6p
Az európai gazdaság pozitív meglepetést okozhat a közeljövőben, a közép-európai országok pedig jellemzően túl szokták teljesíteni a fejlettebb EU-s társaikat. Így növekedési kilátásaink jók, a kormány is nagyon elszánt. Kötvényeink hosszú távon vonzóak, de a fák nem nőnek az égig, a hozamcsökkenés lassan megállhat – mondja a Pioneer szakértője.

Közép-Európa gazdasága szintén nagy felpattanás előtt áll. Ezek az országok felszálló ágban általában jobban növekednek, mint a fejlett európai országok, recesszióban pedig jobban zsugorodnak azoknál, szakszóval magas a bétájuk – mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója egy sajtóreggelin.

Ha Európa száguld, mi méginkább

A térség eladósodottsága alacsony, a jóléti transzferek alacsonyabbak, rugalmasabb és olcsóbb a munkaerő. Itt is vannak problémák, de összességében a fejlett európai régiónál is nagyobb fellendülés előtt állhat térségünk.

Márpedig Európa gazdaságával kapcsolatban már hosszabb ideje nagyon optimista a Pioneer. Az összes előrejelzésre használt index közelgő fellendülést jelez, a hírek csupa pozitív meglepetést tartalmaztak az utóbbi időben, negatív hír alig érkezett. A korábbi várakozásokkal ellentétben az európai periféria sem omlott össze és ott is pozitív változások indultak meg.

El sem indult, már működik

Azt, hogy deflációs veszély lenne Európában, azt korai kijelenteni, jó eséllyel nem is lesz belőle defláció – mondta az igazgató. Legalábbis nem klasszikus értelemben, a jelenlegi áresések inkább élénkítik a gazdaságot, többletjövedelmek keletkeznek. (Az üzemanyagokon, a rezsin keresztül.)

Fél évig lebegtették az európai mennyiségi könnyítést (QE), eközben az euró sokat gyengült és a kamatok, hozamok csökkentek, már ezzel is nagy lökést adtak az európai gazdaságnak. „Még el sem indult, máris működik” – mondja a szakember. Erre most valódi monetáris stimulus is rárakódik, ami pozitív meglepetést okoz majd ebben az évben. A megszorításoknak várhatóan vége, az európai bankrendszerben is megindult a hitelezés növekedése.

Görög színház igen, Grexit nem

Vannak olyan vélemények, hogy a QE-re tulajdonképpen már nincs is szükség, mert az európai gazdaság felpörgőben van, makrogazdasági szempontból kevéssé hasznos, de hitelességi szempontból nehéz lenne kihátrálni mögüle. Forián-Szabó szerint így az EKB várhatóan végig fogja vinni a programot.

A piacok nagy valószínűséget adnak annak, hogy Görögország távozik az Eurózónából, az igazgató szerint ezt túldimenzionálja a piac, „gyakorlatilag senkinek nem érdeke, hogy kilépjenek az Eurózónából”. A helyzetet májusig kell megoldani, addig kitarthat a pénz, a következő hetekben várhatóan újabb teátrális körök jönnek a tárgyalásokban.

A spanyolok nyilaitól ments meg

A görög közvélemény is bent szeretne maradni a zónában, és Görögország jelenleg is nagyon kedvezményes hitelkamatokat fizet. Komoly feszültséget jelenthet azonban, ha a jóval nagyobb Spanyolországban is nyerne az EU-ellenes ellenzéki párt és a görög kormányéhoz hasonló intézkedéseket tervez.

A helyzet Németországban is komoly politikai feszültségeket okoz, Angela Merkel népszerűséget veszített, sok német úgy gondolja, hogy sokkal keményebben kéne fellépni a görögökkel és más európai periféria-államokkal szemben.

Dollár, te drága

A görög problémák persze addig is eurógyengítő hatásúak. Az eurógyengülés nagy része azonban Forián-Szabó szerint már lement. A jelenlegi, 1,10-1,20 közötti euró/dollár ársáv mindenkinek megfelel, az európai gazdaság élénkülése is megakaszthatja a további gyengülést, ráadásul szinte mindenki további euró-gyengülésre számít.

Megjelentek az első hangok Amerikában is, amelyek a dollár túlértékeltségét nehezményezik. Ha tovább gyengülne az euró, például a paritás (1:1) körüli szintre, azt valószínűleg az USA sem tűrné sokáig.

Őrültség a QE ellen menni

Az európai kötvények nagyon drágák, de senki sem mer szembe menni az európai QE-vel, és emelkedő hozamokra spekulálni, a jelenlegi helyzetben ez őrültségnek tűnik. Jelenleg a piac arról szól, hogy a jegybankok hová szeretnék tenni a hozamot – hangzott el.

Ami az európai részvényeket illeti, sokat mentek már fel az indexek, a fundamentális mutatók, mint a P/E hányados alapján (árfolyam/nyereség hányados) nincsenek extrém módon túlértékelve. Alacsonyabb kamatok esetén a részvények árazása is változik, a részvények vonzóvá válnak. Még ezeken a magasabb szinteken is érdemes lehet európai részvényeket vásárolni – mondja Forián-Szabó.

Kevesen ülnek európai részvényeken

Azt sem lehet mondani, hogy túl lenne pozícionálva az európai befektetői társadalom. (Nincs túl nagy súlyuk a befektetők portfóliójában az európai részvényeknek – a szerk.) Az euróhoz hasonlóan a befektetők büntetik az európai részvényeket is, ami jó jel a jövőre nézve. Még 11 ezer pont körüli DAX-nál is fenntartjuk korábbi modellünket – mondja a szakember.

Ami a magyar kötvényeket illeti, az év elején a Pionner alulsúlyozta ezeket, mert úgy tűnt, nagyobb az árfolyamesés, mint az áremelkedés esélye. („Nagyobb a downside, mint az upside.”) Ám túl nagy alulsúlyozást sem mertek felvállalni. Hiszen a régió jegybankjai még lazító üzemmódban vannak. Később növelték a magyar részvények arányát, de nem súlyoznak túl még, hátha a görög problémák alacsonyabb árakat okoznak a következő hónapokban.

Sohase mondd, hogy soha

A magyar gazdasággal kapcsolatban kevés kivetnivalót lehet találni kötvénybefektetői oldalról, minden elemzőház javítja az előrejelzéseit, így a magyar kötvényekről hosszú távon alapvetően pozitív a véleményük. Korábban senki sem gondolta volna, hogy ilyen szintre esnek majd a hozamok, de a fák nem nőnek az égig, valahol a két-három százalékos sávban lehet a tíz éves kötvényhozamaink alja. De soha se mondjuk, hogy lehetetlen, sok ilyen vélekedés megdőlt már – mondja az igazgató.

Úgy tűnik, a magyar kormány a következő pár évben mindenképpen gazdasági növekedést akar, ehhez akár az ördöggel, például a bankokkal is hajlandó szövetkezni – mondja a szakértő. Magyarország felminősítéséről azt gondolja, hogy lesz, a legnagyobb eséllyel valamikor a második félévben, de nagyobb hatása a piacokra nem lesz, mert már beépült az árfolyamokba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG