3p
Donald Trump beiktatása után pár hónappal egy 37 országra kiterjedő felmérés készült Amerika, mint vezető hatalom, és maga az elnök megítéléséről. Barack Obama elnöksége végén az ország nemzetközi elfogadottsága 64 százalékos volt, most 49. Az elnökben mindössze 22 százalék bízik, ennél az orosz és a kínai elnököt is többen favorizálják.

Az elnök a januári beiktatáskor az „Amerika First”, azaz Amerika mindenekelőtt jelszavával kezdte meg kormányzását, ami a világ elsőszámú hatalmától nem hangzik túl jól. Első intézkedései között falat akart emelni Mexikó határán, majd azokat az országokat, akivel szemben kereskedelmi hiánya van (Kína, Németország, Kanada) szidalmazta, és végül bejelentette, hogy kilép a párizsi klíma megállapodásból.

A szomszédok és Európa

A felmérést a Reuters szerint 40 ezer ember megkérdezésével végezte a Pew Research Center február 16. és május 8. között. A felmérés eredményét országonként is megnézték, és nagy eltérések adódtak: a legnagyobb visszaesés a két szomszédnál, Mexikóban és Kanadában volt, de az európai szövetségeseknél, például Németországban és Spanyolországban is nagy a népszerűség vesztés. Az Európától távolodni próbáló, Amerika iránt korábban különösen lelkesedő Nagy-Britanniában olyan nagy a csalódás, hogy még az elnök hivatalos látogatását sem szeretnék az országban.

A mexikóiak 30 százaléka elégedett csak Amerikával, miközben Obama alatt ez az érték még 66 százalék volt. Kanadában és Németországban egyaránt 22 százalékponttal csökkent a megítélés, 43 illetve 35 százalékra. Sok európai országban volt egy rövid időszak, amikor hasonlóan mélyre zuhant a megítélés: 2003-ban, amikor az Irak megszállásával (Szaddam rendszerének megdöntésével) kapcsolatban a nemzetközi közösség két táborra szakadt.

Elnöki megítélés

Ami magát az elnököt illeti, Trump népszerűsége 22 százalékon áll, míg Obamában 64 százalék bízott. Ez még Vlagyimir Putyin orosz elnök 27 és Hszi Csin-ping kínai elnök 28 százalékos adatához képest is nagy mélység. A felmérés Angela Merkelre is kiterjedt: ő 42 százalékon áll. Országok közti bontásban Trump népszerűsége Mexikóban a legkisebb: 5 százalék. Ezt Spanyolország követi 7 százalékkal (talán szolidárisak a volt legnagyobb gyarmatukkal). A másik véglet Oroszország és Izrael: előbbiben Obama 11 százalékával Trump 53 százaléka áll szemben, utóbbiban a két szám 49 és 56.

A felmérésben megkérdezettek 75 százaléka arrogánsnak, 65 százaléka intoleránsnak, 62 százaléka egyenesen veszélyesnek ítélte Trumpot. Ugyanakkor 55 százalék vélte úgy, hogy az elnök erős vezető. Trump egyes lépései közül a mexikói fal építésével 76 százalék elégedetlen, 72 százalék ellenzi, hogy Amerika visszavonuljon a kereskedelmi szerződésekből, és 62 százalék nem ért egyet az egyes muszlim országokat érintő beutazási tilalommal.

Népét szeretik

Ugyanakkor ami pozitívum, hogy a megkérdezettek 58 százaléka pozitív véleménnyel van az amerikaiakról, vagyis nem az elnök alapján ítélik meg a népet. Az elnökök jönnek-mennek, Amerikában ráadásul csak maximum 8 évig lehetnek hivatalukban, a nép marad. A megkérdezettek többsége abban is optimista, hogy országuk kapcsolatai végső soron nem fognak romlani Amerikával Trump elnöksége idején sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG