4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ha ez tényleg megtörténik, az USA nem lesz képes megvédeni Európát az oroszoktól.
Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

 

Az Európai Unió súlyos válságba került, szétesőben van, következésképpen a kelet-közép-európai országok egyre inkább Washington felé fordulnak védelemért - állapította meg Robert D. Kaplan amerikai elemző, akivel Romániáról szóló könyvének megjelenése alkalmából közölt terjedelmes interjút kedden az Agerpres hírügynökség.

Ez bukta

Kaplan a bevándorlókról és a terrorfenyegetettségről szóló kérdésre válaszolva kifejtette: reméli, de nem bízik benne, hogy az európai vezetők képesek lesznek kezelni a válságot. Attól tart, hogy az EU fokozatosan elveszíti egységét, eltérő sebességű övezetekre oszlik, ami csökkenti a Nyugat erejét, az Egyesült Államokat pedig meggátolja abban, hogy egy erős szövetségesre támaszkodhasson Európában.

"Minél gyengébb lesz az EU, annál jobban gyengül a NATO is, hiszen a két szervezet között szoros kapcsolat van. Ha pedig megkérdőjeleződik az EU és a NATO, akkor Bukarestnek, Varsónak, Tallinn-nak és a térség többi fővárosának Washington felé kell fordulnia segítségért, védelemért" - magyarázta az elemző.

Túl messze van az USA

Szerinte az Egyesült Államoktól nem sok gazdasági segítséget remélhet a térség, mert messze van, az EU és Oroszország viszont közel. Úgy vélte, hogy Washington főleg az orosz földgáztól és kőolajtól való függőség enyhítésében játszhat szerepet, ha több cseppfolyósított gázt szállít Kelet-Közép-Európának, másfelől katonai jelenlétének állandósításával nyújthat védelmet Oroszországtól tartó szövetségeseinek.

"Amikor egy ország szárazföldi csapatokat küld külföldre, azzal azt üzeni az ellenfélnek és a külvilágnak, hogy elveiért kész véráldozatot is vállalni" - fogalmazott Kaplan. Az elemző szerint a történelmi tapasztalatok fényében érthető igény Moszkva részéről, hogy "ütközőzónát" akar kialakítani hagyományos kelet-európai befolyási övezetében, ami viszont aggasztó, az az orosz rezsim jellege. Mint mondta, az orosz befolyás önmagában nem okozna gondot Kelet-Közép-Európában, ha Moszkvában egy demokratikusabb, jogállami rendszer működne.

Románia felébred

Romániáról Kaplan megjegyezte: "meglepően jól boldogul", politikai és gazdasági rendszere "egészségesebb", mint Bulgáriáé, Magyarországé vagy Lengyelországé, ami nagy előrelépés ahhoz képest, hogy az 1980-as években (amikor a szerző először látogatott az országba) a Varsói Szerződés "legszegényebb, legelmaradottabb, leglehangolóbb" állama volt, amelyben a lakosság a legsötétebb önkényuralom alatt élt.

"A románok a fontos dolgokra összpontosítanak. Elegük lett a korrupcióból, ami jó dolog. Elnökük nem is román, hanem szász etnikumú, ami azt jelzi, hogy a lakosság nem etnikai alapon ítél, hanem stabilitást, szakszerűséget, haladást akar, és az érdekli, hogy vezetői ne legyenek korruptak. Az emberek ezt akarják, és fokozatosan el is fogják érni" - mondta Kaplan.

Az országnak jelentős versenyelőnyt jelent, hogy földrajzilag Közép-Európa és a Közel-Kelet között, a Fekete-tenger partján, a Földközi-tenger közelségében helyezkedik el, fejlődéséhez pedig leginkább arra van szüksége, hogy megerősítse a jogállamiságot és egyszerűsítse a bürokráciát, Romániának ugyanis mindig a rosszul szervezett állam volt a gyenge pontja - mutatott rá az elemző.

Robert D. Kaplan publicista, 16 külpolitikai könyv szerzője, kül- és biztonságpolitikai szakfolyóiratok vezércikkírója, korábban a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég főmunkatársa, az amerikai haditengerészeti akadémia óraadó tanára, és a Pentagon védelempolitikai szakértői testületének tagja volt. Tanácsait több amerikai elnök, külügyminiszter, illetve védelmi miniszter igénybe vette, pályatársai a hidegháború utáni időszak meghatározó gondolkodói, legolvasottabb elemzői között tartják számon. Európa árnyékában: két hidegháború és harminc évnyi utazás Romániában és környékén című könyvét szombaton mutatják be Románia washingtoni nagykövetségén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG