4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Szinte senki sem az eredeti kérdéssel foglalkozik, így egy igazi politikai hajtépés lett az amerikai kormányzati leállásból, amelynek központjában a bevándorlók és a mexikói kerítés áll. Már megállapodtak a felek, amikor Trump váratlanul kihátrált az egyezségből - ma lesz az első hétköznap, amikor százezrek nem tudják felvenni a munkát.
A Szabadság-szobrot nem lehetett látogatni a hétvégén a kormányzati leállás miatt; az állami és szövetségi illetékesek azonban addig tárgyaltak, amíg meg tudtak állapodni a feltételekben, hogy hétfőn újra megnyithassák a nagyközönség előtt a nevezetességet. Vajon az országos politika szintjén is lesz megállapodás? Fotó: EPA / Alba Vigaray

Bár volt némi halvány esély, egy végső próbálkozás arra, hogy még hétfő előtt megállapodjanak a demokraták és a republikánusok azokról az ideiglenes intézkedésekről, amelyek legalább néhány héttel elodáznák a kormányzati leállást, nem sikerült közelíteni az álláspontokat.

Szombat hajnalban lépett életbe a shutdown; mivel az államadósság elérte a korábban meghatározott plafont, minden egyes adócent elköltéséhez külön engedélyt kell beszerezni. Emiatt a kormányhivatalok, kormányzati intézmények nem tudnak működni. Bár már két napja tart a leállás, mivel egyébként is hétvége volt, nem volt nagy hatással az amerikaiak életére - igaz, a múzeumok jó része nem nyitott ki, a Szabadság-szobrot sem lehetett már látogatni. Most azonban elindulna a munkahét, kinyitnának a kormányhivatalok - több százezer embernek kell ma otthon maradnia.

A befektetők átlátnak a szitán: nincs ok aggódni?

És persze a tőzsdék is kinyitnak - a sikertelen hétvégi megállapodás-kísérlet híre egyelőre nem rengette meg a piacokat, meglehetősen rezignáltan vették tudomásul a befektetők a kormányzati leállás hírét. A dollár minimálisan gyengült, majd ennek egy részét le is dolgozta; a határidős tőzsdeindexek sem ígérnek különösebben nagy csökkenést a tőzsdenyitásra. A befektetők annak látják az egészet, ami valójában: egy politikai shownak.

Milyen költségvetés? Beszéljünk a bevándorlókról meg a kerítésről!

A huzavona ugyanis nem arról szól, hogy ne akarnák biztosítani a költségvetés finanszírozását, az adósságplafon megemelését - még csak nem is arról vitatkoznak, amiről ilyenkor szoktak: hogy az adósság további növelése helyett költségcsökkentő lépésekre lenne szükség. Ehelyett a - témához legfeljebb csak távolról kapcsolódó - bevándorlási kérdéseken harcolnak a felek. A demokraták akkor lennének hajlandóak beleegyezni a költségvetés finanszírozásának folytatásába, ha ezzel egyidejűleg a törvényben benne lenne a 7-800 ezer fiatalt védő DACA-program folytatása - ezek a fiatalok gyermekként, illegális bevándorló szüleikkel érkeztek az Egyesült Államokba, ott nőttek fel, és Trump nagyon szeretné most kiebrudalni őket az országból. Itt írtunk bővebben a programról >>

A republikánusok ebbe a feltételbe akkor mennének bele, ha cserébe a demokraták áldásukat adják a mexikói határra építendő fal költségvetésére. Ez a kétpárti megállapodás majdnem megszületett - aztán Trump elnök valamiért kihátrált belőle.

Legutóbb simán kihúztak 2 hetet is

Most persze a republikánusok a demokratákat okolják több millió amerikai életének megnehezítéséért, "túszul ejtéséért", a demokraták pedig viszont. És van egy nagyon szűk (republikánus) kör, öt képviselő, akik azért nem szavaztak saját pártjuk mellett, mert az egész huzavonát hülyeségnek tartják, és a lényegről szeretnének dönteni: a költségvetés hosszú távú finanszírozásáról, hiszen emiatt merül fel időről időre ugyanez a kérdés.

Legutóbb 2013-ban jutott el a leállásig a vita, akkor 16 napig nem sikerült megállapodásra jutni. Most egyelőre igyekeznek rövidre zárni a kérdést, vagy legalábbis enyhíteni a helyzetet: előre láthatólag magyar idő szerint délután 5-kor szavaz a szenátus néhány ideiglenes intézkedésről, ami véget vetne a leállásnak, újra lehetne költeni a költségvetési pénzeket - legalábbis egy nagyon rövid ideig, február 8-áig, így úgy marakodhatnának tovább a képviselők, hogy közben működhetnének az állami hivatalok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG