3p
Heves viták a vasárnapi ebédnél, családok végzetes kettéválása az árok két oldalán egy egész országok megosztó politikai kérdésben – ugye ismerős? Nálunk sok évig tartott, és teljesen még ma sem ért végét. Az angoloknál most ugyanezt előállították pár nap alatt, és ez ráadásul nem is csak a belügyük.

Rémes dolog, ha egy ország kettéhasad a politika mentán, durvább esetben így szoktak a polgárháborúk is kialakulni. Erről szerencsére nincs szó, de ha valaki, akkor mi jól tudjuk, milyen az, amikor végzetesen polarizálódnak a vélemények, családok, rokonok kapnak össze, sértődnek meg, majd szakítják meg a kapcsolatot egymással. A világ egyik első modern demokráciájában eddig nem nagyon volt ilyen, de most felelőtlen vezetőik egy pár hónapos kampányban kettéhasították Anglia népét, a népszavazás eredménye után pedig annyira eldurvult a dolog, hogy már incidensek is történtek.

Vita a bulikon, berágtak a tinik

A Bloomberg egy manchesteri hölgyet idéz, aki a bátyja 30. születésnapi buliján szembesült azzal, hogy a társaság összeugrani készül a kérdésben. Gyorsan két részre osztották a vendégsereget, létrehozva a bulin belüli árkot, mondhatni elválasztó kordont, hogy ne inzultálják egymást. Ezt követően a hölgy leült saját nővérei közé, akik azonnal nekiestek, hogy miért szavazott a bennmaradás mellett.

Hírek szerint egész Angliában így zajlott a hétvége, a családok ezen vitatkoztak, és különösen erős törésvonalak mutatkoztak a fiatalok és az idősebbek, valamint a londoniak és a vidékiek között, de házastársi veszekedések is kirobbantak emiatt. Közben persze mindkét oldal hazaárulózza egymást, miközben azt sem tudják eldönteni, mi a haza. A kilépést pártolók ugyanis számíthattak rá, hogy Skócia menni akar, ennek tudatában hozták meg döntésüket, és mindenki tudhatta, hogy ha a kilépés az eredmény, széteshet az Egyesült Királyság.

A BBC szerint a 16 és 18 év közöttiek sokan különösen mérgesek, mert először felmerült, hogy ők is szavazzanak, de pénzügyi okokra hivatkozva ezt elvetették. Nem kizárt pedig, hogy az ő két évjáratuk akár meg is fordította volna az eredményt. Az egyikük így reagált a Twitteren: mitől demokrácia az, ha őket kizárják, és az idősebb szavazók döntése fogja meghatározni az ő még meglehetősen hosszú életüket?

Sötét indulatok vs. példás szolidaritás

Ami viszont még ennél is sajnálatosabb, hogy a kilépés-pártiak egy része úgy gondolja, máris elküldhetnek mindenkit, aki nem tetszik nekik. Inzultálják a lengyel szomszédokat, az utcán kurjongatnak, hogy megszavaztuk a kilépést, takarodjatok. Ugyanakkor szellemi színvonalukat jellemzi, hogy nem csak az európaiaknak szólogatnak oda, hanem saját korábbi gyarmati bevándorlóiknak is, noha azoknak aztán nincs sok köze Európához. Ez eszükbe sem jut, a lényeg, hogy felheccelve lehet randalírozni. Egy jó kis balhé, végül is nem lehet mindig futball-huligánkodni.

A másik oldalról sokan viszont mindent megtesznek a károk enyhítésére: Angliában dolgozó ismerőseink beszámoltak róla, hogy kollégáik, barátaik közül többen is odajöttek hozzájuk sajnálatukat kifejezni és bocsánatot kérni az angol nép nevében. Nem lesz könnyű időszak honfitársainknak sem, legalábbis a vidéki Angliában. Remélhetőleg a kedélyek lecsillapodnak kissé, és elfoglalják magukat a polgárok az új haza (Anglia, Kis-Britannia) berendezésével, vagy valahogy az utolsó pillanatban mégis visszakoznak a Brexittől. Az árok persze ott lesz sokáig, kiásni könnyű, betemetni roppant nehéz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG