5p
Bár a hazai kormánypárt teljes erőbevetéssel támogatja az RMDSZ kampányát a vasárnapi választások előtt, az erdélyi magyarság erősen ambivalens érzéseket táplál a szervezet iránt. Románia regionális geopolitikai helyzete kedvezőtlenül változott meg az elmúlt hetekben, Bukarest most a washingtoni nagykövetének lobbierejében bízik.
Választási plakátok a partiumi Szatmárnémetiben 2016. december 8-án. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Romániában vasárnap parlamenti választásokat tartanak, a hazai kormánypárt pedig – belátva korábbi tévedését – teljes gőzzel kampányol a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett annak az RMDSZ-nek a kampányában, amelyet nemrég ő maga nevezett bolsevik gyökerű pártnak.

Tajtékos viszonyok

Budapest és Bukarest között feszült a hangulat, hiszen az utóbbi évtizedben határozott visszalépés történt a romániai magyar kisebbség jogaiban. A magyarellenes lépések megnyilvánulnak a nyelvi jogokban, a szimbólumhasználatban, a restitúció kérdésében, a közigazgatási átszervezés ügyében és a célzott hatósági eljárásokban. Nem segíti a megbékélést, hogy a dél-erdélyi magyar és szász településeket 1848–49-ben felégető Avram Iancut nemzeti hősnek szavazta meg nemrég a parlament, a diadalívre, amely a román katonai győzelmeknek állít emléket, pedig visszakerült az 1919-ben elfoglalt Budapest neve.

A román állam 1918 óta nemzetállamot épít Erdélyben, és bár az eszközei változtak, a ki nem mondott alapállás nem: az, hogy a magyar kérdést megoldja majd a demográfia. Csak annyi jogot kell adni, amennyit muszáj az adott évtized történelmi kontextusában és ne keltsenek a visszalépések nemzetközi figyelmet. A többit megoldja majd az idő, lassan úgyis elfogynak a kisebbségek – gondolják.

RMDSZ pro és kontra

Az erdélyi magyar értelmiség mindazonáltal ambivalens érzelmekkel áll az RMDSZ esetleges vasárnapi támogatásához. Felróják a szervezetnek, hogy mára a párt feladta 25 évig kitartóan őrzött függetlenségét és ugyanúgy a Fidesz szócsöve lett Erdélyben, mint a másik két magyar etnikumú szatellit-pártocska (MPP, EMNP). Felhánytorgatják azt is, hogy összességében megszűnt az az erdélyi magyar politikai pluralizmus, amire sokáig annyian felnéztek – és napjainkra mindenki ugyanazt mondja, amit Pestről, ugyanabból az irodából kérnek tőle (van az a pénz).

Az erdélyi magyar értelmiség szerint az RMDSZ ráadásul sosem tett különbséget korrupciós ügyek között, nem függesztettek fel vagy nem zártak ki nyíltan a pártból egyetlen politikust sem, etikai vizsgálatot sem indítottak. A párt ügyvezető elnöke egyenesen kijelentette egy interjúban, hogy nem tud olyan RMDSZ-es politikus elleni eljárásról, amely szerinte jogos. Ennél még egyes román pártok is komolyabban reagálták le a vádakat, ott felfüggesztették az eljárás alatt lévők párttagságát, vagy nem jelölték újra őket. Az RMDSZ ehelyett minden adandó alkalommal az igazságügy ellen uszít.

Ugyanakkor pozitívumként ismerik el a helyi értelmiségiek, hogy idén először a befutó jelöltek többsége már nem a régi gárdából kerül ki. Végre megújul a Maros megyei és részben a háromszéki, a Szatmár, Kolozs és Hargita megyei képviselet, többnyire új arcok vannak a szórványban is. Helyben felismerték azt is, hogy be kell juttatniuk az RMDSZ-t a bukaresti parlamentbe, mert annak hiányában sorra építené le a román állam az intézményeiket, jogaikat. Nincs B-terv, nincs alternatív finanszírozási rendszer és politikai lobbiháló.

Káncz Csaba

Bukarest felett az ég

Az utóbbi pár hónap nemzetközi politikai fejleményei komoly aggodalommal töltik el a román politikai osztályt. Szomszédságukban a moldovai és a bulgáriai elnökválasztások eredményeképpen oroszbarát jelöltek győzedelmeskedtek, holott Bukarest szemében Budapest és Belgrád már eddig is Moszkva barátjának számított. Trump győzelme is komoly riadalmat keltett, hiszen eddig az amerikai rakétapajzs befogadásával rendkívül éles Moszkva-ellenes geopolitikát folytattak, most pedig felrémlett egy Trump-Putyin közeledés réme.

Tavaly decemberben nyilvánították technikailag üzemképessé Romániában a Duna és az Olt találkozásához közel fekvő Deveseluban felépített amerikai rakétavédelmi bázist. A deveselui és a lengyelországi Redzikowóban 2018-ra elkészülő AEGIS Ashore többfeladatú rendszer, melynek függőleges indítókonténereiből a rakétavédelmi célú elfogórakéták mellett légvédelmi célú rakéták, de Tomahawk csapásmérő robotrepülőgépek is indíthatók. Az új hidegháború fejleményei és aktuális céljai függvényében a deklarált rakétavédelmi funkciót nem nehéz kibővíteni akár nukleáris csapásmérő feladatkörrel sem. Putyin a felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind Lengyelország esetében.

A bukaresti diplomácia soha nem számított esetlennek és rugalmatlannak. Most, a várható Washington-Moszkva közeledés kelepcéjébe kerülve meg kell tehát dolgozni Trump biztonságpolitikai csapatát. Ebben kiemelt szerepet szán a román kormány George Maior washingtoni román nagykövetnek, aki korábban a Securitate nyomdokaiba lépő hírszerző szolgálat igazgatója volt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG