5p
Oroszország első alkalommal vett igénybe egy iráni légibázist, hogy onnan bombázza szíriai célpontjait. Nem akármi, hisz az 1979-es forradalom óta Irán nem engedte, hogy területét bármely külföldi hatalom katonai műveletekre használja. Bonyolódó helyzet: ki kinek az ellensége vagy barátja?
Tupolev 22M3. Forrás: wikipedia.org

A világ közvéleményét viszonylag váratlanul érte, hogy Oroszország Szíria után immár Iránban is igénybe vehet katonai bázisokat. Ügyesen építi kapcsolatait az ujjászületett szuperhatalom, sokkal kifinomultabban, mint a szovjet időkben. Az iráni jelenlét megnöveli Oroszország szerepét a Közel-Keleten, egyúttal lehetővé teszi, hogy rövidebb repülőutakat lehessen megtenni a szíriai célpontok felé, nagyobb bombateherrel.

Kölcsönös előnyök

Az iráni Hamadán város melletti légibázist az orosz légierő hosszú hatótávolságú Tupoljev bombázói és Szuhoj vadászbombázói vették igénybe. Irán nemzeti védelmi tanácsának elnöke elmondta, hogy a kapcsolat stratégiai lett Moszkvával, célja az erőforrások megosztása a terrorizmus elleni harcban. Kétségtelen, hogy tavaly a két ország együtt kezdte támogatni Aszad rogyadozó szíriai rendszerét, az oroszok légitámadásokkal, Irán földi személyzettel is.

Az orosz-iráni kapcsolatok akkor kezdtek ugrásszerűen javulni, amikor tavaly sikerült megállapodnia Iránnak a nemzetközi közösséggel nukleáris programja leállításáról. Putyin már novemberben ellátogatott Teheránba, és azóta a két ország rendszeresen egyeztet a szíriai harci taktikát illetően. Iránnak azért döntő Aszad támogatása, mert ő a síita alavitákat képviseli (persze ehhez képest az egész országban akarna uralkodni), Oroszország pedig egyrészt korábbi szíriai bázisait akarta megmenteni, másrészt Aszad erőiben látott egyedül komolyabb potenciált az Iszlám Állam elleni harchoz.

Iraki légtér, méretes bombázók

Az iráni légibázis használatával kapcsolatban felmerül még egy kérdés: az iráni légtérből Szíria felé még egy harmadik ország légterét is igénybe kell venni. Ez elvileg Törökország is lehetne, pláne a hevesen javuló orosz-török kapcsolatok mellett, de valószínűleg inkább Irak fölött repülnek át, amire az is utal, hogy Oroszország engedélyt kért és kapott Irántól és Iraktól, hogy a Kaszpi-tengeren tartózkodó flotta hajóiról indított cirkálórakéták átrepülhessenek a két ország fölött.

A Reuters szerint az egyik orosz kormány-közeli tévécsatorna indokolta is, hogy miért fontos az iráni bázis igénybevétele: 60 százalékkal rövidül a megtett repülési távolság a nagyméretű Tupoljev bombázók számára, mivel a szíriai bázison méretük miatt nem tárolhatók, így eddig közvetlenül kellett az orosz bázisokról a szír célpontokig repülni. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az Iránból induló gépek az Iszlám Államot és az Aleppo városának egy részét ellenőrző felkelők állásait egyaránt bombázták.

Nagyhatalmi célok

Ezek után az a kérdés, mennyire áttekinthető, hogy kinek mi a célja, és kinek ki az ellensége és ki a szövetségese. Amerika célja az, hogy az Iszlám Államot megsemmisítse, hisz a múltban is látszott, hogy bármilyen terrorállam létezése felerősíti a nemzetközi terrorizmust is. Ugyanezen okból harcolnak az oroszok is az Iszlám Állam ellen, hisz az ottani terroristák Oroszország muszlimok által lakott területeire is beszivárognak. A két nagyhatalom fő célja tehát azonos, de vannak kisebb eltérések is.

Az oroszok, miután Aszad erői mögé álltak, szövetségesük óhajára annak másik célját, a szíriai felkelők elleni harcot is támogatják. Ez különösen Aleppo városánál szembetűnő, amely úgy tűnik, Aszad szívügye. Amerika pedig valami tartós békét is szeretne, amely garantálja, hogy nem keletkeznek újabb terrorállamok, viszont ezt leginkább tárgyalásokkal szeretné elérni. Egyvalamiben megegyezik a két szuperhatalom stratégiája, korábbi példáikon tanulva: saját haderejüket nem akarják bevetni, a harcoló feleket a levegőből támogatják, illetve szakértőik irányítják a hadműveleteket.

Síita testvérek

Irán célja úgy tűnik, leginkább az, hogy síita hittestvérei mellett sorakozzon fel az arab világban. A legnagyobb csoportot az iraki síiták alkotják, utána jönnek a szíriai alaviták, és végül Jemenben van egy kisebb síita közösség. Irán emellett úgy tűnik, barátkozni is próbál valakivel, belátván, hogy az elszigeteltség őt magát is tönkreteszi. Most, hogy újra két szuperhatalom van, ismét lehet válogatni, és az oroszokat választották.

Kurdok és szunniták

Ugyanakkor, míg az oroszok és Irán csak a síitákat támogatják (Oroszország Szíriában, Irán Irakban is), addig Amerika jóban van a kurdokkal, az irakii síitákkal és a mérsékelt iraki és szíriai szunnitákkal egyaránt. Ez bonyolítja a képletet, de leginkább azért ilyen a helyzet, mert Amerikának egész Irakban viszonylag nagy a támogatottsága a mérsékelt erők között Szaddam megdöntése óta. Szíriában pedig logikus, hogy Aszad esküdt ellenségeit támogatják, hisz ők maguk látni sem akarják Aszadot, de kénytelenek számolni vele az orosz támogatás miatt.

Ez a kusza helyzet most még viszonylag kevés gondot okoz, de ha mindenki közös ellenségével, az Iszlám Állammal végeznek, muszáj lesz tisztázni, kinek mik a céljai, és hogy lehet ebből valamilyen status quo-t teremteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG