Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai elnök népszerűsége orosz és kínai kollégáié mögé csúszott

2017. június 27., 20:30

Donald Trump beiktatása után pár hónappal egy 37 országra kiterjedő felmérés készült Amerika, mint vezető hatalom, és maga az elnök megítéléséről. Barack Obama elnöksége végén az ország nemzetközi elfogadottsága 64 százalékos volt, most 49. Az elnökben mindössze 22 százalék bízik, ennél az orosz és a kínai elnököt is többen favorizálják.

Az elnök a januári beiktatáskor az „Amerika First”, azaz Amerika mindenekelőtt jelszavával kezdte meg kormányzását, ami a világ elsőszámú hatalmától nem hangzik túl jól. Első intézkedései között falat akart emelni Mexikó határán, majd azokat az országokat, akivel szemben kereskedelmi hiánya van (Kína, Németország, Kanada) szidalmazta, és végül bejelentette, hogy kilép a párizsi klíma megállapodásból.

A szomszédok és Európa

A felmérést a Reuters szerint 40 ezer ember megkérdezésével végezte a Pew Research Center február 16. és május 8. között. A felmérés eredményét országonként is megnézték, és nagy eltérések adódtak: a legnagyobb visszaesés a két szomszédnál, Mexikóban és Kanadában volt, de az európai szövetségeseknél, például Németországban és Spanyolországban is nagy a népszerűség vesztés. Az Európától távolodni próbáló, Amerika iránt korábban különösen lelkesedő Nagy-Britanniában olyan nagy a csalódás, hogy még az elnök hivatalos látogatását sem szeretnék az országban.

Hirdetés

A mexikóiak 30 százaléka elégedett csak Amerikával, miközben Obama alatt ez az érték még 66 százalék volt. Kanadában és Németországban egyaránt 22 százalékponttal csökkent a megítélés, 43 illetve 35 százalékra. Sok európai országban volt egy rövid időszak, amikor hasonlóan mélyre zuhant a megítélés: 2003-ban, amikor az Irak megszállásával (Szaddam rendszerének megdöntésével) kapcsolatban a nemzetközi közösség két táborra szakadt.

Elnöki megítélés

Ami magát az elnököt illeti, Trump népszerűsége 22 százalékon áll, míg Obamában 64 százalék bízott. Ez még Vlagyimir Putyin orosz elnök 27 és Hszi Csin-ping kínai elnök 28 százalékos adatához képest is nagy mélység. A felmérés Angela Merkelre is kiterjedt: ő 42 százalékon áll. Országok közti bontásban Trump népszerűsége Mexikóban a legkisebb: 5 százalék. Ezt Spanyolország követi 7 százalékkal (talán szolidárisak a volt legnagyobb gyarmatukkal). A másik véglet Oroszország és Izrael: előbbiben Obama 11 százalékával Trump 53 százaléka áll szemben, utóbbiban a két szám 49 és 56.

A felmérésben megkérdezettek 75 százaléka arrogánsnak, 65 százaléka intoleránsnak, 62 százaléka egyenesen veszélyesnek ítélte Trumpot. Ugyanakkor 55 százalék vélte úgy, hogy az elnök erős vezető. Trump egyes lépései közül a mexikói fal építésével 76 százalék elégedetlen, 72 százalék ellenzi, hogy Amerika visszavonuljon a kereskedelmi szerződésekből, és 62 százalék nem ért egyet az egyes muszlim országokat érintő beutazási tilalommal.

Népét szeretik

Ugyanakkor ami pozitívum, hogy a megkérdezettek 58 százaléka pozitív véleménnyel van az amerikaiakról, vagyis nem az elnök alapján ítélik meg a népet. Az elnökök jönnek-mennek, Amerikában ráadásul csak maximum 8 évig lehetnek hivatalukban, a nép marad. A megkérdezettek többsége abban is optimista, hogy országuk kapcsolatai végső soron nem fognak romlani Amerikával Trump elnöksége idején sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?