Hirdetés
Hirdetés

Katonai szakértők vázolják, milyen lesz a háború Észak-Koreával

2017. szeptember 26., 18:30

Nyugalmazott amerikai tábornokok próbálják felvázolni, hogy nézne ki egy tényleges háború Észak-Korea és ellenségei, mindenekelőtt Amerika között. Van mire alapozni, hisz közel 70 éve már zajlott a harc, csak azóta tűzszünet van. Egyúttal az esélyét is latolgatják, hogy lesz-e háború, és ha igen, hagyományos vagy nukleáris lesz-e.

A Los Angeles Times több szakértő véleményét összegzi cikkében. Az egyik vélemény szerint 50 százalék a hagyományos, és mindössze 10 százalék a nukleáris háború esélye. Persze mielőtt megvizsgálnánk a részleteket, felmerül a kérdés, hogy ha elindul egy hagyományos háború, az hogy maradna annyiban, hisz Észak-Korea azért fejleszti nukleáris fegyvereit, hogy egy ilyen esetben bevesse. Egy hagyományos háborút ugyanis végül elveszítene, hisz most nem állna be mögé senki, mint annak idején a Szovjetunió.

Adok-kapok

Hirdetés

De visszakanyarodva a katonai jóslásokra: a háború akkor kezdődik el ténylegesen, ha Észak-Korea kilő egy rakétát Guamra, vagy a hozzá közel fekvő vizekre. Ebben az esetben az Egyesült Államok tomahawk cirkálórakétával lőne vissza, mint ahogy ezt Szíriában is tette áprilisban, amikor azt a légibázist célozta, amelyről végrehajtottak egy vegyifegyveres támadást, melynek civil áldozatai is voltak.

Erre Kim Dzsong Unnak persze megint reagálnia kellene, hogy ne tűnjön gyengének, így Dél-Koreában állomásozó amerikai egységeket kezdene lőni tüzérségével. Elképzelhető, hogy megpróbálna nukleáris fegyvereivel is kezdeni valamit: ha a rakéta nem működik, repülővel, esetleg hajóval próbálná meg az ellenség közelébe juttatni és ott felrobbantani. Az egyik szakértő szerint most nagyobb az esélye egy nukleáris fegyver éles bevetésének, mint a kubai válság óta bármikor, igaz, akkor ez az egész világot fenyegette, míg most csak Koreára korlátozódna az igazi veszély, meg ahová esetleg el tudja juttatni a fegyvert az északi rezsim.

Veszélyesebb mint korábban

Egy másik szakértő szerint a mostani Észak-Korea sokkal veszélyesebbnek tűnik egy háború kirobbantása szempontjából, mint korábban bármikor. Sok rövid hatótávolságú rakétája lehet, amivel hagyományos robbanófejet tud célba juttatni, egyúttal nagy mennyiségű vegyifegyverrel is rendelkezhet. Mindemellett Kim Dzsong Un gondolkodásmódja sokkal kevésbé követhető, mint apjáé vagy nagyapjáé volt.

Különösen nagy veszélynek van kitéve Szöul és környéke: közel van a két Korea közti határhoz és a déli népesség fele, 25 millió ember ott lakik. Ugyan beüzemelték már a THAAD rakétaelhárító rendszert, de ez a határhoz közel csak részleges védelmet nyújt, hisz nem csak rakéták, hanem bunkerekbe rejtett mindenféle egyéb tüzérségi eszközök ezrei várnak bevetésre az északi oldalon, és rengeteg alagutat is ástak köztük, így szinte minden tekintetben a föld alól támadnának.

Kárbecslés

A Pentagon számításai szerint egy hagyományos háború minden napján 20 ezer dél-koreai áldozat lenne. Ezt a számítás a légierő egy olyan nyugalmazott tisztje végezte, aki maga is sokáig állomásozott Koreában. Szerinte sokan azt hiszik, az egész olyan lenne, mint az iraki vagy afganisztáni bevonulás, esetleg a líbiai vagy szíriai légiháború, de erről szó sincs. Az igaz, hogy a háború végül Észak-Korea vereségével zárulna, de óriási lenne a járulékos veszteség. Rögtön a konfliktus első óráiban sok ezer rakétát és ágyúlövedéket zúdítanának Szöulra még akkor is, ha megpróbálná az amerikai légierő kiiktatni ezek indítóállásait.

Még ennél is ijesztőbb az a lehetőség, hogy ugyanezekkel, vagy akár tengeralattjárókról indítható rakétákkal vegyi-, és biológiai fegyvereket zúdítana Szöulra az északi haderő, erre az esetre még a szakértők sem hajlandók a lehetséges halálos áldozatok számát megjósolni. Mindemellett még az sem kizárt, hogy Japánba is el tudnak juttatni valamit ezekből a fegyverekből, arról nem is beszélve, hogy még a rakétára szerelt atom-, vagy hidrogénbomba is összejön Kim Dzsong Unnak. Ugyanakkor vélhetően a Pentagon is készül, és egy esetleges mindent elsöprő megelőző támadás részleteiről értelemszerűen nem beszélnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A fuvarozás szép jövője és innovációk – tudjuk, hogyan fékeztél tavaly nyáron

A fuvarozás szép jövője és innovációk – tudjuk, hogyan fékeztél tavaly nyáron

A Waberer's International tervei ambiciózusak, a nemzetközi távolsági fuvarozás mellett a logisztikai üzletág súlyát is növelni szeretnék. A fuvarozási piac egyébként is szépen bővül, és a közút aránya stabil - jöhetnének az önvezető járművek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?