3p
Hogy hol történik ez? A monetáris politika alapján a legkevésbé gondolnánk, de bizony az eurózónában. Még hogy recesszió vagy gyengélkedés? Dübörög a gazdaság, ahogy a válság előtt, és a munkanélküliség is nyolcéves mélypontra jutott. A közös jegybank viszont mintha a régmúltban járna.
Euró-szobor Brüsszelben, az Európai Parlament épülete mellett. Fotó: Privátbankár

Az eurózóna gyárai teljes kapacitással üzemelnek, de olyan nagy a kereslet, hogy mégsem tudnak eleget termelni egy felmérés szerint. Az IHS Markit által használ index, amely gyártáshoz kapcsolódó üzleti bizalmat mutatja, márciusban 56,2 lett a februári 55,4 után, ami 2011 óta a legmagasabb érték. Az index 50 alatt mér recessziót, 50 felett gazdasági növekedést, így most igen szép fellendülést mutat. A problémát már nem a kereslet hiánya okozza, ellenkezőleg: a beszállítók nem tudnak lépést tartani az igényekkel, miközben a beszállítói árak emelkednek.

Infláció

Ez a hatás előbb-utóbbi a végtermékek árában, így az inflációban is megmutatkozik, amely februárban már 2 százalék volt (a jegybanki cél 1,9 körüli, mivel úgy definiálják, hogy valamivel 2 százalék alatti), márciusban pedig 1,5 százalék. Az Európai Központi Bank inflációs célja tehát teljesült, de mintha még mindig nem akarnák elhinni, még mindig az évekkel ezelőtti recessziós és deflációs emlékek lebegnek a döntéshozók szeme előtt, így az annak megfelelő monetáris politikát alkalmazzák: negatív kamatok, és fedezetlen kötvényvásárlási program.

Munkanélküliség

Eközben a munkanélküliség is közel 8 éves mélypontra esett, 9,5 százalék lett a 2009. májusa óta először. A zónán belül a legalacsonyabb a munkanélküliség Németországban, amely az egész zóna gazdaságának nagyjából harmadát teszi ki. A mérték 3,9 százalék, ami a gyakorlatban a teljes foglalkoztatottságnak felel meg. A BBC az érdekesség kedvéért megemlíti, hogy az érték ennél is alacsonyabb a nem eurózóna-tag Csehországban, 3,4 százalék, az ország közben igen erős munkaerőhiánnyal küszködik.

Az eurózónában az átlagot Görögország húzza fel a maga 23 százalékával és Spanyolország 18 százalékkal. Utóbbi egy nagyon szép javulás, hisz 27 százalékról jött le az érték, a gazdaság talpra áll a korábbi súlyos válság után. A zóna második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban az adat 10 százalék, a harmadik legnagyobb gazdaságban, Olaszországban 11,9 százalék. Németország mellett még igen jók az adatok Máltán (4,4 százalék), Hollandiában (5,3 százalék), Ausztriában (5,7 százalék és Írországban (6,7 százalék).

Lesz-e kamatemelés?

Az adatok tehát nagy előrelépést mutatnak, az európai gazdaság olyan erős, hogy további élénkülése már túlzott inflációhoz, túlfűtöttséghez vezethetne. Kétségtelen, hogy az eurózóna északi és déli fele között jelentős különbség mutatkozik főleg a munkanélküliségben, de mint láttuk Spanyolország esetében, helyenként ott is gyors a javulás. Egy biztos: a gazdaság összesített állapota már nem indokolna sem pénznyomtatási (kötvényvásárlási) programot, sem negatív, vagy 0 közeli kamatot.

Amerikában a mértékadó kamatszint már az 1 százalékot közelíti, és a Fed jelzései alapján várható, hogy ez jócskán emelkedni fog a következő két évben. A gazdasági adatok alapján már az Európai Központi Bank is elindulhatott volna a monetáris szigorítás útján, a kötvényvásárlási program teljesen okafogyottnak tűnik, és ha mértékletesen is, de megkezdődhetne már a kamatemelési ciklus. Ennek tükrében döntő lesz, hogy az EKB soron következő kamatdöntő ülésein érezhető lesz-e majd utalás arra, hogy legalább tervezik ezeket a lépéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG