Hirdetés
Hirdetés

Az oroszok segítettek Trumpnak elnökké válni, most vele íratták alá a szankciókat

2017. augusztus 02., 17:24

Trump alírta, hogy megbüntessék az oroszokat azért, mert hozzásegítették az elnöki cím elnyeréséért. Óriási politikai sztori.

Donald Trump amerikai elnök szerdán  aláírta azt a törvénycsomagot, amely  szankciókat irányoz elő  az Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen.

Az információt a Bloomberg hírügynökség közlése után a Fehér Ház is megerősítette.  Donald Trump elnök ezzel törvényerőre emelte a kongresszus mindkét háza által a múlt héten elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomagot.

Hirdetés

Az Oroszország ellen hozott újabb gazdasági szankciókat az amerikai törvényhozás elsősorban a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, Moszkva által cáfolt orosz beavatkozás miatt  határozta el - a dolog pikantériája, hogy a beavatkozás elvileg Trump elnökké választása érdekében történt, és a Trump-adminisztráció tagjai (beleértve a családtagokat is) közül egyre többen érintettek az orosz beavatkozás ügyében folyó nyomozásban.

Az oroszok már válaszoltak is - de van még fegyverük

Ahogy arról beszámoltunk, a száztagú szenátusban 98:2 arányban fogadták el a szankciókat tartalmazó törvénycsomagot, csupán Bernie Sanders vermonti és Rand Paul kentuckyi szenátor szavazott ellene. A szenátusi szavazásra két nappal azt követően került sor, hogy a képviselőház szintén elsöprő többséggel - 419 igenlő és három ellenző vokssal - megszavazta a törvényt.

Trump ettől nincs könnyű helyzetben: bár tárgyalna Oroszországgal és javítaná a kapcsolatokat, de a képviselőház és a szenátus mintha ebben a kérdésben feszülne neki leginkább az elnöknek, így az vagy szembeszáll a testületekkel, vagy nem konfrontál velük, de akkor tervezett külpolitikájának egyik pillére omlik össze.

Az orosz elnök persze igencsak rossz néven vette a szankciók elfogadását. A korlátozásokra válaszul Oroszország közölte, hogy Amerikának 455-re kell csökkentenie az országban dolgozó diplomaták számát, illetve elkoboznak több, amerikai diplomaták által használt raktárat és nyaralót is. Ennél persze sokkal komolyabban is vissza tudnak vágni - itt elemeztük a lehetőségeket >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)