4p
Nem kell biztonságpolitikai szakértőnek lennünk ahhoz, hogy belássuk, a terroristák megpróbálják a saját hasznukra fordítani a génmanipuláció és biotechnológia legújabb vívmányait. A bioterrorizmus azonban nem ismer se országhatárt, se vallást.

 

 

Az atombomba kifejlesztése több mint 10 évbe telt, a következő tömegpusztító fegyver ennél sokkal gyorsabban állhat rendelkezésre - írja a Quartz.

Határtalan fejlődés?

A genetika, a génmanipuláció régóta foglalkoztatja a kutatókat, hiszen óriási lehetőségek rejlenek benne: a génállomány megváltoztatásával eddig legyőzhetetlennek tűnő betegségek tűnhetnek el, drasztikusan megnőhet a várható élettartam és az életminőség is sokkal jobb lehet.

Azonban az egyre gyakoribb terrortámadások, reflektorfénybe állítják a kérdést: mi történik, ha ezek az új technológiák rossz kezekbe kerülnek? Erről beszélt egy washingtoni tudományos konferencián Edward You, az FBI ügynöke és több génkutató. A kutatók egy kifejezetten új területre fókuszáltak, a génösztönzés veszélyeire.

A génösztönzés egy olcsó és hatékony módszer arra, hogy meghackeljük az evolúciót, elterjesszünk egy új gént a populációban. Ez az ösztönző nem új dolog és a természetben is megtalálható. Alapvetően 50-50 százalék van arra, hogy egy-egy gént öröklünk a szüleinktől, azonban egyes gének képesek a saját öröklődési esélyeiket megnövelni úgy, hogy többszörözik magukat a szülői genomban. Ez a természetes folyamat azonban 2013-ra utánozhatóvá vált a CRISPR-Cas9 nevű fejlesztésnek köszönhetően (lásd a második linket). Segítségével márciusban sikerült 50 százalék helyett 97 százalékos öröklési arányt elérni gyümölcslegyek génjeiben.

A legszigorúbb szabályok sem elegendők

Képzeljük el, mire képes egy ilyen technológia terroristák kezében: gyakorlatilag arról van szó, hogy bizonyos géneket juttatunk be a genomba, megváltoztatva annak szerkezetét. Nincs szükség tehát a sokszor vizionált pusztító vírusokkal megtöltött rakétákra a feketepiacról, elég, ha méregtermelésre használható gént ültetnek néhány szúnyogba, és megnövelik a gén öröklésének esélyeit. Így hamarosan a világ összes szúnyogcsípése halálossá válhat.

A konferencia - éppen a veszélyek miatt - szólt a szabályozás kérdéséről is. Legközelebb jövő tavaszra ígérnek átfogó javaslatcsomagot erre vonatkozóan, de a beszélgetésen résztvevő Amesh Adalja biztonságszakértő szerint bőven van mitől tartani. Ha egy terroristacsoport már elkezdett ezzel foglalkozni, akkor mindegy, hogy milyen szabályok születnek. Ugyanakkor Austin Burt, aki még 2003-ban elsőként felvázolta a génösztönzés teóriáját úgy véli, hogy a közeljövőben ez nem jelenthet fenyegetést: kiemelte, hogy csak ivaros szaporodás esetében működik a génösztönzés, azonban a legtöbb mikroorganizmus ivartalan szaporodó. Nem működik továbbá a technológia több generáció esetében. Megvan rá ugyanis az esély, hogy a sokadik örökítés után a természetes génmutációk elpusztítják a többszöröző mechanizmust.

A kutatók mindezek mellett csak nagyon kevés olyan élőlényt térképeztek fel, amelyeknél sikerrel lehet végrehajtani génösztönzést. Évtizedekbe telt, mire a gyümölcslegyeknél sikerülhetett a kísérlet, a forráshiányos, hatékony eszközök nélkül dolgozó terrorcsoportoknak pedig még nehezebb reprodukálni az eredményeket.

Ráadásul a Harvardi Egyetem biofenegyerekei dolgoznak egy "lekapcs gombon". Ezzel a molekuláris radírral sikerült az ösztönzővel örökölt géneket 99 százalékban kitörölni, így ha elszabadulna egy nem kívánt mutáció, megakadályozható a terjedése. A génkutatóknak pedig joggal próbálják kontrollálhatóvá tenni a terjedést: Kevin Esvelt harvardi kutató szerint nem követhetik el még egyszer azt a hibát, amit a génmanipulált élelmiszereknél csináltak, hiszen az emberek  ismét azzal támadhatnának, hogy a kutatók nem elég megbízhatók egy ilyen technológiához. Márpedig a genetika túl nagy lehetőség ahhoz, hogy erre a sorsra jusson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG