Hirdetés
Hirdetés

Az Orbán-modell vitte sikerre az osztrák jobboldalt?

Eidenpenz József, 2017. október 17., 16:19

A vasárnapi ausztriai választások után sűrűn kezdték emlegetni a kommentátorok Orbán Viktor politikáját. Egyrészt az ÖVP és az FPÖ is nagyra értékeli őt. Másrészt az eredetileg mérsékelten jobboldali osztrák Néppárt is jobbra tolódva, a szélsőjobbtól témákat átvéve nyerhette meg a választást. Még Merkel utódlását is befolyásolhatják a fejlemények.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Budapesten 2016. június 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sebastian Kurz (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az osztrák választások két győztese, Sebastian Kurz (ÖVP) és Heinz-Christian Strache (FPÖ) nemrég tévévitájukban azzal versenyeztek, hogy kinek nézetei állnak közelebb Orbán Viktoréhoz, és mindketten dicsérték őt – idézte a Heute című osztrák weboldal Reinhard Heinisch salzburgi politológust. Ezt szerinte azt mutatja, hogy a visegrádi országoknak példakép-erejű hatásuk van a többi országra olyan kérdésekben, mint a menekültpolitika és az EU-val szembeni kritika.

Amint a cikkből kiderül, ami az osztrák, valamint a brit politikusokat illeti, ez a fajta példamutatás egyben vissza is üt térségünk állampolgáraira. A migránsellenesség erősödése ugyanis a kelet-európai munkavállalók ellen is irányul. Például próbálják őket kizárni a szociális juttatásokból. (Erről itt is írtunk.)

Hirdetés

Európa vagy Orbán?

Sebastian Kurz reformtervei már régen készen vannak a fiókban, komoly változásokat tervez Ausztriában majdnem minden területen – írja a Vienna.at és a Heute. „Nem Orbán lesz, de időnként emlékeztet majd rá” – jegyzik meg. Egy liberális európai parlamenti képviselő pedig kifejtette, attól tart, hogy Ausztria eltávolodik Európától, és „Orbán és Kaczynski irányába kormányoz”.

„A választások után Ausztriában: Sikerpályán az Orbán-modell” – hangzik a német Heise.de mai cikkének címe. A kommentár szerint a vasárnapi Alsó-Szászországi választási eredményekből (ahol a szociáldemokraták győztek, de a jobboldal is szorosan a nyomukban) mindenki azt olvas ki, amit akar, de az osztrák választás egyértelműen a jobboldal előretörését eredményezte.

6 vagy 26 százalék szélsőséges?

Míg a szélsőjobboldali AfD Alsó-Szászországban 6 százalékos szavazati aránnyal csúnyán leszerepelt, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) régóta más szélsőséges jobboldali pártoknak is mintául szolgál, és az osztrák választás nyertesei közé tartozik (26,0 százalékot ért el). Az azóta elhunyt Jörg Haider volt húsz évvel ezelőtt az iskolapéldája annak, hogyan lehet a jobboldali populizmust a „klasszikus szélsőjobboldallal” ötvözni.

Emlékeztetnek rá, hogy az FPÖ mai vezetője, Heinz-Christian Strache jól dokumentált neonáci múlttal rendelkezik. Ennek ellenére ez nem árt a karrierjének, még a szociáldemokrata SPÖ sem zárta ki vele az együttműködést. Bár az ÖVP (a győztes Néppárt) és az FPÖ koalíciója valószínűbb.

Orbánt erősítik

Orbán és Seehofer ünneplik a választási eredményt” – szól a következő fejezetcím. Az ÖVP és az FPÖ koalíciója egykor oda vezetett, hogy az EU-ban Ausztria elleni szankciókról vitáztak. Ma azonban erősítené azokat az EU-országokat, amelyek a migránsoktól való fokozottabb elzárkózást szorgalmazzák.

Ezen országok „egyikének vezetője a jobboldali konzervatív magyar kormányfő, Orbán, akit a két osztrák választási nyertes, Kurz (ÖVP) és Strache (FPÖ) is példaképüknek választottak” – írja a lap. A magyarországi kormányközeli médiában pedig nagyon dicsérték az osztrák választás kimenetelét. Az (egyelőre még legalábbis) a bajor CSU élén álló Horst Seehofer is több alkalommal dicsérte Orbán Viktort, tavaly még meg is hívta Bajorországba.

Merkel utódjára kihathat

Christian Kurz és az ÖVP győzelme is azt mutatja, hogy kemény menekültügyi és EU-politikával választást lehet nyerni. Emiatt pedig az is másként dőlhet el, hogy ki lesz Angela Merkel utóda. Eddig főleg Ursula von der Leyent emlegették (jelenleg védelmi miniszter), most inkább „ifjúkonzervatívok” jöhetnek szóba, mint Jens Spahn.

Ezzel a németországi konzervatívok burkoltan azt mondják, hogy a CDU-nak ugyanúgy le kéne másolnia a szélsőjobboldali AfD menekültpolitikáját, ahogy az ÖVP is lenyúlta az FPÖ-ét. „Magyarországon is gondoskodik róla a jobboldali Fidesz párt rasszista és antiszemita kampányaival, hogy tőle balra (jobbra? – a szerk.) alig legyen ellenzék. A nyíltan náci Jobbik pártnak gyakran vannak nehézségei, hogy a kormánypárttól elhatárolódjon, mert az annyira jobbra tolódott” – írja a Heise.de.

A CDU-n belüli különböző irányzatok azonban egyaránt értékelik, hogy Orbán kerítésépítésével visszaesett a menekültek száma, csak ezt nem akarják nyíltan kimondani – írják. Ezért lehet Orbán pártja még az Európai Néppárt frakciójának tagja az Európai Parlamentben.

Hol a legjobb élni?

„A világ legfejlettebb, leggazdagabb, legélhetőbb országai szinte kivétel nélkül liberális demokráciák. Láthatóan azokban az országokban tud igazán kiteljesedni az emberi fantázia, innovatív hajlam, a megismerés és építés iránti vágy, ahol a legnagyobb a szabadság: mind a gazdaságban, mind ettől láthatóan elválaszthatatlanul a társadalmi berendezkedésben is. Valódi liberális demokrácia nélkül nem nagyon elérhető a kiugró fejlettség és jólét – ezt látjuk a világban” – írta tegnap Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?