Hirdetés
Hirdetés

Az egyik ország kurdjai visszavonulnak, a másiké győzelmesen törnek előre

2017. október 23., 07:30
Cimkék
Szíria
, Irak
, kurdok
, SDF

Míg az egy hónapja függetlenségi népszavazást tartó iraki kurdoknak úgy tűnik, ki kell üríteni és fel kell adni a 2014 óta szerzett területeket, a szíriai kurdok, szövetségben a szunnita arabokkal, elképesztő területeket szereztek vissza az Iszlám Állam gyorsan zsugorodó utolsó darabjából.

Iraki Kurdisztán

Eltérően alakul az iraki és a szíriai kurdok sorsa, aminek több oka van. Az iraki kurdok sokkal többen vannak és már régóta autonómiát élveztek, amikor 2014-ben jött az Iszlám Állam. Ekkor megvédték saját területeiket, sőt kiűzték az Iszlám Államot olyan helyekről is, amelyek korábban vitatottak voltak, kurd kisebbséggel. Miután ez megtörtént, magukhoz tartozónak tekintették őket, de a függetlenségi népszavazással mostanáig vártak, amíg Irak újra erős lett. Ha 2-3 éve kiáltják ki a függetlenséget, ma nehezen támadható független ország lenne, most viszont az iraki hadsereg egyszerűen bevonul a vitatott területekre.

A kurd permerga erők visszavonulnak, csak szórványosan kerülnek harcba az iraki erőkkel. Mindkét társaság amerikai fegyverekkel van felszerelve, de az irakiak sokkal többet kaptak, mivel rájuk sokkal nehezebb feladat hárult: országuk hatalmas területeiről kellett kiűzni az Iszlám Államot. Ezzel együtt is ellenállhatnának a  kurdok, hisz megmutatták, hogy félelmetes harcosok, de úgy tűnik, oka van, hogy nem teszik. Vélhetően Amerika lehet a dologban, kizárt, hogy az események ne az ő beleegyezésével történjenek. Feltehetően zöld utat adott az iraki erőknek, de csak szigorúan a korábbi kurd területek határáig, a kurdokat pedig felszólíthatta a kiürítésre. Már csak az a kérdés, a csonka hazában megkapják-e a függetlenséget.

Hirdetés

Szíriai kurd helyzet

Szíriában teljesen más a helyzet. A kurdok ott is amerikai támogatással és fegyverzettel harcolnak, de egyrészt szövetségben a szír kormányt látni nem akaró szunnita arab csoportokkal, másrészt, és ez sokkal lényegesebb: az ország másik felét az orosz támogatású és fegyverzetű erők szabadítják fel. Itt tehát, ha később fel is merülne, hogy  a kormányerők visszaigényelnék régi területeiket, mint Irakban, szembekerülnek Amerikával. Irakban amerikai támogatású erők találkoztak szembe amerikai támogatású erőkkel, nem volt mese, döntőbíráskodott a közös szövetséges, még ha ezt nem is hangoztatják. Szíriában bármilyen területcserékhez feltehetően hosszas egyezkedésre lesz szükség.

Ami döntő eltérés még: az iraki kurdok független hazát akarnak, a jóval kisebb számú és területű szíriai társaik megelégszenek egy laza föderális állammal, egy Bosznia-szerűséggel, ahol a szunnita arabokkal ők alkotnák az egyik felet (ahogy Boszniában a horvátok és a muzulmán bosnyákok), a kormányerők a másikat (mint Boszniában a szerbek). Egy ilyen megoldás mögé könnyebben oda tudnak állni a nagyhatalmak, akik mostanában hallani sem akarnak új, független államokról .

Fergeteges előretörés

Az elmúlt napokban a kurd-arab szövetség, az SDF óriási területeket hasított ki az Iszlám Állam maradékából, egyes források szerint meg is szerezte az Omar olajmezőt, ami Szíria olajkitermelésének a javát adta a polgárháború előtt. Ez arra utal, hogy a két nagyhatalom valóban megegyezett arról, hogy az Eufrátesz a demarkációs vonal, minimális eltérésekkel. Attól keletre az amerikai támogatású kurd-arab szövetségé a terep, nyugatra az oroszok által támogatott Aszad-féle szír hadseregé. Mindkettő sebesen halad, továbbra is úgy néz ki, hogy még idén visszaszerzik az Iszlám Állam utolsó négyzetkilométereit is.

Szíria. Az Iszlám Állam zsugorodó területe szürkéve, a kurd-arab szövetség sárgával, a kormány területei rózsaszínnel. Forrás: liveuamap.com
Szíria. Az Iszlám Állam zsugorodó területe szürkével, a kurd-arab szövetség sárgával, a kormány területei rózsaszínnel jelölve. Forrás: liveuamap.com
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?