Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unió komoly kudarca a Brexit

2017. szeptember 29., 08:02

Az EU Brexit-főtárgyalója Londonban beszélt a brit kilépésről.

A Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése nagyon negatív folyamat, emellett idő- és energiapocsékolás - mondta Londonban az Európai Parlament Brexit-ügyi referense.

Guy Verhofstadt, aki a London School of Economics hallgatósága előtt tartott előadást a Brexit utáni Európa lehetséges forgatókönyveiről, kijelentette: a Brexit-folyamat megsemmisíti azt az erőteljes politikai köteléket, amely a Csatorna mindkét partján minden korábbinál gazdagabbá és szabadabbá tette az embereket.

Hirdetés

Mindazonáltal demokraták vagyunk, tiszteletben kell tartanunk népszavazás eredményét, amelynek érvényt is kell szereznünk, és Európa pontosan ezt fogja tenni - mondta az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője.

Visszanyerte az EU a népszerűségét?

A volt belga miniszterelnök szerint a Brexit talán egyetlen kedvező hozadéka, hogy kinyitotta az emberek szemét a kontinensen, és az Európai Unió bizonyos értelemben visszanyerte népszerűségét. Ha egy évvel ezelőtt tartottam volna ugyanezt a beszédet, az nagyon depressziós hangulatú lett volna, de a hangulat azóta megfordult - tette hozzá.

Az emberek nem váltak kevésbé kritikussá az EU-val szemben, sőt éppen ellenkezőleg, de nem elhagyni vagy lerombolni akarják az uniót, hanem meg akarják reformálni - mondta Guy Verhofstadt.

A Brexit-népszavazás után mindenki dominóhatástól tartott, mindenki mindenféle egyéb exitekről beszélt, de ennek éppen az ellenkezője történt, és ezt az osztrák elnökválasztás, a hollandiai parlamenti választások, de mindenekelőtt a franciaországi elnökválasztás eredménye tanúsítja. Franciaországban a választók kétharmada szavazott Emmanuel Macronra és EU-párti programjára – fogalmazott a politikus.

Nem elég szoros az unió

Verhofstadt szerint a Brexit és az EU-t terhelő egyéb problémák, válságok közös alapvető oka az, hogy nem valósultak meg maradéktalanul az alapítók elképzelései. Az Európai Unió valójában még ma sem igazi unió, hanem nemzetállamok laza konföderációja, és ténylegesen nem is egy EU létezik, hanem legalábbis tucatnyi, hiszen külön-külön integrációs szerveződésekként létezik például Schengen, az euróövezet, az Europol, vagy az euróövezeti stabilitási mechanizmus.

Ez olyan, mintha az Egyesült Államokat az ötven állam kormányzói irányítanák, úgy, hogy évente ötször összeülnek Washingtonban, ők döntenek az Egyesült Államok politikájának minden egyes eleméről, és akár a legkisebb állam kormányzója is képes lenne egyedül megakasztani az egész folyamatot, Kalifornia pedig úgy is dönthetne, hogy a dollár helyett a régi spanyol pesetát használja fizetőeszközként – mondta.

Verhofstadt szerint a Brexit mindezek alapján Európa kudarca is, és a tanulság az, hogy csak az egyesült Európa képes maximális hatékonysággal képviselni polgárainak érdekeit globális szinten.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?