5p
A CSU köszöni, de nem kér addig Merkelből, amíg nem beszélik meg az igazán fontos kérdéseket.
Fotó: EPA/Soeren Stache

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyelőre nem kötelezte el magát amellett, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választásra a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, Angela Merkelt jelölje kancellárnak. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) és az ellenzék harcra készen, a sajtó pedig vegyesen fogadta a 12. éve hivatalban lévő kormányfő vasárnapi bejelentését arról, hogy negyedszerre is elindul a kancellári tisztségért.

Lenne még mit tisztázni

Angela Merkel "egyelőre a CDU jelöltje" a kancellári pozícióra - emelte ki hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban Hans-Peter Friedrich, a CSU egyik legtekintélyesebb politikusa, a testvérpártok közös Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. A CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetségben a személyi kérdések előtt a tartalmi ügyeket tisztázzák, azonban a párt természetesen tudomásul veszi, hogy Angela Merkel úgy ítélte meg, eljött az ideje annak, hogy közölje szándékát.

Arra a kérdésre, mi szükséges ahhoz, hogy a CSU elfogadja kancellárjelöltként a testvérpárt vezetőjét, Hans-Peter Friedrich hangsúlyozta, hogy elsősorban nem személyekről, hanem a politika tartalmáról van szó, amellyel kapcsolatban vannak "nyitott ügyek". A bevándorlás-politikában "nagyon nagy nehézségekbe ütközik" az álláspontok egyeztetése, de vannak más témák is, például az adórendszer.

Más nem is lenne alkalmas?

Mindent egybevetve helyes, hogy a CDU-nál Angela Merkel bejelentésével világossá vált a helyzet, de a fejlemény "nem okozott eufóriát" a CSU-nál - jegyezte meg a frakcióvezető-helyettes. Ugyanakkor jelezte, hogy pártja várhatóan támogatja majd Angela Merkelt. Mint mondta, jól hangzik és helytálló a kancellár érvelése, miszerint "bizonytalan időkben stabilitásra van szükség", és vitathatatlan, hogy a meghatározó európai országokat tekintve Angela Merkel "az egyetlen nagy vezető, aki még rendelkezik az Európa összetartásához szükséges tekintéllyel".

Angela Merkel vasárnap Berlinben bejelentette, hogy a CDU december 6-án kezdődő kongresszusán ismét megpályázza az elnöki tisztséget, és vállalja, hogy tisztségében megerősítve kancellárjelöltjeként vezesse pártját a Bundestag-választás kampányában.

16 év a Szövetségi Köztársaság élén eddig csak az államalapító Konrad Adenauernek és a két Németországot egyesítő Helmut Kohlnak jött össze. Fellegi Tamás elemzése >>>

Őt is elfújja az új idők szele?

A koalíciós partner szociáldemokraták jelezték, hogy a törvényhozási ciklus végéig ugyan folytatják a konstruktív kormányzati együttműködést, de már várják a kampányt. Angela Merkel "legyőzhetetlenségének mítosza megsemmisült", a CDU/CSU belső konfliktusát pedig nem sikerült lezárni, így teljesen nyitott a választás - hangoztatja az SPD.

Az ellenzéki Zöldek kemény választási kampányt ígérnek, és harcias nyilatkozatokat tettek a Baloldal képviselői is, kiemelve, hogy Angela Merkel jelölése nem garancia a CDU/CSU újabb választási győzelmére. A legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) részéről hangsúlyozták, hogy Németország nem engedhet meg magának még egy ciklust Angela Merkellel.

A német sajtó vegyesen fogadta a pártelnök-kancellár bejelentését. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Angela Merkel minden más lehetséges jelöltnél nagyobb esélyt kínál pártjának a hatalom megtartására. A másik vezető konzervatív lap, a Die Welt szerint "Trump, Le Pen és Putyin a feje tetejére állítja a világot, és a német választási kampányt is", Angela Merkel pedig ebben a helyzetben arra számít, hogy megtestesíti azt a CDU-alapító Konrad Adenauer kancellár idején, 1957-ben használt választási szlogent, hogy <>.

Nincs alternatíva?

Ezzel kapcsolatban a liberális Süddeutsche Zeitung kiemelte: úgy tűnik, Angela Merkel 11 évi kancellári munka után már nem veszi eléggé komolyan a belpolitikát, de veszélyes lehet, ha a kampányban a nemzetközi politika kiemelkedő szereplőjeként igyekszik bemutatni magát, mert a választókat jobban érdekli a munkahelyek biztonsága, az oktatás és a közbiztonság, mint a szíriai vagy az afganisztáni békefolyamat.

A Deutschlandfunk kommentárja szerint az uniópártok válságát jelzi, hogy Angela Merkelnek nincs alternatívája. Az alternatíva hiányát emelte ki a Frankfurter Rundschau című baloldali lap is hétfői kommentárjában, amely szerint riasztó, hogy nincs meghatározó politikai erő, amely következetesen mutat fel politikai alternatívát az euróövezetben a megszorításokon, belföldön pedig többek között az igazságtalan adórendszeren és a munkavállalók egyoldalú terhelésén alapuló Merkel-féle politikával szemben. Ez a jobbszél felé tereli a csalódott választókat, ezért hiteltelen az a kép, amely Merkelt "a szélsőjobb elleni védőbástyaként" mutatja be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG