Hirdetés
Hirdetés

Atomtámadás miatti vészhelyzetet hirdetettek az amerikai szigeten

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 16., 06:07

Guam szigetén, melyet egy hete fenyeget Észak-Korea, annyira éber lett mindenki, hogy valaki már azt hitte, ott a bomba, és két rádión keresztül riasztást adtak le, hogy veszélyben a lakosság. Még jó hogy éjjel, és hogy már amúgy is kevesen hallgatnak hagyományos rádiót. Aki hallotta, rémesen érezhette magát, várva az atombombát.

Képzeljük el, hogy egy héten át fenyegetnek minket egy atombombával, és egyszer csak bemondja a rádió, hogy légiveszély, légiveszély. Nem szívesen lennénk a helyében azoknak a guami lakosoknak vagy ott állomásozó katonáknak, netán turistáknak, akik ezt hallották, és kezdhették lesni, hol a villanás és a tűzgömb, melybe nem szabad belenézni. Még szerencse, hogy éjjel negyed egy volt, amikor azért legtöbben otthon vannak, a katonák a laktanyában, az utcán kevesen, így nem sokan kezdtek óvóhelyet keresni.

Komolyan vehették

Hirdetés

Az már a hallgatóknak is feltűnhetett, hogy nem nevezték meg a konkrét veszélyt, noha hivatalosan úgy működne a dolog. Csak azt hajtogatták, hogy a lakosság veszélyben van. A CNCB szerint az üggyel foglalkozó hivatalos személyek elmondták, hogy az ilyen vészjelzések katonai vagy terrortámadás esetére vannak rendszeresítve, és mindig megadják a konkrét okot. A jelzést két rádió adta le negyed órán keresztül: egy zenei adó és egy keresztény vallási csatorna.

Persze nem biztos, hogy amikor észlelik a veszélyt, pontosan lehet tudni, mi is lesz belőle. Például ha már tudják, hogy rakéták közelednek, de azt nem, hogy mivel vannak felszerelve, akkor nehéz eldönteni, mi legyen a vészjelzés szövege. Így aki hallotta, akár ilyen esetre is gondolhatott, így komolyan vehette, még ha akkor is, ha várta a konkrét veszély megemlítését. Mindenesetre nem lehetett egy öröm ezt hallgatni, és rettegve várni az atombombát, egész addig, amíg be nem mondták, hogy bocs, vaklárma volt.

Közlemény, nyugtatás

A helyi polgári védelem közleményt adott ki, hogy a riasztás téves volt, nem kapcsolódott semmilyen fenyegetéshez, veszélyhez. Már dolgoznak azon a két rádióállomással, hogy hasonló tévedés a továbbiakban ne fordulhasson elő. A hatóságok próbálták megnyugtatni a helyieket és a turistákat egyaránt, hogy nagyon alacsony a tényleges veszély, persze a turisták erre azt mondhatják, hogy inkább egy másik szigetre megyünk nyaralni, melyet nem fenyegetnek atombombával, és ezért vaklármák sincsenek.

Hülye lenne odalőni

Mindazonáltal most már Észak-Korea részéről szamárság lenne Guam felé lőni, hisz minden szakértő annyit foglalkozott már a kérdéssel, hogy becsukott szemmel is lerajzolja a rakéta útját a térképpen, így aztán a teljes amerikai és japán rakétavédelem ezt szakaszt lesi, vagyis esélye sincs akár több rakétának is eljutni a célig. Felmerülhet még, hogy Kim Dzsong Un katonái ravaszak, és ez csak az elterelő művelet, a beetetés, és aztán majd lőnek másfelé, de feltételezzük, hogy erre a másik oldal is gondol.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?