Hirdetés
Hirdetés

Amerika és Észak-Korea készül a katonai összecsapásra

2017. augusztus 11., 06:07

Konkrét tervek láttak napvilágot, hogy melyik fél mit tenne, ha eljön a döntő pillanat. Amerika megelőző csapást tervez, Észak-Korea pedig az attól elriasztó csapást. Nehéz helyzet, és még egy, az utolsó pillanatban kötött egyezmény sem érne többet, mint annak idején a Müncheni paktum Hitlerrel, a felek tovább rettegnének egymástól.

Kim Dzsongun az április 15-i katonai parádén. Azt állítják, ekkor készült ellene merénylet. Fotó: EPA/How Hwee Young
Kim Dzsongun az április 15-i katonai parádén. Azt állítják, ekkor készült ellene merénylet. Fotó: EPA/How Hwee Young

Elfajult az Észak-Koreával kapcsolatos helyzet, miután mindkét fél fenyegetettségben van és sürgősnek érzi, hogy lépjen valamit. Sokan azt emlegetik, hogy a világ közelebb van az atomháborúhoz, mint 1962 óta bármikor, de van egy lényeges eltérés. Akkor globális, a világ nagy részét megsemmisítő háború fenyegetett, most viszont alapvetően Észak-Koreára korlátozódik a dolog, meg persze azokra az amerikai célpontokra, ahová el tud lőni Phenjan, és még az is kérdés, mit tud ellőni óda, még nem biztos, hogy fel tud szerelni egy atombombát a rakétáira.

Megelőző csapás

Amerikai szempontból ugyanakkor felvetődik, hogy pont a nukleáris fegyver bevetésének megelőzésére kellene megelőző csapást indítani, hisz akkor már késő lenne, amikor Észak-Korea nagy biztonsággal tud atombombát célba juttatni. A megelőző csapás mikéntjéről nyugalmazott amerikai katonai vezetők nyilatkoztak az NBC Newsnak. Szerintük a fő csapást a Guam szigetéről felszálló B1-es nehézbombázók mérnék, elsősorban két tucat rakétakilövő állást, rakétatesztelő helyeket és az ezeket kiszolgáló egységeket semmisítenék meg.

Hirdetés

Ha önmagában csak ennyi a csapás, akkor felmerül az a lehetőség, hogy Észak-Korea mérgében rázúdítja tüzérségét Dél-Koreára és főleg annak fővárosára, Szöulra. Ha ezt is meg akarnák előzni, akkor a csapás pillanatában más eszközökkel szinte minden lehetséges észak-koreai támadóeszközt meg kell semmisíteni, és erre nyilván meg is vannak a tervek, de ezeket értelemszerűen nem hozzák nyilvánosságra.

Megelőzést megelőző csapás

Kim Dzsong Un mindenesetre gyorsan reagált, felvázolta tervét, hogy napokon belül kilő négy rakétát Guam szigetére. Első körben, ha addig Észak-Koreát nem éri támadás, csak a sziget mellé lőnének üres rakétákat, és a dolog célja az lenne, hogy jelezzék: képesek az éles bevetésre is. A BBC szerint az észak-koreai állami média elmondta, hogy a rakéták átrepülnének Japán felett, persze magasan a világűrben, és Guamtól 30 kilométerre érnének a tengerbe, ha Kim Dzsong Un jóváhagyja a tervet. Még a pontos részleteket is közölték: 3356 kilométert tennének meg a rakéták 1065 másodperc alatt.

A teljes győzelemig

Amerika válaszként közölte, hogy ez háborút jelentene, mégpedig totálisat, vagyis elpusztítanák az észak-koreai rezsimet. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter szerint Észak-Korea jelentős túlerővel találja szembe magát háború esetén. Ezt persze mindenki tudja, aggodalom csak amiatt van, hogy mielőtt elpusztul, a rezsim, még bevet-e nukleáris fegyvert. De hát azért lenne megelőző a csapás, hogy pont ezt előzzék meg.

Guam kormányzója a Reutersnek nyilatkozva blöffnek minősítette, a phenjani bejelentést, vagyis nem veszi igazán komolyan. Eddig sokan próbálták lebecsülni Kim Dzsong Un lehetőségeit, pedig valószínűleg nem kellene, Hitlert sem vették sokáig komolyan. Mindenesetre az amerikai stratégiai tervezők, sőt maga az elnök is, ha tényleg gondolkoznak a megelőző csapáson, az azt jelzi, hogy már nagyon is reálisan számolnak a veszéllyel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?