4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismét eljött a nukleáris fegyver első éles bevetésének évfordulója. Immár bő hét évtizede folyik a vita arról, hogy szükséges volt-e vagy sem, viszont általában csak a lehetséges amerikai veszteségeket kalkulálják a válasznál. A szovjet tényezőről kevés szó esik, pedig úgy tűnik, döntő volt.

A világháború már öt éve zajlott, rettenetesen szerette volna már mindenki befejezni. Európában ez már sikerült is, de Japán még tartotta magát, szigetország lévén. Elfoglalása ugyanolyan nehéz, vagy még nehezebb feladat lett volna, mint Hitlernek Anglia lerohanása, amire végül nem is vállalkozott.

A szovjet tényező

Augusztus elejéig többé-kevésbé elfoglaltak minden japánon kívüli, Japán által megszállt területet, de azért lett volna még mit visszaszerezni, pl. Mandzsúriát. Erre viszont már gyülekezett a szovjet hadsereg, akik pont Amerika korábbi kérlelésére jelentek meg ott. Ők vették rá Sztálint, hogy segítsen nekik, mert egyedül nagyon nehezen győzik le teljesen Japánt. Ebből persze óhatatlanul az is adódhatott, hogy a Szovjetunió is részt akar majd venni a háború utáni megszállásban, de akkor ennél Amerikának kisebb gondja is nagyobb volt.

Aztán ahogy közeledett a szovjet beavatkozás napja, egyre inkább látszott, hogy Mandzsúriát hamar elfoglalhatják, és utána más dolguk nem lévén, akár magát Japánt is célba vehetik. Az amerikaiak ott álltak fáradtan, hisz minden egyes apró szigetért irtózatos harcot kellett vívni a Csendes-óceánon, lassú volt a haladás. Ehhez képest a fő japán szigetek megtámadása és elfoglalása rémisztőnek tűnt, így ezért már önmagában is nem hogy egy atombombát, de bármit bevetettek volna, hogy ezt elkerülhessék.

Ráadásul a túlsó oldalon gyülekező szovjet hadsereg 3 hónap alatt már kipihente magát, emellett igen nagyszámú volt, ráadásul Sztálin sokkal kevésbé nyugtalankodott, hogy nagy veszteségekkel járnak a hadműveletek. Így különösebb aggodalmak nélkül nekiláthatott volna egyik vagy másik japán szigetnek, még ha hullanak is közben katonái. A legészakibb nagy szigetet, Hokkaidót valószínűleg hamar el is foglalta volna.

Nem vágytak még egy Koreára, Németországra

Így aztán ezen az amerikaiak is elgondolkoztak. Nyilvánvaló volt, hogy ha együtt foglalják el és szállják meg Japánt, akkor utána ugyanúgy zónákra kell osztani, mint Németországot, vagyis Japán egy része óhatatlanul szovjet övezet lesz. Németország és Korea mellett lett volna még egy állam, ahol a két világrendszer farkasszemet néz egymással a hidegháborúban.

Ha nem lett volna semmilyen eszközük, ezt az árat még el is fogadták volna, hogy ne csak az ő katonáik százezrei vesszenek oda, hanem a fele munkát vállalják át az oroszok. Igen ám, de a nagy iramban kikísérletezett atombomba működőképes lett. Ezzel nem csak az amerikai katonák megkímélése, hanem mindjárt a Szovjetunió Japán megszállásából való kirekesztése is lehetővé vált. Ez igen súlyos érv, és a kettő együtt nyilvánvalóan az atomfegyverek bevetése mellett szólt, nem is volt min gondolkozni. Aki azt állítja, hogy a Japán már úgyis nemsoká megadta volna magát, annak azt lehet válaszolni: lehet, de az oroszoknak.

Tarolt a szovjet hadsereg

Utána az események menete is ezt igazolta, sőt, máig viták folynak arról, hogy a japán megadáshoz elég volt-e a két atombomba, vagy az oroszoktól rettentek meg, és elég bölcsen úgy döntöttek, inkább az amerikai megszállás mellet maradnak. Augusztus 9-én ugyanis, mikor a második bomba Nagaszakira hullott, a Szovjetunió megtámadta a japánokat Mandzsúriában, és három nap alatt rommá verte őket. A japán sereg elpusztult, a Szovjetunió ott állt a parton, ahonnan aztán lelkesen nekiláthattak volna Hokkaidó lerohanásának.

A japán vezetés az első bomba után még nem döntött a megadás mellett, sőt még a második után sem rögtön. A mandzsúriai veszteséget látva viszont rögtön hívták az amerikaiakat, hogy megadnák magukat. Még az sem kizárt, hogy az oroszok nélkül még hónapokig folytatták volna az ellenállást, egészen addig, amíg az amerikaiak össze nem szerelik az újabb atombombákat és addig dobják őket, míg csak összeroppan az ellenség. Belegondolni is rossz ebbe a változatba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG