Hirdetés
Hirdetés

Amerikát csak akkor zavarja a diktatúra, ha az olajbizniszük nincs veszélyben?

2017. augusztus 01., 07:41

Micsoda véletlen, a Venezuelára mért amerikai szankciók gondosan elkerülik az olajipart.

Nemzeti gárdisták állnak sorfalat a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők előtt Caracasban 2017. július 28-án. A venezuelai ellenzéki vezetők felszólították támogatóikat, hogy a tüntetésre vonatkozó tilalmat figyelmen kívül hagyva tiltakozzanak a július 30-ra kitűzött alkotmányozó nemzetgyűlési választások ellen. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)
Nemzeti gárdisták állnak sorfalat a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők előtt Caracasban 2017. július 28-án. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta hétfőn Nicolás Maduro venezuelai elnököt, akit diktátornak nevezett. A szankcióról szóló döntésről először a pénzügyminisztérium adott tájékoztatást közlemény formájában, majd a Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is, és mindketten beszéltek a szankciókról.

A hétfőn Maduro elnök ellen bevezetett szankciók illeszkednek a múlt héten a venezuelai kormány és több vezető caracasi politikus ellen elrendelt szankciókhoz. A hétfőn elrendelt szankciók értelmében Washington befagyasztja Maduro elnök valamennyi esetleges amerikai vagyonát, valamint megtilt a venezuelai elnökkel folytatandó minden kereskedelmi kapcsolatot.

Hirdetés

A szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyek törvénytelenül aláássák a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés alkotmányos szerepét, újraírják az alkotmányt és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre. A közlemény kiemelte azt is, hogy Maduro elnök annak ellenére tartott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, hogy azt a venezuelaiak és a világ demokratikus kormányzatai is elítélték, és diktátornak nevezte a venezuelai elnököt, aki ismételten megsértette az emberi jogokat, amikor erőszakot alkalmazott a tüntetők ellen.

Az olajipar megúszta

A szankciókat bejelentő közlemény leszögezi azt is, hogy a széleskörű emberi jogi visszaélések mellett a Maduro-rezsim rosszul irányította a gazdaságot, és rendszerszintű korrupció jellemzi.

Ugyanakkor a szankciók - amelyeknek meghozatalakor a pénzügyminisztérium konzultált a külügyi tárcával is - nem érintik a venezuelai olajipart, amely az ország fő bevételi forrása.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?