5p
Utolsó évértékelőjében az amerikai elnök nem beszélt az emelkedő belpolitikai hőmérsékletről. Nem dicsekedett az évente 1000 milliárd dollárral emelkedő államadóssággal és a középosztály megrendülésével. A 2011-ban szétbombázott Líbiára vonatkozó amerikai terveket sem említette, így ezt is kitárgyaljuk helyette.

Elnöksége hét esztendejének utolsó évértékelőjét tartotta Obama elnök. Erőteljesen megvédte kormányzata eddigi belpolitikai és gazdaságpolitikai eredményeit. Külpolitikáról szólva elsősorban a fenyegető terrorizmusról beszélt, s kérte a Kongresszust, hogy szavazza meg a katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Az Amerika előtt álló közös célok elérése érdekében a jelenlegi megosztottság meghaladását sürgette. Az elnök hivatali ideje legfőbb csalódásának nevezte, hogy az amerikaiak túlságosan nagy része érzi úgy, nem számít a szava, nem tudja befolyásolni az eseményeket, és ezen ő sem tudott változtatni.

Szerintünk miről kellett volna valójában számot adnia

Nos, akkor pillantsunk be a paraván mögé és tekintsünk át pár olyan területet, amelyet szerintünk az elnöknek egy órás beszéde alatt érdemben érintenie kellett volna. A 2008-as pénzügyi válságot ugyanis az amerikai középosztály és az alsóbb rétegek a mai napig nem heverték ki, sőt egyes drámai tendenciák csak erősödtek.

Politikai hőmérséklet: Az amerikaiak kétharmada egészen egyszerűen azt szeretné, ha Amerika más utat járna Barack Obama után. Az emberek általános véleménye szerint a washingtoni politikai osztály megbukott, és sürgősen el kell tűnnie a színpadról.

Mi több, a napokban elkészült Gallup felmérés szerint az amerikaiak az ország legnagyobb problémájának saját kormányukat, Kongresszusukat és politikusaikat tekintik.


Forrás: gallup.com

 

Külön problémakört képez az alacsony iskolázottságú, kékgalléros fehér amerikaiak csoportja, akik csak a vesztett háborúkat és saját megrendült anyagi helyzetüket látják. Donald Trump bevándorlás- és globalizáció-ellenes tirádái ezen osztály frusztrációjából táplálkozik.

A fiatalság sincsen túlságosan feldobva. Jelenleg a 30 év alatti felnőtt lakosság 48 százaléka szerint az ’Amerikai Álom’ ideája halott.

Adósság: Obama az elnöksége alatt évente mintegy 1000 milliárd dollárral növelte az USA államadósságát, 2009 óta 76.44 százalékkal rakétázva fölfelé. A 7.75 ezermilliárd dolláros adósságnövekedést a reál GDP csupán 2.08 ezermilliárd dolláros emelkedése kísérte. Tehát a nemzeti össztermék minden egyes dollár-emelkedéséhez 3.71 dollár adósság-emelkedés járult.

Káncz Csaba

Pénzpiacok: A New York-i részvénypiac a kormányzat likviditás-cunamijának következtében 178 százalékkal erősödött 2009 márciusa és 2015 decembere között. Az idei év első két hete viszont olyan borzalmasan indult, mint még soha az USA részvénypiacainak történetében. A befektetők körében – jogos – aggodalom terjed futótűzként: a 2008 óta folytatott fedezetlen pénznyomás csupán elfedte az igazi bajokat és a világgazdaság most egy deflációs örvénybe került.

Munkaerőpiac: Bár a hivatalos munkanélküliségi adatok csökkentek hivatali ideje alatt, jelenleg az alkalmazottak csupán 49.23 százalékát foglalkoztatják teljes munkaidőben, amely alacsonyabb arány, mint Obama 7 évvel ezelőtti beiktatásakor. 2008 óta pedig 900 000 középosztálybeli állás tűnt el a munkaerőpiacról. A férfiak foglalkoztatási rátája már 1950 óta folyamatosan csökken.

Szociális helyzet: Egy állítólag baloldali elnöknek ezzel is foglalkozni kellett volna. Napjainkra ugyanis már minden harmadik háztartás valamilyen típusú kormányzati segélyre szorul. Az amerikaiak átlagosan feleannyi megtakarítással rendelkeztek 2015-ben, mint az 1980-as évek elején. 62 százalékának kevesebb, mint 1000 dollár megtakarítása van, 21 százalékuknak pedig konkrétan semennyi.

Ráadásul míg 1971-ben a háztartások 61 százaléka a középosztályhoz tartozott, napjainkban – először a feljegyzések történetében – a középosztály a népességen belül kisebbségbe került. Miközben 1970-ben még a középosztály vitte haza az összjövedelmek 62 százalékát, ez mára 43 százalékra zuhant.

Az amerikai társadalom olyan szinten szakadt szét, hogy jelenleg a háztartások felső 10 százaléka kontrollálja a magánvagyonok 76 százalékát, míg az alsó 60 százalék csupán 2,5 százalékát. A legfelső 5 százaléka a háztartásoknak 91-szer nagyobb vagyonnal bír, mint az átlagos háztartások.

Líbia: A 2011-ban szétbombázott államiságú Líbiáról is illett volna egy-két szót ejteni. Az ENSZ múlt hónapban publikált jelentése szerint az Iszlám Állam (IS) erősíti katonai jelenlétét az országban. Az IS az észak-afrikai államot stratégiai helyzetűnek tekinti a Közel-Kelet, Afrika és Európa keresztútján. Ráadásul kifogyhatatlan olajkútjai is vonzóak az IS számára és a sivatag is összeköti Líbiát számos afrikai országgal

Új fejlemény, hogy az utóbbi napokban megérkeztek a brit különleges egységek (SAS) az országba. Az elkövetkező hónapokban mintegy 6000 fős amerikai és európai (olasz, brit és francia) kontingens érkezhet Líbiába. A kérdés még nyitott, hogy idén a NATO megszállja-e az országot.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG