4p
Végül csak lett megmentője a bevándorlók gyerekeinek, az amerikai főügyészség ugyanis megvétózta Trump azon rendeletét, amely eltörölné a DACA-programot. Ezzel mintegy 800 ezer fiatal sorsa stabilizálódott ideig-óráig, az elnök azonban tombol haragjában, „igazságtalannak és töröttnek” nevezte a szövetségi bíróság működését. Korábban több rendeletét is elgáncsolták, kérdés, hogy jöhetnek-e szankciók – és hogy mennyi időt nyerhetnek ezzel a gáncsoskodással.
Fotó: EPA/Olivier Douliery

Ahogy arról már korábban írtunk, Donald Trump egyik váratlan bejelentése volt még tavaly, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését. Év végén azonban egy Twitter-posztban gyakorlatilag konkrét ultimátumot adott a kongresszusnak: elmondása szerint ugyanis csak akkor hajlandó megvédeni a DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, ha megépül a mexikói fal.

The Democrats have been told, and fully understand, that there can be no DACA without the desperately needed WALL at the Southern Border and an END to the horrible Chain Migration & ridiculous Lottery System of Immigration etc. We must protect our Country at all cost!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. december 29.

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám Trump hajthatatlan maradt, így végül a törvénycsomag most januárban kerül a bírák asztalára.

Aztán lesújtott az igazság

Korábban már az Obamacare eltörlésével kapcsolatban is felmerültek galibák, Trump beutazási rendeletét pedig nem kevesebb, mint háromszor dobták vissza a szövetségi bírák újragondolásra, így várható volt, hogy egy hasonló intézkedésnél sem kell sokat várni a kritikus hangokra. A Reuters cikke szerint egy szövetségi bíró ugyanis ismét a rendelet útjába állt, mondván, hogy ameddig nem fejeződnek be az eltörlés miatt elindított pereskedések és egyéb ügyek, addig nem függeszthető fel a DACA-program. Így a jelenlegi formájában egy két éves, lassú kivezetés valósulhat meg, tehát a gyerekek legalább 2020-ig nyertek időt.

Trump természetesen nem örült ennek, egy Twitter-posztban „igazságtalannak” és „töröttnek” nevezte a rendszert, utalva arra, hogy korábban egyéb rendkívül fontos ügynek is az útjába állt, mielőtt az akár eljuthatott volna a legfelsőbb bíróság döntéshozóinak asztaláig.

Sietni kell

Ez ugyan csak időhúzás, az azonban mindenképp fontos, hogy minél hamarabb döntsenek a DACA tényleges sorsáról. Január 19-én ugyanis lejár az előző költségvetés, a következőbe pedig még nem tervezték bele a programmal járó költségeket, vagyis meglehetősen sürgősen kéne dönteni arról, hogy azonnali eltörlést, vagy lassú kivezetést foganatosítanak. Márpedig ha ez a szövetségi bírókon múlik, úgy könnyen lehet, hogy át kell csoportosítani forrásokat a tervezetben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG