4p
A legfontosabb kérdésekben megállapodtak a felek: rendezték a brit és uniós állampolgárok kérdését, feloldották az óriási feszültséget a két Írország között és a pénzügyekben is sikerült lefektetni a legfontosabb szabályokat. Az első értékelések Theresa May váratlan sikeréről szólnak: nem sokan számítottak arra, hogy össze tudja hozni a megállapodást.

Fehér füstöt ábrázoló fényképet töltött fel a Twitterre péntek reggel Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke, a sajtó szerint arra célozva, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Theresa May brit kormányfő péntek reggeli brüsszeli tárgyalásán - számolt be az MTI.

Később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő közös sajtótájékoztatón jelentette be: hosszú hónapok után valóban megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről. A két vezető reggel 7-kor ült le az utolsó simításokat elvégezni Brüsszelben.

Persze itt még nincs vége a tárgyalássorozatnak: ahogy Juncker fogalmazott, ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni. Az Európai Bizottság mindenesetre péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mivel sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon. A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek erről a felvetésről.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mindenesetre arra utalt sajtótájékoztatóján, most jön a neheze: ahogy fogalmazott, elválni nehéz, de egy új kapcsolatot kiépíteni még nehezebb. Ezzel együtt a mostani egy igen fontos lépés.

Észak-Írország nem válik ki és nem lesz igazi határ sem Írország felé

Theresa May arról beszélt: az uniós állampolgárok ugyanúgy élhetnek majd az Egyesült Királyságban, mint korábban - ez hárommillió embert érint.

Ami fontos lehet a magyaroknak: az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokhoz csatlakozhatnak a családtagjaik, beleértve a még meg nem született gyermekeket és a "tartós kapcsolatban" élő társakat is.

Az éjszaka folyamán az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és Írország közti határ kérdését kellett tisztázniuk a feleknek: May most azt mondta, továbbra sem lesz igazi határvonal a két ország között, az úgynevezett nagypénteki megállapodás érvényben marad - ez 1998-ban született az írek és a britek között, ez biztosította, hogy bár valójában két külön ország Írország és Észak-Írország, ebből a határon valójában semmit se lehessen érzékelni.

Eddig ez kritikus kérdés volt: amíg mindkét ország az EU tagja volt, nem volt igazi jelentősége a határellenőrzésnek, ám a Brexit utáni helyzet kapcsán felmerült, hogy ezt ki kellene építeni. A pontos technikai részletek még nem ismertek, de úgy tűnik, megoldották, hogy ez a jövőben se okozzon feszültséget a térségben. A közzétett dokumentumból az is kiderül: Észak-Írország az Egyesült Királyság része marad (biztosan nem az egyesítés lesz tehát a válasz a határvonal kérdésére). Nem lesznek határállomások és az ezeken megszokott ellenőrzést sem vezetik be.

2020-ig úgy fizetnek, mintha bent lennének

Az uniós és brit polgárok jogain és a két Írország közötti határvonal kérdésén kívül a pénzügyek jelentették a harmadik legfontosabb témát, amiben dűlőre kellett jutniuk a feleknek. Az Európai Bizottság honlapján olvasható a most elkészült dokumentum, ebben az áll: a 2019-es és 2020-as uniós költségvetéshez ugyanúgy járulnak hozzá a britek, mintha még mindig az EU tagjai lennének.

A folytatással kapcsolatban ad némi iránymutatást a dokumentum arról, hogy hogyan kell majd kiszámolni az Egyesült Királyság anyagi hozzájárulását, ez alapján viszont nem biztos, hogy pontos kalkulációkat lehet majd készíteni az összegre a jelenlegi fázisban, az első becslések már készülnek. Theresa May mindenesetre azt mondta: a brit adófizetők számára méltányos megállapodás született.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG