Hirdetés
Hirdetés

Autóval hajtottak a tömegbe Stockholmban, halottak

2017. április 07., 15:30

Kísértetiesen hasonlít a Westminster-ügyre. Egy embert elfogtak, a svéd miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a történteket.

A támadás helyszíne. Forrás: EPA/ANDREAS SCHYMAN SWEDEN OUT
A támadás helyszíne. Forrás: EPA/ANDREAS SCHYMAN SWEDEN OUT

A BBC cikke szerint egy jármű hajtott a tömegbe Stockholmban, a Drottningatan sétálóutcában. A rendőrség jelentése szerint egyelőre 3 halott van, és rengeteg sérült.

15:33 - A dn.se cikke szerint a jármű a sétálóutcában lévő Åhlens parfüméria kirakatába csapódott, a boltból füst szivárog. A helyszínre már megérkezett 10 rendőrautó és 5 mentő, ők jelenleg biztosítják a környéket. A különleges erőket egyelőre nem vezényelték ki, de készenlétben állnak. Szemtanúk egy fegyveres férfit láttak elmenekülni.

Hirdetés
Egy teherautó a stockholmi Ahlens áruháznál. Kép forrása: EPA
Egy teherautó a stockholmi Ahlens áruháznál. Kép forrása: EPA

15:42 - A svéd kormány válságtanácskozást hívott össze, odaküldik a katonaságot. Szemtanúi fotók alapján a bolt lángokban áll. Az intézkedések részeként azonnal leállították Stockholm teljes metróhálózatát.

15:45 - A rendőrség szerint jelenleg nem biztonságos Stockholm belvárosában, a lakosságot arra kérik, ne menjenek a Sergel tér és a városközpont közelébe. A támadáshoz felhasznált jármű egyébként azóta kiderült, hogy lopott, egy frissáru-szállító a tulajdonos.

A Drottningatan egyébként Stockholm egyik legforgalmasabb sétálóutcája, az 1630-as években épített sétálóutcán sajnos nem ez az első támadás: 2010 december 11-én bombatámadást hajtottak végre, amelyet két iraki bevándorló, de svéd állampolgárságú férfi követett el, egyikük, Taimour Abdulwahab al-Abdaly bele is halt a támadásba. Az volt az első öngyilkos merénylet, ami Svédországban történt.

15:51 - A metró után a teljes tömegközlekedést leállították, ami áthalad Stockholm városközpontján.

15:53 - "Lockdown" üzemmódba állt a svéd parlament, jelenleg se ki, se be nem mehet senki az épületbe. A miniszterelnököt és a minisztereket biztos helyre vitték, közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Kép forrása: EPA
Kép forrása: EPA

15:56 - Hans Brun terrorszakértő szerint jelenleg a legfontosabb kideríteni, hogy pontosan mi történt Stockholmban, meglátása szerint egyelőre "korai még terrortámadásról" beszélni. A svéd média egyébként már így nyilatkozik az esetről, hivatalos állásfoglalás még nem érkezett.

16:01 - Svédország miniszterelnöke, Stefan Löfven hamarosan sajtótájékoztatót tart a történtek kapcsán, a dn.se szerint "borzasztó terrorcselekményként" minősítette a történteket.

16:03 - A svéd TT hírügynökségnek a rendőrség megerősítette, hogy a támadás után elfogtak egy embert a helyszínen. Hivatalosan 3 halottja és 8 sérültje van a támadásnak. A környéket lezárták, rendőrautók és egy helikopter biztosítják a környéket.

16:14 - A Svenska Dagbladet értesülései szerint a rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés is történt a támadást követően a Fridhemsplannál. A teherautó sofőrjét sokkos állapotban találták meg, rakodás közben lopták el tőle a furgont. A rendőrség kihallgatja.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

16:20 - A svéd hadsereg fegyveres erői is a helyszínre érkeztek. A környék kórházaiból orvosok és nővérek siettek a sebesültek segítségére.

16:27 - XIV. Carl Gustaf, Svédország királya is megszólalt a terrortámadás kapcsán. "Engem és a királyi családot is megrázta a délután történt támadás híre. Még nem ismerjük a pontos részleteket arról, hogy mi történt Stockholmban. Közelről figyeljük az eseményeket, lélekben az áldozatokkal és a családjaikkal vagyunk."

Időközben a svéd miniszterelnök is megtartotta beszédét, a DN átiratát alább közöljük:
"Svédországot megtámadták, minden jel arra mutat, hogy terrortámadás történt. A kormányt azonnal tájékoztatták a történtekről, folyamatosan kapcsolatban állunk az esemény helyszínével, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük a hatóság munkáját. Arra kérjük az embereket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, kövessék a rendőrség utasításait." Löfven szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok és családjaik iránt.

16:52 - Az Európai Bizottság kiáll Svédország mellett. A hivatalos Twitteren Jean Claude Juncker üzent Stockholmnak: aki az egyik tagállamot támadja, az egész Európai Uniót támadja.

17:15 - Magyarország is részvétét fejezte ki az áldozatok felé, Áder János köztársasági elnök résztvéttáviratot küldött a svéd királynak. Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében "a legőszintébb részvétéről" és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a "szomorú és gyászos időben". Áder János hangsúlyozta: teljes mértékben elítéli "ezt az embertelen és tragikus erőszakcselekményt".

17:39 - Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a svéd miniszterelnöknek. A miniszterelnök a magyar emberek nevében is szólt abban a levélben, amit Stefan Löfvennek írt a támadás után. Mint írta: a kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben, írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?