4p
Lázár szerint a magyar kormány továbbra is elkötelezett a határok védelme mellett, ezt szolgálja az októberi népszavazás is. Szó esett a Liget felújításáról, egyházi támogatásokról és a földvásárlásokról is. Tovább dübörög a kormányinfó.

A szokásos időben kezdődött Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója „Kormányinfó 57 - Mit, miért tesz a kormány?” címmel. A felhozott témák között több is volt, amiről a Privátbankár.hu már korábban is írt, mint például a határ menti mélységi őrizet bevezetéséről  és persze a népszavazásról.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egyre többen jönnek

Lázár János ismét felhívta a figyelmet a határvédelem fontosságára, a bevándorlás kérdései a hétvégi NATO csúcson is terítéken lesznek. A közbiztonság kapcsán elmondta, hogy a NATO előírásnak megfelelően a magyar honvédség kiadásai 20 százalékkal nőttek az elmúlt hat évben, de ez továbbra is elmarad az előírt GDP arányos 2 százaléktól. A határvédelem megerősítése érdekében számos intézkedést tett a kormány, ennek kapcsán azokat a bevándorlókat, akiket a határ 8 kilométeres körzetében fognak el, azokat a rendőrök visszakísérik a tranzitzónába.

Szépen veszik a magyar földeket

A Földet a gazdáknak! program kapcsán a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az árverések július 31-én zárulnak le, és már most szép eredmények születtek. Eddig nagyjából negyvenezer ember vásárolt földet, összesen 4500 hektár föld kelt el. A program keretében nagyjából 270 milliárd forint bevételre számít a kormány, ennek felhasználásáról szeptemberre várnak állásfoglalást az országgyűléstől.

Egy sor felújítás vár a fővárosra

Rengeteg beruházással készülnek a fővárosban, egyebek mellett felújítják az Országos Széchenyi Könyvtár épületét. A könyvtár egyébként egy nagyszabású raktárépületet kap a könyvek elhelyezésére a felújítás erejéig, ez várhatóan Piliscsabán lesz majd, emelte ki a miniszter. A kormány 25-25 milliárd forintot fordít az Állami Operaház és az Állatkert felújítására is, az előbbit teljesen renoválják a következő két évben, az utóbbinál a felújítás mellett a parkolási kérdések megoldását is támogatják.

Az örök háború tárgya: a Városliget

A kormány továbbra is elkötelezett a Városliget felújítása mellett. Lázár János meglátása szerint a kormány és a tüntető testületek véleménye valójában egybeesik, hisz mindkét fél „a zöldterületek növelését akarja, a beépített felületek csökkentésével”.  Erre 15 milliárd forintot fordít az állam, ekkora kertépítési beruházásra az elmúlt 30-40 évben nem volt példa. A miniszter elfogadja az ellenzők és a támogatások álláspontját is, mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, de arra kérik az építkezőket és a tüntetőket is, hogy ezt törvénytisztelő módon, a szabályok betartásával tegyék.

Költöző múzeumok, hármas metró, egyházi támogatások

Több múzeum körül is változások jönnek, a Magyar Nemzeti Múzeum megkapja az épület mögötti területet, a Természettudományi Múzeum pedig kiköltözik a Ludovika épületéből, az új helyet egyelőre még keresik. A pályaudvarok sorsáról egyelőre még nem született döntés a kormányülésen, itt a fejlesztési minisztérium hatástanulmányaira várnak.

A hármas metró felújítását is megvitatták, Lázár elmondása szerint a kormány minden eszközt a fővárosi önkormányzat részére bocsát, hogy biztosítani tudják a pótló buszok közlekedését.  Örülhetnek a magyar szerzetesrendek is, összesen 13 milliárd forint támogatást oszt szét közöttük az állam, főleg templomok és iskolák felújításokra.

Orbán Viktor teljesen átszabta a kormány működését

A kormány szerkezetében érdemi változást jelent, hogy a kormány munkája nyártól kezdve 2 kabinetbe tagozódik, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba. Ide témák szerint tagozódnak majd az alegységek, nem tárcák vagy minisztériumok szerint, tette hozzá Lázár János. Mind a két kabinetet miniszter vezeti, az új felosztás a döntéshozásban segíti majd a kormány munkáját.

Mi van Pakssal?

Az erőművel kapcsolatos bizottsági eljárás a végéhez közeledik a miniszter szerint. Lázár János  azt reméli, hogy a biztosi kollégium szeptemberben pontot tesz. A mostani tárgyalások tulajdonképpen lezárultak, jelenleg a közbeszerzések és a versenyjogi kérdések lezárásáról van szó, szövegszerű egyeztetések zajlanak a kölcsönös konszenzusra alapozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG