Hirdetés
Hirdetés

Amerikának és Magyarországnak egy a baja – ez lenne a megoldás?

2017. február 06., 16:55

Szociális, oktatási, egészségügyi ellátást nem biztosító, viszont az aktuális gazdasági körülményekhez igazított árú munkavállalási engedélyekkel kellene harcolni az illegális bevándorlás és az azzal együttjáró feketegazdaság ellen – ezt tanácsolja Kopits István, a Princeton Energy Advisors elnöke Magyarországnak és az Egyesült Államok elnökének. Ha ezt megcsinálnák, akkor az Egyesült Államokban nem lenne szükség több mint tízmilliárd dollárért falat húzni a mexikói határra. Viszont szép számmal jöhetnének továbbra is a mexikói vendégmunkások, akik bizonyítottan számottevő gazdasági hasznot hoznak Amerika számára.

Az USA és Mexikó határának egy szakasza (Wikimedia Commons)
Az USA és Mexikó határának egy szakasza (Wikimedia Commons)

Trump véleménye szerint az illegális bevándorlás az egyik legnagyobb csapás, ami az amerikai gazdaságot sújtja, de a képlet nem ennyire egyszerű. Az illegális migráció mellett legalább annyi érv szól, mint ellene, hiszen a jelenség alapvetően a GDP-t növelő tényező. A nem legálisan Amerikában tartózkodó mexikóiak az sokkal nagyobb aránybanvégeznek bizonyos munkákat. Az illegálisok ténylegesen dolgoznak – mégpedig nagyon keményen – és bizonyíthatóan gazdagítják az amerikai gazdaságot. Az érem másik oldala, hogy lenyomják az amerikai béreket – a mezőgazdaságban ez jól kimutatható. Egy példa: azt követően, hogy 2008-ban Arizona államból kitiltották az érvényes papírok nélküli bevándorlókat, 10-15 százalékkal emelkedtek a helyi fizetések. Csakhogy aztán Arizonában nem találtak embert azon munkák 90 százalékára, amelyeket a kitiltásukig az illegálisok végeztek el – fejtette ki az Alapblognak adott interjúban a szakértő.

A fal csak egy rossz megoldás lenne

Kopits a CNBC-n publikált írásában azt állítja, hogy az illegális bevándorlás adminisztratív korlátozása csak a feketepiaci folyamatok kialakulásához járul hozzá, a Trump elnök által felépíteni tervezett fal a határon pedig rossz megoldás. A jó megoldásról a következőképpen vélekedik:

Hirdetés

„Az amerikai állam csak mintegy negyedannyi külföldinek ad beutazási és munkavállalási vízumot, mint ahány vendégmunkásra az amerikai gazdaságnak szüksége lenne. Ez önmagában véve a feketepiac kialakulásának melegágya. Azért jönnek az Egyesült Államokba illegálisan a mexikóiak, mert nem engedik be őket legálisan, holott Amerikának szüksége lenne rájuk. Márpedig rendkívül mostoha körülmények közepette, életveszélyt felvállalva tudnak csak átjutni Mexikóból az Egyesült Államokba, négyezer dollárokat kifizetve az embercsempészeknek. Mindezt a sok borzalmat meg lehetne takarítani és fölöslegessé válna a falépítés, ha az amerikai állam pénzért árulná a munkavállalási vízumokat – mégpedig piaci alapon, mindig figyelembe véve az aktuális amerikai munkaerő-keresletet. Ez transzparenssé tenné és magától is korlátozná a migrációs folyamatot, közben óriási pénzeket takaríthatna meg az amerikai állam. Mivel éppenséggel a Nyugat-Európából Magyarországra vándorlással kapcsolatos tapasztalataim segítettek e javaslat megszüléséhez, merem ajánlani Magyarországnak is ezt megoldást. Ha így próbálnák megoldani az illegális bevándorlás és a magyar munkaerőpiac feszültségeit, akkor Magyarország hihetetlen népszerűségre tenne szert. Sőt, merem állítani, Budapest a hedgefundok fővárosává válhatna, miután a Brexit miatt rengeteg pénzügyi szolgáltató elhagyja Londont.”

Hillary rosszabb lett volna az oroszoknak

Sokak úgy gondolják, hogy Trump elnök barátkozni fog az oroszokkal. Kopits elképzelhetetlennek tartja az amerikai-orosz enyhülést, amíg Oroszország közvetve-közvetlenül megszállva tartja a Krímet és a Donyeck-medencét. A szakértő véleményét megerősíti, hogy az új, Trump által kinevezett amerikai ENSZ nagykövet a legkeményebb hangon ítélte el a minap Oroszországot, közölve:szó se lehet a szankciók feloldásáról. Amikor ebben az országban a republikánusoké az egész törvényhozás és a Fehér Ház, akkor a külpolitikát eluralja a konzervatív hozzáállás.

Ez azt jelenti, hogy a végén Amerika még inkább ráerősít a NATO-raés Nyugat-Európával együtt fokozni fogja a nyomást Oroszországra, Ukrajnát pedig még inkább fogja támogatni, mint az eddigi amerikai kormány. Az oroszok tévedtek: Trumppal rosszabbul járnak, mint ahogy Hillary Clintonnal jártak volna –véli Kopits István.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre eljött a nap, amikor arról írhatunk, mely részvények zuhantak nagyobbat

Végre eljött a nap, amikor arról írhatunk, mely részvények zuhantak nagyobbat

Már-már rémisztő volt az árfolyamok folytonos emelkedése, a korrekciók szinte teljes hiánya az utóbbi hetekben, és ma sincs éppen itt a világvége. De néhány részvénnyel csúnyán elbántak, ráadásul nem ok nélkül. Rossz gyorsjelentések, alacsony osztaléktervek, csökkentett célárfolyamok okozták az eséseket. Az olaj viszont szárnyal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 20
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év)
  Import (év/év) - január
  Export (év/év) - január
  Termelői árindex (év/év) - január
  Fogyasztói bizalom - előzetes - február
  február 21
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Home Depot - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2017 Q4
  Beszerzési menedzser index
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  február 22
  Magyar Telekom - 2016 Q4
  Bayer - 2016 Q4
  IFO üzleti hangulatindex - február
  GDP (év/év) - előzetes
  Fogyasztói árindex (végleges) - január
  Fed jegyzőkönyv
  Tesla - 2017 Q1
  Hewlett-Packard - 2017 Q1
  Airbus - 2016 Q4
  február 23
  GDP (év/év, naptárhatástól megtisztított) - Q4
  Henkel - 2016 Q4
  Axa - 2016 Q4
  Telefonica
  február 24
  BASF - 2016 Q4
  Újlakás értékesítések (ezer/hó) - január
  Újlakás építések (hó/hó) - január

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?