnak szánt, 100 milliárd eurós külső bankfeltőkésítési segélycsomag június 25-i bejelentése után elért hozamszintet is. Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint Spanyolország három évre szóló, 280 milliárd eurós készenléti hitelkeretet fog kérni az IMF-től.

A JP Morgan egyáltalán nincsen egyedül ezzel a véleményével. Nemcsak a ház szerint van hatalmas baj a spanyoloknál. Néhány hete, amikor Mariano Rajoy egyértelművé tette, hogy mindent megtesz az államháztartási hiány lefaragásáért, akkor már a piaci közösség nagy része élőben nézhette, ahogy a legnagyobb spanyol városokban ezrek vonultak az utcán tiltakozásul a megszorítások ellen.

Közben a Reuters által megkérdezett elemzők szerint az euróövezet mélyülő válsága valószínűleg újabb kamatcsökkentésre készteti az év végéig az Európai Központi Bankot. Két hete még azzal számoltak, hogy az EKB 2014-ig a jelenlegi szinten, 0,75 százalékon tartja a kamatot. Az Európai Központi Bank július 5-én 25 bázisponttal csökkentette 1 százalékról az irányadó kamatot, amely 2011 december 14-e óta volt érvényben.

A Reuters jelentése szerint az elmúlt két hétben ismét felerősödtek ugyanakkor a Spanyolország és Görögország pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmak, ami számos igen gyenge euróövezeti makrogazdasági adattal párosult. A megkérdezett 69 szakértő közül heten számítottak arra, hogy az EKB már augusztusban kamatot csökkent, míg 44-en úgy vélték, hogy erre az év végéig kerül sor.

Emögött a jóslat mögött azonban valószínűleg elsősorban várakozások állnak. Ugyanis a 2008-as Lehman-csőd után az amerikai Fed pénznyomdájának köszönhetően nyugodtak meg a piacok, aztán több összehangolt központi banki akció is volt világszerte. Ezek miatt a befektetők „kvázi” függők lettek a mennyiségi lazításoktól. Ennek a jele a mostani kiábrándulás is. Két hete az amerikai Fed elnöke egyértelművé tette többször is, hogy nem lesz egyelőre QE3, a befektetők gyakorlatilag azóta nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Tapogatózás és oldalazás van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG