4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A CIB Bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál, és 310-320 forint között ingadozhat a kurzus. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, ami az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozza. Pedig az MNB igyekszik kihasználni mozgásterét.

 

Ahol lenne mozgástér fiskális stimulusra Európában, ott nem igazán hajlandóak rá a kormányok – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy sajtóreggelin. Az év eleji félelmek ellenére recesszióról nincsen szó sem a világgazdaságban, sem az USA-ban, nem jött el a világvége – tette hozzá.

 

Az EKB és a japán jegybank idén lazított, a Fed viszont kamatemelésre készül. Az USA-ban minimális szintre süllyedt a munkanélküliség, az infláció és az inflációs várakozások alacsonyan vannak, de deflációs kockázatokról nem beszélhetünk. Maguk a Fed döntéshozói is csak két kamatemeléssel számolnak erre az évre négy helyett, tegnap a kamatdöntés egyelőre tartás volt. A Fed-emelés lassulása mögött elsősorban a globális, különösen a Kínával kapcsolatos kockázatok állnak. Júniusban lenne várható a következő kamatemelés, de ezúttal a brit népszavazás miatt halaszthatják el azt.

Jobb cselekedni, mint nem

Japánban és az Euróövezetben tavasszal a jegybankok a gázpedálra léptek. Az EU-ban az inflációs várakozások mélyen az inflációs cél alatt vannak, az EKB márciusi átfogó csomagja alapos változásokat hozott tavasszal, legyőzve a német ellenállást. Ennek hatásfoka azonban egyelőre kérdéses, úgy tűnik, minden újabb csomagé alacsonyabb, egyre kevésbé képesek a gazdaságot stimulálni. Ám a nemcselekvés káros kockázatai egyelőre magasabbak az európai jegybank számára, mint a cselekvésé.

A devizaárfolyamok mozgása eléggé furcsa, a japán jennek például elvileg gyengülnie kellett volna a lazítás után, ehelyett ütemesen erősödött. A Fed normalizálása és az EKB lazítása mellett a dollárnak kellett volna erősödnie, ehelyett gyengült. Egyedül a brit font viselkedése logikus némileg, amely a Brexit veszélye miatt gyengült. Az euró/dollártól sokan a paritás (1,0) körüli árfolyamot vártak korábban, a CIB Bank elemzői 1,10 körülit – mondta el Trippon Mariann. Az év végre most 1,12-es árfolyamot valószínűsítenek.

A mi régiónkat szeretik

A fejlődő piacokon tavaly volt hosszú idő után az első olyan év, amikor tőkekiáramlás következett be, és az idén év elején is ez volt a helyzet, bár mostanra ez a folyamat megállt. Továbbra sem kedvelik a befektetők a kínai kitettséggel rendelkező befektetési célpontokat. Relatíve kedvelik viszont többek között a közép-kelet-európai régiót és Magyarországot, mert az alacsony olajárból is profitálunk, politikai stabilitás is van (Lengyelországban már kevésbé), a makrogazdasági mutatók is jók.

A külföldi kézben levő állampapírok állománya drasztikusan csökkent az utóbbi időben Magyarországon, de az MNB minden erőfeszítése ellenére sem tud gyengülni a forint. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozzák.

Beszorult a forint

A forint beszorult egy sávba, nagyjából a CIB korábbi prognózisában szereplő 310-320 forintos területre. A bank szakembere továbbra is ezt a sávot tekinti irányadónak, tartósan 310 forint alatti eurót nem vár. Ha hivatalosan nincs is árfolyamcélja az MNB-nek, azt tapasztalja a piac, hogy amikor ez alá süllyed az árfolyam, mindig erős jelzés érkezik az MNB-től.

A magyar eszközök mindezek miatt erőteljes védettséget élveznek, az infláció is alacsony, ami tágabb mozgásteret biztosít az MNB-nek. Ha az EKB ismét lépne, az tovább növelné az MNB mozgásterét, és az MNB a tapasztalatok szerint a mozgásteret mindig kihasználja.

A béremelés a megoldás

Egyre több ágazatban munkaerő-hiány van, a vállalatok növekedési lehetőségeit már ez határolja be, sem az iskolapadból, sem külföldről nem jönnek elegendő számban jó szakemberek. A megoldás a meglevő munkaerőt jól megfizetni, ami inflációs nyomást eredményez. A vállalkozói szektor ezt egy bizonyos szintig elbírja – mondta az elemző.

A gazdaságnak nem az a baja, hogy nincsen olcsó hitel, hanem az, hogy nincsen rá kereslet, főleg beruházási hitelkereslet. Van amögött racionalitás, hogy az MNB gyengébb forintot szeretne, hiszen a forinterősödés felé ható nyomás az inflációs célt is veszélyeztetné – mondta Trippon Mariann. A bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál.

A GDP-növekedés 2,0 százalék lehet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék. A költségvetési hiány 2,0 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 6,0 százalékra csökkenhet. A december végi alapkamat pedig 0,9 százalék lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG