Hirdetés
Hirdetés

Autóval és gyógyszerrel szórjuk meg Európát – ez húzza az ipart?

2017. október 12., 09:07

Tényleg elhúzott az ipar teljesítménye augusztusban.

A korábbi előrejelzés után részletes adatokat közölt a KSH az ipari termelés augusztusi alakulásáról. Ebben a hónapban a kiigazított és az igazítatlan index alapján egyaránt 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene, az év első nyolc hónapjában pedig 5,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint a megelőző év azonos időszakához képest, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,5 százalékkal nőtt. Az ipari export volumene 9,1 százalékkal, míg az importé 4,5 százalékkal nőtt, utóbbiban a feldolgozóipar 4,3 százalékos bővülést mutatott az előző évhez képest. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 10,5 százalékkal nőttek.

Hirdetés

Forrás: KSH

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,8, a csekély súlyú bányászaté 38 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6 százalékkal csökkent.

Erős az idei év

Az előző havi visszaeséssel szemben a feldolgozóipari termelés 27 százalék-át képviselő járműgyártás kibocsátása 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amiben a 2016. évitől eltérő nyári leállás is szerepet játszott. Ez az idei évre, úgy tűnik, áttolódott júliusra, az elemzők is azzal számolnak, hogy a jövőben ez lehet a trend. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 9,5 százalékkal emelkedett, míg a közúti gépjármű gyártásáé gyakorlatilag stagnált.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9 százalékkal emelkedett, ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása nőtt a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal. Az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 2,9 százalékkal bővült, ezek közül a húsfeldolgozás bővült a legjelentősebben, 4,6 százalékkal, a gép és gépi berendezések gyártása pedig 12,8 százalékkal nőtt.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,5 százalékkal a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás nőtt, nagyrészt az exportkereslet felfutása következtében. A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13,5, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,2 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. Csak a vegyi anyag, termék gyártásában láthattunk csökkenést: a kibocsátás augusztusban 2,7 százalékkal mérséklődött, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártás hazai eladásainak jelentős visszaesése miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy kérdés: mi éri meg jobban, venni vagy bérelni?

A nagy kérdés: mi éri meg jobban, venni vagy bérelni?

Béreljünk vagy vegyünk? A dilemma leggyakrabban az ingatlanpiacon merül fel, de egyre inkább kérdés lehet az autózásban, sőt akár egyéb közlekedési formáknál is, mint a biciklizés, de háztartási vagy kisebb ipari gépeknél és felmerülhet a dilemma. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés során?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?