Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai elnök népszerűsége orosz és kínai kollégáié mögé csúszott

2017. június 27., 20:30

Donald Trump beiktatása után pár hónappal egy 37 országra kiterjedő felmérés készült Amerika, mint vezető hatalom, és maga az elnök megítéléséről. Barack Obama elnöksége végén az ország nemzetközi elfogadottsága 64 százalékos volt, most 49. Az elnökben mindössze 22 százalék bízik, ennél az orosz és a kínai elnököt is többen favorizálják.

Az elnök a januári beiktatáskor az „Amerika First”, azaz Amerika mindenekelőtt jelszavával kezdte meg kormányzását, ami a világ elsőszámú hatalmától nem hangzik túl jól. Első intézkedései között falat akart emelni Mexikó határán, majd azokat az országokat, akivel szemben kereskedelmi hiánya van (Kína, Németország, Kanada) szidalmazta, és végül bejelentette, hogy kilép a párizsi klíma megállapodásból.

A szomszédok és Európa

A felmérést a Reuters szerint 40 ezer ember megkérdezésével végezte a Pew Research Center február 16. és május 8. között. A felmérés eredményét országonként is megnézték, és nagy eltérések adódtak: a legnagyobb visszaesés a két szomszédnál, Mexikóban és Kanadában volt, de az európai szövetségeseknél, például Németországban és Spanyolországban is nagy a népszerűség vesztés. Az Európától távolodni próbáló, Amerika iránt korábban különösen lelkesedő Nagy-Britanniában olyan nagy a csalódás, hogy még az elnök hivatalos látogatását sem szeretnék az országban.

Hirdetés

A mexikóiak 30 százaléka elégedett csak Amerikával, miközben Obama alatt ez az érték még 66 százalék volt. Kanadában és Németországban egyaránt 22 százalékponttal csökkent a megítélés, 43 illetve 35 százalékra. Sok európai országban volt egy rövid időszak, amikor hasonlóan mélyre zuhant a megítélés: 2003-ban, amikor az Irak megszállásával (Szaddam rendszerének megdöntésével) kapcsolatban a nemzetközi közösség két táborra szakadt.

Elnöki megítélés

Ami magát az elnököt illeti, Trump népszerűsége 22 százalékon áll, míg Obamában 64 százalék bízott. Ez még Vlagyimir Putyin orosz elnök 27 és Hszi Csin-ping kínai elnök 28 százalékos adatához képest is nagy mélység. A felmérés Angela Merkelre is kiterjedt: ő 42 százalékon áll. Országok közti bontásban Trump népszerűsége Mexikóban a legkisebb: 5 százalék. Ezt Spanyolország követi 7 százalékkal (talán szolidárisak a volt legnagyobb gyarmatukkal). A másik véglet Oroszország és Izrael: előbbiben Obama 11 százalékával Trump 53 százaléka áll szemben, utóbbiban a két szám 49 és 56.

A felmérésben megkérdezettek 75 százaléka arrogánsnak, 65 százaléka intoleránsnak, 62 százaléka egyenesen veszélyesnek ítélte Trumpot. Ugyanakkor 55 százalék vélte úgy, hogy az elnök erős vezető. Trump egyes lépései közül a mexikói fal építésével 76 százalék elégedetlen, 72 százalék ellenzi, hogy Amerika visszavonuljon a kereskedelmi szerződésekből, és 62 százalék nem ért egyet az egyes muszlim országokat érintő beutazási tilalommal.

Népét szeretik

Ugyanakkor ami pozitívum, hogy a megkérdezettek 58 százaléka pozitív véleménnyel van az amerikaiakról, vagyis nem az elnök alapján ítélik meg a népet. Az elnökök jönnek-mennek, Amerikában ráadásul csak maximum 8 évig lehetnek hivatalukban, a nép marad. A megkérdezettek többsége abban is optimista, hogy országuk kapcsolatai végső soron nem fognak romlani Amerikával Trump elnöksége idején sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?