Hirdetés
Hirdetés

A volt miniszterelnök visszaterelné a briteket az EU-ba

2017. július 15., 10:20

A 10 éven át regnáló korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair szerint lehetővé kéne tenni, hogy lefújják az Unióból való kilépést még a 2 éves kilépési időszakon belül, ha nagyon megváltozna a szavazók hangulata időközben. Blair egyúttal utódát, a jelenlegi munkáspárti vezért, Jeremy Corbynt is bírálta.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, milyen gazdasági károkat és egyéb kellemetlenségeket okozhat Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, megfontolandóvá válhat, hogy az ország mégsem lép ki, különösen, ha Európában is olyan reformok zajlanak, amelyek vonzóbbá teszik az Uniót a szigetország számára. Blair szerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenki kezd ráébredni, mit is jelent a kilépés, nem szabad kizárni az a lehetőséget, hogy a polgárok még egyszer átgondolják, mit szeretnének.

Erre nem is gondoltak

A volt miniszterelnök többször hangoztatott hasonló véleményt a tavalyi népszavazás óta, de ez most jóval aktuálisabb lett a korábbinál, miután Theresa May a saját megerősödése céljából kiírt rendkívüli parlamenti választásokon nagyot bukott, és rendkívül ingatag pozícióban kormányozza tovább az országot. Kezdenek a konkrétumok is látszani: ha nem rendeződik megnyugtatóan az országban élő EU-polgárok ügye vagy és egyéb alapvető kérdések, a tárgyalások megfeneklenek, és ez teljes káoszt okozna a kilépés napján.

Hirdetés

Nem lenne kereskedelmi egyezmény, megállapodás a légiforgalomról, sőt még a turistautazások kérdése sem lenne megoldva, így a brit polgárok most szembesülnek azzal, hogy nem csak életszínvonaluk fog csökkenni, de előfordulhat, hogy egy darabig el sem tudják hagyni a szigetet Európa felé. Persze nem valószínű, hogy May kormánya addig makacskodna, amíg mindez bekövetkezik, de az, hogy ilyen lehetőségek egyáltalán felmerülnek, elgondolkoztatják a polgárokat.

Blair baklövése

Blair a Bloomberg szerint saját pártját is kritizálta. A volt miniszterelnök 1997-től 2010-ig vezette a Munkáspártot, és 1997-2007-ig tartó miniszterelnöksége alatt hallatlanul népszerű volt, de 2007-ben elkövette azt a súlyos hibát, hogy noha erős felhatalmazása volt a kormányzásra, egy korábbi ígéret miatt átadta a miniszterelnökséget pénzügyminiszterének, Gordon Brown-nak, aki igen népszerűtlen volt, így regnálása megágyazott a tragikus népszavazást kiagyaló és megvalósító David Cameron uralomra jutásának.

Corby is kapott

Blair szerint Jeremy Corbynnak változtatni kéne azon a nézetén, hogy valahogy le kell tudni a Brexitet, és utána megpróbálni a kármentést. Szerinte ez alig tér el Theresa May programjától, ha pedig bárki azt hiszi, hogy az egységes piacon kívül is létezhetnek a mostanihoz hasonló feltételek, az egyáltalán nem ismeri a mechanizmus lényegét. A jelenlegi brit export 50 százaléka az Európai Unióba irányul, és ha ennek feltételei lényegesen romlanak, az felmérhetetlen károkat okozna  a gazdaságnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?