Hirdetés
Hirdetés

A volt miniszterelnök visszaterelné a briteket az EU-ba

2017. július 15., 10:20

A 10 éven át regnáló korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair szerint lehetővé kéne tenni, hogy lefújják az Unióból való kilépést még a 2 éves kilépési időszakon belül, ha nagyon megváltozna a szavazók hangulata időközben. Blair egyúttal utódát, a jelenlegi munkáspárti vezért, Jeremy Corbynt is bírálta.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, milyen gazdasági károkat és egyéb kellemetlenségeket okozhat Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, megfontolandóvá válhat, hogy az ország mégsem lép ki, különösen, ha Európában is olyan reformok zajlanak, amelyek vonzóbbá teszik az Uniót a szigetország számára. Blair szerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenki kezd ráébredni, mit is jelent a kilépés, nem szabad kizárni az a lehetőséget, hogy a polgárok még egyszer átgondolják, mit szeretnének.

Erre nem is gondoltak

A volt miniszterelnök többször hangoztatott hasonló véleményt a tavalyi népszavazás óta, de ez most jóval aktuálisabb lett a korábbinál, miután Theresa May a saját megerősödése céljából kiírt rendkívüli parlamenti választásokon nagyot bukott, és rendkívül ingatag pozícióban kormányozza tovább az országot. Kezdenek a konkrétumok is látszani: ha nem rendeződik megnyugtatóan az országban élő EU-polgárok ügye vagy és egyéb alapvető kérdések, a tárgyalások megfeneklenek, és ez teljes káoszt okozna a kilépés napján.

Hirdetés

Nem lenne kereskedelmi egyezmény, megállapodás a légiforgalomról, sőt még a turistautazások kérdése sem lenne megoldva, így a brit polgárok most szembesülnek azzal, hogy nem csak életszínvonaluk fog csökkenni, de előfordulhat, hogy egy darabig el sem tudják hagyni a szigetet Európa felé. Persze nem valószínű, hogy May kormánya addig makacskodna, amíg mindez bekövetkezik, de az, hogy ilyen lehetőségek egyáltalán felmerülnek, elgondolkoztatják a polgárokat.

Blair baklövése

Blair a Bloomberg szerint saját pártját is kritizálta. A volt miniszterelnök 1997-től 2010-ig vezette a Munkáspártot, és 1997-2007-ig tartó miniszterelnöksége alatt hallatlanul népszerű volt, de 2007-ben elkövette azt a súlyos hibát, hogy noha erős felhatalmazása volt a kormányzásra, egy korábbi ígéret miatt átadta a miniszterelnökséget pénzügyminiszterének, Gordon Brown-nak, aki igen népszerűtlen volt, így regnálása megágyazott a tragikus népszavazást kiagyaló és megvalósító David Cameron uralomra jutásának.

Corby is kapott

Blair szerint Jeremy Corbynnak változtatni kéne azon a nézetén, hogy valahogy le kell tudni a Brexitet, és utána megpróbálni a kármentést. Szerinte ez alig tér el Theresa May programjától, ha pedig bárki azt hiszi, hogy az egységes piacon kívül is létezhetnek a mostanihoz hasonló feltételek, az egyáltalán nem ismeri a mechanizmus lényegét. A jelenlegi brit export 50 százaléka az Európai Unióba irányul, és ha ennek feltételei lényegesen romlanak, az felmérhetetlen károkat okozna  a gazdaságnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

A tudomány ismét új szakaszba léptette az emberiséget: technikailag képesek lennénk ugyanis szervátültetésre alkalmas, hibrid szerveket növeszteni különböző állatokban. Korábban disznó-ember embriókat hoztak létre laboratóriumi körülmények között, most birka-ember hibriddel bővült a sor. A procedúra rengeteg etikai kérdést vet fel, noha ha rábólintanak, milliók életét mentheti meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)