4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Belenézett a jósgömbbe a Nemzetközi Valutaalap.

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében, amelyet hétfőn tett közzé. E szerint az idén 3,4 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami megegyezik az októberben kiadott adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos az októberi előrejelzéssel. Az IMF azzal számol, hogy tavaly 3,1 százalékkal nőtt a globális GDP.

Nekünk még várnunk kell

A januári jelentés csak a vezető térségekkel és országokkal foglalkozik, ennél konkrétabb, így például a Magyarországgal is foglalkozó beszámolóját áprilisban ismerteti az IMF.

Az IMF hétfőn ismertetett jelentése szerint a fejlett országok gazdasági növekedése a tavalyi 1,6 százalékról az idén 1,9 százalékra, jövőre 2 százalékra nő. Az októberi jelentéshez képest az idei évvel kapcsolatos legújabb előrejelzését az IMF 0,1 százalékponttal a jövő évit 0,2 százalékponttal feljavította.

A globális gazdaságot továbbra is a fejlődő országok gazdasági teljesítménye hajtja: az országcsoport GDP-je a tavalyi 4,1 százalék után az idén 4,5 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal nőhet. Az októberi előrejelzéshez viszonyítva az idei GDP- növekedést 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, a jövő évre vonatkozó becslésén nem változtatott.

Trump kiszámíthatatlan

Az IMF a globális gazdaságra nézve a kockázatok közé sorolta az Egyesült Államok politikájával kapcsolatos bizonytalanságot, továbbá az országok befelé fordulását és a protekcionizmust. A dokumentum összeállítói hangsúlyozták, hogy a következő, áprilisi jelentés a kilátások tekintetében már a Trump-kormányzat konkrét gazdasági lépéseit figyelembe véve készülhet el.

Az euróövezet esetében az IMF 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését, és ugyancsak 1,6 százalékos bővülést vár jövőre is a tavalyi 1,7 százalék után. Németország gazdasági növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,5 százalékra lassul, ugyanilyen gazdasági növekedés lehet jövőre is. Októberben az IMF kisebb, 1,4 százalékos idei és jövő évi német gazdaságnövekedéssel számolt.

Betesz a Brexit

A brit gazdasági növekedés lassul, a tavalyi 2 százalék után az idén 1,5 százalékra, jövőre pedig 1,4 százalékra prognosztizálják. Az idei évre vonatkozó becslést az IMF 0,4 százalékponttal feljavította októberi előrejelzéséhez képest, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal rontotta.

Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 1,6 százalék után idén az októberben várt 2,2 százalék helyett 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 2,5 százalék lesz. A WEO-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy miután tavaly Oroszország GDP-je még 0,6 százalékkal zsugorodott, az idén már 1,1 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal nő, ahogy azt októberben is várták.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je a tavalyi 1,1 százalék után idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Az októberi jelentéshez képest az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal javította fel a washingtoni székhelyű szervezet.

Kína esetében az IMF a gazdasági növekedés fokozatos lassulására számít, a tavalyi 6,7 százalék után az idén 6,5 százalékkal, jövőre 6 százalékkal nő a GDP. Az októberi előrejelzésben az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslés 0,3 százalékponttal alacsonyabb volt.

India esetében épp ellentétes folyamatra számít az IMF: a tavalyi 6,6 százalék után az idén 7,2 százalék, jövőre 7,7 százalék lehet a gazdasági növekedés. Az októberi WEO-jelentés az idei évre nagyobb, 7,6 százalékos bővüléssel számolt.

Az IMF szerint Brazília kilábal a gazdasági válságból. Miután tavaly még 3,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén várhatóan 0,2 százalékkal, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő a GDP.

A WEO-jelentés szerint a kőolaj világpiaci átlagára tavalyhoz képest 2017-ben 19,9 százalékkal, jövőre további 3,7 százalékkal nő. A tavalyi átlagár 42,7 dollár, idén 51,2 dollár, jövőre 53,1 dollár lesz. A Nemzetközi Valutaalap a Dubai, a Brent és a WTI olajfajta árának várható alakulásából számítja az átlagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG